שתף קטע נבחר

הפכנו לנסיכות גז - או שישראל אוהבת חלומות?

ארבע מתוך 25 החברות בעלות שווי השוק הגדול בבורסה הן שותפויות נפט או גז. עד כמה שאני זוכר, המשק הישראלי עדיין לא עושה שימוש בנפט או גז כחול-לבן, והשותפויות טרם הפיקו חביות בכמויות מסחריות. ובכל זאת הישראלים קונים וקונים

זה כמה חודשים שבורסה רועשת וגועשת. הסערה מתעצמת בכל פעם שאחת משותפויות הגז מתעוררת ומפרסמת הודעה, בדרך כלל לאקונית וחסרת תוכן מהותי.

 

 

הכותרות זועקות: "יש פוטנציאל גדול", "מצאנו סימנים", "יש הערכות", "הבדיקות הראשוניות מראות", "הבדיקות שלפני הבדיקות הראשוניות מראות" ועוד. והציבור? הציבור משלם. בינתיים קונה חלומות.

 

אז נכון, "ים תטיס" מצאו גז והדביקו כל נהג מונית וילד בגנון בטירוף הגז, "תמר 1" מצאו גז בכמות מסחרית ושכחנו גם את (ה)"לויתן" ודגים אחרים, אבל מה עם כל עשרות השותפויות האחרות? הן עדיין חופרות וחופרות וחופרות וכמו שהאחיין שלי נוהג להגיד "מילים כמו חול ואין מה לאכול".

 

בינתיים הציבור הישראלי קונה. קונה חלומות. כי הרי לא יכול להיות שכולם מסביב מוצאים נפט וגז ורק לנו אין. מצד שני, חשוב לזכור שגז הוא חומר דליק, וכשהוא נדלק – יש שריפה גדולה.

 

קצת מספרים

לפני כשנתיים "רציו" נסחרה בשווי של אגורה אחת בודדת. היום – 42.2 (פי 42), מחיר שמשקף שווי שוק של כ-3 מיליארד שקל. החברה ה-40 בגודלה (שווי שוק) בבורסה הישראלית - ועושה את דרכה במהירות לכיוון מדד ת"א 25.

 

לפני כשנתיים "ישראמקו" נסחרה בשווי של כ-10 אגורות ליחידה. היום – כ- 59.6 אגורות. המחיר משקף שווי שוק של כ- 6 מיליארד שקל, והיא החברה ה-12 במשקלה במדד ת"א 25.

 

לפני שנתיים "דלק קידוחים" נסחרה בשווי של כ-200 אגורות ליחידה. היום כ-1,319 אגורות, מחיר שמשקף שווי שוק של כ-7.5 מיליארד שקל. החברה נמצאת במקום ה-20 במשקלה במדד ת"א 25.

 

לפני שנתיים "אבנר יהש" נסחרה בשווי של כ-20 אגורות ליחידה. היום כ-227 אגורות. מחיר שמשקף שווי שוק של כ- 7.8 מיליארד שקל, וממקם אותה במקום ה-17 במשקלה במדד ת"א 25.

  

לסיכום, לא פחות מארבע מתוך 25 החברות בעלות שווי שוק הגדול ביותר בבורסה הן שותפויות נפט או גז. כל אלה, גדולות יותר מחברות כמו בנק מזרחי טפחות, קבוצת דלק, גזית גלוב, עזריאלי, אסם, שטראוס, כלל, כור, בז"ן, דסק"ש ועוד חברות רבות (מאוד) וותיקות במשק הישראלי. חברות שכולנו מכירים, כולנו קונים מהן ובעצם חברות שמהוות את המשק הישראלי.

 

עד כמה שאני זוכר, המשק הישראלי עדיין לא עושה שימוש בנפט או גז כחול-לבן, והשותפויות עדיין לא הפיקו חביות בכמויות מסחריות. ואנחנו קונים וקונים.

 

ועוד לא דיברנו על מאבק התמלוגים למדינה. פתאום המדינה, שמכרה במשך עשרות שנים רישיונות חיפוש, בגרושים, התעוררה ורוצה גם חלק. הרי המדינה לא יכולה להשקיע בבורסה ולהרוויח עשרות ומאות אחוזים על המניות, אז הנה ההזדמנות להרוויח. מאיתנו, הרי כ-ו-ל-נ-ו שותפים בחיפושים. אז נוסיף קצת מס פה ותמלוגים שם. מפתיע אותי שעדיין לא קבעו מס על רווחי הון מהשקעות בנפט וגז.

 

אז נכון, אולי אני לא אוהב להשתתף באורגיות של מניות, ואולי אני חושב שהטירוף הזה לא מוצדק, אבל מי המתמטיקאי השפוי שיוכל להתווכח עם המספרים?

 

הכותב הוא מנכ"ל מכללת אורין-שפלטר השכלה פיננסית להכשרת יועצי השקעות, מנהלי תיקים ויועצים פנסיוניים.
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסדת קידוח נפט ים
צילום: רויטרס
עו"ד נעם שפלטר
מומלצים