שתף קטע נבחר

חזנים בוחרים: בתי כנסת יפים בעולם (חלק ב')

אמנם כל בית כנסת נקרא "מקדש מעט", אבל ישנם היכלי תפילה שיופיים ופארם בהחלט מעניקים תחושה של בית מקדש. לקראת יום כיפור ביקשנו מחזנים לבחור בתי כנסת ברחבי העולם שמצאו חן בעיניהם במיוחד. פרויקט חגיגי ב-ynet

זו השנה השלישית שבערב יום הכיפורים ynet יוצא למסע בין בתי כנסת יפים במיוחד. לפני שנתיים הבחירה ניתנה בידי אדריכלים מובילים, אשתקד יצאנו בעקבות המלצות הגולשים, והשנה הלכנו רחוק מאי-פעם: עשרה חזנים הובילו אותנו אל בתי כנסת מרהיבים ברחבי תבל.   

  

בתי הכנסת היפים בישראל:

 

החלק הראשון של הפרויקט פורסם אתמול (יום ה'), והנה חמשת בתי הכנסת הנוספים שמשלימים את התמונה. מתחת לכל גלריית תמונות, תוכלו למצוא דברי הסבר מאת החזנים על החיבור המיוחד שלהם להיכל התפילה שבו בחרו. אז בפעם הבאה שאתם בפרנקפורט, ניו-יורק או בריסל - שווה לקפוץ ולראות את הכל מקרוב.

 

גמר חתימה טובה. 

 

ישראל רנד

חזן בית הכנסת הגדול ברמת-גן  

 

צילום: © JKMAS/ Franz Kimmel

 

במסגרת הקונצרטים והתפילות שערכתי ב-23 שנות קריירה, הזדמן לי להגיע למקומות שונים ומגוונים ברחבי העולם - בהם אולמות קונצרטים גדולים ומפוארים, ובהם בתי כנסת מיוחדים ובעלי היסטוריה מפוארת.

 

ברצוני להתייחס דווקא לבית כנסת שביקרתי בו לפני כארבע שנים וחצי, במסגרת פסטיבל מוזיקה גדול שנערך בגרמניה. אחד הקונצרטים נערך בעיר אוגסבורג, וכשהגעתי למקום עם המקהלה נדהמתי מהעוצמה והגודל, מעיצוב הפנים הלא-שגרתי ומהיופי המדהים של בית הכנסת המרכזי.

 

אך את ההלם האמיתי חטפתי כשפתחתי את פי והתחלתי לשיר עם המקהלה: הקולות שריחפו בחלל בית הכנסת היו דבר שמעודי לא שמעתי - לא בבתי כנסת אחרים ולא באולמות קונצרטים. המבנה יצר סאונד כל-כך מיוחד, שאם אפשר לדמות אותו למשהו, הדבר הראשון שהיה עולה בראשי הוא שירת מלאכים. 

 

מי שזוכה להתפלל בבית הכנסת הזה לא יכול שלא להתפעל מהסאונד העגול הממלא את ההיכל, כאילו הותקנה במקום מערכת הגברה מהמשוכללות בעולם. מיותר לציין שחוויית השירה הופכת למדהימה וכל צליל שיצא מפי שם, לווה בחיוך גדול מהעונג שנשמע באוזנינו. 

 

עדי ארד

חזנית קונצרטנטית 

 

צילום: יואב פרידמן

 

מעולם לא גרמו לי קירות לבכות, עד אותו היום. לפני כ-10 שנים, בעת ביקור בפראג, נכנסתי לבית הכנסת "פינקסובה". שם, במבנה העתיק והמצמרר, ליד המקום שבו שכן ארון הקודש, ישנם שני עמודים בגוון טרקוטה, ולצידם מתנוססים שמות הגטאות - החל באושוויץ וכלה בטרזין. על הקירות רשומים 77,297 שמות הנספים בשואה שנמנו על הקהילה היהודית. הרשימה הארוכה נמשכת עד הקומה השנייה. בלב שבור ועיניים אדומות הבטתי בשמות.

 

בעודי ניצבת שם נפעמת ונרגשת מהקירות המדברים את העבר היהודי, אשר ספוגים בהם זכרונות חיים, חשבתי על נשמותיהם של קרוביי שנספו בשואה ובקול רועד לחשתי "אבינו מלכנו שמע קולנו... חמול עלינו....".

 

גם בית הכנסת שברחוב דוהאני בבודפשט שבה את לבי. מבחינה ארכיטקטונית הוא יצירה עוצרת נשימה, המורכבת מהשפעות איסלאמיות (אלמנטים מוריים), גותיות (כנסייתיות) וכמובן יהודיות. בית הכנסת שופץ לאחר מלחמת העולם השנייה על-ידי שני תורמים ידועים: אסתי לאודר והשחקן היהודי טוני קרטיס.

 

מאחורי בית הכנסת שוכן בית עלמין שבו קבורים 2,000 יהודים שמתו ברעב ובקור בתחומי הגטו שהוקם באזור על-ידי הנאצים, ושאותו ניהל חסיד אומות העולם ראול ולנברג. בחצר האחורית קיים אתר הנצחה ובו אנדרטת הערבה הבוכייה -  פסל עשוי מתכת המורכב מאלפי עלים קטנים, שעל כל אחד מהם כתוב שם של יהודי מגטו בודפשט שנספה בשואה. לולא הייתי חזנית אורתודכסית, השרה בקונצרטים בלבד, הייתי בוודאי מצפה לשיר בשני ההיכלים הללו.

  

צודיק גרינוולד

חזן בית הכנסת הגדול בפרנקפורט 

 

Rafael Herlich, Frankfurt

 

הקהילה היהודית בפרנקפורט היא אחת העתיקות ביותר בגרמניה, ששורשיה עוד בימי הביניים. לבית הכנסת הגדול של העיר עבר מפואר - והוא שימש מקום תפילה לדורות של יהודים בעיר.

 

ייחודו של בית הכנסת מתבטא, בין השאר, בפוטנציאל הווקאלי שהוא מאפשר לחזן טוב להוציא מגרונו, וזאת על אף גודלו העצום (קרוב ל-2,000 מקומות). כל בעל מקצוע מעוניין לעבוד עם הציוד הכי מתקדם ועם המכשור המשוכלל ביותר, ואצל חזן - הדברים באים לידי ביטוי בהיכל שבו הוא מתפלל. בית הכנסת הגדול בפרנקפורט עונה על הציפיות הכי גבוהות - מכל הבחינות. בבית הכנסת אקוסטיקה מדהימה.

 

ביום כיפור, כשבית הכנסת מלא עד אפס מקום, זו חוויה שאי-אפשר לתאר. אם מוסיפים לכך את הכיף וההנאה האדירים מהרב קליין ומהקהילה, שאותה אני משרת כבר שלוש שנים, תקבלו בית כנסת שהוא גם בית עבורי. אין תענוג גדול מזה. שווה כל הון שבעולם. 

 

עזי שוורץ

חזן בית הכנסת פארק אבניו, ניו-יורק   

 

צילום באדיבות בית הכנסת

 

בית הכנסת פארק אבניו, הממוקם בלב מנהטן, הוקם בשנת 1882 על ידי קבוצת יהודים יוצאי גרמניה ומונה כיום למעלה מ-1,500 משפחות מהקהילה הקונסרבטיבית. ההיכל נבנה ב-1923 בסגנון מורי: כיפה גדולה לראשו ומעוטר בצורות גיאומטריות ובאמנות רפטטיבית.

 

כבוד הוא לי לכהן כשליח הציבור של הקהילה לצידו של הרב אליוט קוסגרוב, ולהמשיך בפיתוח המסורת המוזיקלית המפוארת שלה. קשה לתאר במילים את האווירה של תפילת "כל נדרי" בבית הכנסת, כש-4,000 מתפללים נכנסים לבניין. חיל ורעדה אוחזים בי כשאני לובש את הגלימה, הטלית והמצנפת, וצועד לעבר עמוד התפילה לקול הצלילים המופלאים של המקהלה השרה 'אור זרוע לצדיק'.

 

שקט משתרר בהיכל. ארון הקודש נפתח וכאילו סוחף עימו גם את שערי השמים. לעינינו מתגלים ספרי התורה עטופים במעילים לבנים ומעוטרים בקישוטי כסף, ויוצאים בזה אחר זה, והנה, מיד מתחילים: "כל נדרי". מרטיט. 

 

יענקל'ה רייכמן

חזן בית הכנסת האירופי, בריסל 

 

צילום: EUJB Archive

 

 

מגוון האנשים הבאים בשעריו של בית הכנסת האירופי "אוהל אליעזר", הנמצא ליד בניין האיחוד האירופי, הוא המייחד אותו משאר הקהילות שאותן הכרתי במשך שנות כהונתי כחזן ראשי בערים שונות ברחבי העולם. ציבור חרדי ודתי לצד אנשים שאינן בקיאים בסידור או במחזור, ספרדים לצד אשכנזים, מבוגרים לצד צעירים, אנשי עסקים לצד סטודנטים, ומנהיגים רבים ובכירים מהעולם - כולם מגיעים להתפלל פה.

 

לפני מספר שנים הקמתי כאן מקהלה קטנה, ובראשה בנימין בלומנטל - איש עסקים תושב בריסל, שהוא גם מוזיקאי ומנצח. המקהלה משתתפת בעיצוב התפילה מבחינה מוזיקלית, בהבנת המילים ומשמעותן

ובשיתוף רחב של קהל המתפללים בשירה לאורך התפילה.

 

בימים הנוראים נערכות התפילות באולם מרכזי של בית מלון מפואר וזאת כדי לשרת את כל ציבור המתפללים - הגדל משנה לשנה. באותה עת מתקיימת פעילות ענפה לילדים, והרב לוי יצחק גרליק מוסיף הסברים מאלפים הגורמים למתפללים "להרגיש בבית".

 

תפקידי הוא להוביל את הציבור בתפילה ובשירה, תוך שמירה על הנוסח המיוחד לימים הנוראים. נחת הרוח שאני זוכה לה כחזן בבית הכנסת - מלבד הוקרת הקהל והצד המוזיקלי - באה מההתרוממות והצעידה קדימה של כל אחד בדרגתו הרוחנית, המגיעה לשיאה בתקיעת השופר ובקריאה המרגשת "לשנה הבאה בירושלים הבנויה".   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישראל רנד
צילום: מיכל רביבו
עדי ארד
צילום: דור מלכה
צודיק גרינוולד
צילום: אליהו איטקין
עזי שוורץ
יענקל'ה רייכמן
צילום: EUJB Archive
מומלצים