שתף קטע נבחר

אובמה מוכר נשק לסעודיה: "שהאיראנים ייזהרו"

כשברקע מכירת טילי השיוט הרוסיים לסוריה, גורמים אמריקנים הסבירו כי עסקת הענק, שתעניק לארסנל הצבאי הסעודי יכולות מרחיקות לכת, נועדה לאותת לטהרן כי תוכניתה הגרעינית לא תספק לה עליונות אזורית. חברי הקונגרס יכריעו אם לאשר את המהלך בקרוב, אך יש גם מי שחושש מפגיעה בישראל

ארצות הברית מחזקת את סעודיה אל מול האיום האיראני. נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, צפוי לבקש את אישור הקונגרס לעסקת-ענק בשווי של כ-60 מיליארד דולר למכירת נשק לסעודיה, בניסיון לגבש, על-פי אישים בממשל ובפנטגון, מערך הגנה רחב-היקף במזרח-התיכון מול איראן. אתמול דווח על עסקה גדולה אחרת: מכירת טילי שיוט מתקדמים רוסיים לסוריה.

 

במסגרת אותה עסקה, על-פי ה"ניו-יורק טיימס" האמריקני, יימכרו לריאד

מטוסי קרב מתקדמים ומסוקים - ואם אכן תצא לפועל, תשבור שיא של כל הזמנים ותהפוך לעסקת הנשק הגדולה ביותר בהיסטוריה האמריקנית, שלפי העיתון - יש בכוחה לשנות בתוך עשור את מאזן הכוחות במזרח-התיכון.

 

במרכז אותה עסקה יהיו עשרות מטוסי ה-F-15 החדישים שיימכרו לצבא הסעודי, שאליהם ייצטרפו יותר מ-175 מסוקי תקיפה ותובלה, ובהמשך - אם המשא-ומתן בין המדינות יעלה יפה - גם ספינות וסוללות הגנה נגד טילים.

 

על-פי הדיווח, נקבעו תנאי העסקה תוך התייעצות "שקטה" עם ישראל - שם ביקשו להבטיח כי הנשק שיועבר לידי הסעודים לא יפגע בעליונות הטכנולוגית של צה"ל באזור - גם לנוכח "גיוסה" של ריאד לחזית המשותפת של המאבק בהתעצמות האיראנית.

 

"אנחנו רוצים שהאיראנים יבינו שתוכנית הגרעין שהם מפתחים לא מסבה להם יתרון צבאי מול השכנות שלהם", הסביר פקיד בכיר בממשל בראיון לעיתון.

הוא אמר כי אותה עסקה עם סעודיה מהווה חלק מאסטרטגיה אזורית רחבה, שבמסגרתה פועלים בוושינגטון להציב סוללות הגנה נגד טילים איראניים לאורך חופי המפרץ הפרסי. "המטרה שלנו היא להבהיר לאיראנים שבכל פעם שהם חושבים שקצרו ניצחון נוסף, הם למעשה רק הפסידו".

 

למרות שעיתוי האירוע נראה מקרי, צפוי הקונגרס לקבל את ההכרעה בעניין כבר בימים הקרובים, במהלך ביקורו של נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, בארצות-הברית - שיגיע לעצרת האו"ם בניו-יורק.

 

עם העברת סוגיית עסקת הנשק לקונגרס באופן רשמי, ייפתח פרק זמן של 30 ימים לדיון בנושא שם. אלא ששם יש כבר מי שחששו כי שחיקת עליונותה הצבאית של ישראל לנוכח העסקה הולכת וגוברת. על-פי ה"וול סטריט ז'ורנל", שהיה הראשון לדווח על העסקה, צפוי שוויה להגיע ל-60 מיליארד דולרים.

 

המסר: הגנה במקום גרעין

בעשורים האחרונים הייתה סעודיה הקונה הגדולה ביותר של נשק מארצות-הברית. בעבר, בחנה ישראל את אותן עסקאות נשק בעין חשדנית - אך לנוכח השינויים האחרונים באזור, ובראשם התעצמותה הגרעינית של איראן, השתנו פני המזרח-התיכון.

 

כבר עם כניסתו לתפקיד, רמזו מקורביו של אובמה כי בכוונת הנשיא האמריקני להרחיב את "מטריית ההגנה" האזורית מעל המפרץ הפרסי, בתקווה למנוע ממדינות נוספות במזרח-התיכון, כולל סעודיה עצמה, לפתח נשק גרעיני בעצמן. אותה תוכנית, כך סבורים בממשל, יכולה לספק למדינות האזור יכולת הרתעה גם לנוכח האיום האיראני הגובר - גם ללא יכולת גרעינית עצמאית.

 

מלבד ההגנה שייספקו אותן מערכות נשק מתקדמות, מצפים האמריקנים כי אותן מדינות שלהן יספקו נשק יאפשרו לצבאם, בבוא העת, לפעול באין מפריע בשטחן - אם אכן יהיה צורך לעשות זאת במאבק באיראן. "מדובר בבני ברית שלנו שאנו מסייעים להם ליצור, יחד אתנו, מגן לבלום את איראן", אמר קצין בצבא האמריקני. "זוהי דרך להרתיע איראן, אך גם לסייע לנו בדרכים רבות אחרות".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. מוכר לסעודים, מאותת לאיראנים
צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן
מומלצים