שתף קטע נבחר

7 האושפיזות

"מרים בגלל האומץ, ברוריה בגלל הלמדנות, שלומציון - בגלל ההנהגה". שבעת אבות האומה מוזמנים להתארח אצלנו בחג דרך קבע. חן ארצי-סרור בונה לראשונה בחייה סוכה ומזמינה אליה גם אורחות שמשמשות סמל ומופת

בכל סוכות, לאחר הבנייה הממושכת וגזירת השרשראות, יושבות עשרות אלפי משפחות לארוחות חג בצל הסכך ולא שוכחות להזמין את האושפיזין, הלו הם שבעת אבות האומה - אברהם, יצחק, יעקב, משה, אהרון יוסף ודוד. בצעירותי תמיד שאלתי את אימי היכן רחל אימנו בזמן שיעקב נודד לו בין כל הסוכות, ומאז השאלה נשארה תלויה. חלפו שנים, והנה אני בונה לראשונה סוכה משלי. הפעם, כשאני אשב בסוכה ואזמין את אבות אבותינו שמשמשים לנו כסמל ומופת, אני אזמין גם שבע בחורות יוצאות דופן, יהודיות מיוחדות במינן, מהן יש ללמוד לא פחות. לכבוד החג הקרב ובא, גם אתם מוזמנים להזמין את שבעת האושפיזות:

 

רחל

בגלל הדמעות. כנערה בת 15 רעתה רחל את צאנו של אביה לבן, וכמו בכל סיפור אהבה מנצח, פגשה שם את יעקב, שנשק לה ליד הבאר, והתאהבה בו. מאותו רגע קסום חיה של רחל אימנו הופכים מתסכלים וקשים. היא ממתינה שבע שנים ארוכות לאהוב ליבה, ורגע לפני חתונתם מוותרת בצעד יוצא דופן לאחותה הבכירה ונותנת לה להתחתן עם האיש היקר לה מכל. רק כעבור שבע שנים נוספות זוכה רחל להיות אישתו של יעקב, אך בזמן שאחותה יולדת לו בנים-היא נשארת בעקרותה.לאחר שנים רבות היא זוכה לפרי בטן. בלידתה השניה, של הבן בנימין, היא מתה ונקברת בצד הדרך. כל כך הרבה כאב ותסכול טמונים באישה אחת אמיצה ומאמינה מאין כמוה, שגם אחרי מותה ממשיכה לשאת תפילה על בניה. אז על הבנים היוצאים לגלות, והיום-על כולנו. אין לי ספק שהאמא הכי מיוחדת שלנו לא שוכחת את כל הנשים הממתינות לפרי בטן ונושאת תפילה פשוטה ומרגשת,כדרכה, לפני כסא הכבוד.

 

מרים

בגלל האומץ. מרים, מי שלנצח תזכר כאחות של... הייתה למעשה המנהיגה הראשונה בתנ"ך. כבר בגיל שש לא היססה לעמוד מול אביה, שהחליט להורות לכל הגברים לעזוב את נשותיהם בגלל גזרת פרעה. "אבא, גזרתך קשה יותר משל פרעה!" אמרה הילדה הצעירה באומץ ועמרם אביה אכן הלך בעצת ביתו הבכורה. כשאחיה בא לעולם, מרים היא זו המשגיחה עליו מבעד קני הסוף, לגמרי לבד. כשהים נקרע לשניים מרים היא זו שמנהיגה את הנשים בשירה ובתוף ומחברת את אחת השירות היפות בתנ"ך. בזכות מרים זוכה העם לבאר מים חיים המלווה אותו בנדודיו, ועם מותה- מסתלקת הבאר, ומסתקלת מי שהייתה באישיותה מעיין נובע עבור כל עם ישראל.

 

אביגיל

בגלל החכמה. "טובת שכל ויפת מראה"- כך מתאר התנ"ך את אשתו של נבל הכרמלי, שהתגרה בדוד המלך ובכך כמעט המית על ביתו אסון. בכושר שכנוע יוצא דופן נושאת אביגיל, מי שתתואר כאחת מארבעת הנשים היפות אי פעם, נאום מורכב ובנוי בחכמה ומצליחה בכך לשכנע את דוד לרחם על בעלה ועל בני ביתה. אביגיל זוכה לשבחים רבים על חכמתה במקורות ובספר החינוך נכתב עליה: "צדקנית וזריזה וטובה."

 

רות

בגלל הנאמנות. מי שהייתה זרה בכל מקום בו חיה, הגרה החשובה ביותר עליה מספר התנ"ך- הייתה אישה מרגשת במיוחד. בשם אהבתה לבעלה המת ולחמותה היא עוזבת את כל המוכר לה ובוחרת בחיי קבצנות בארץ זרה. בדבקותה בנעמי, רות משקמת בשתי ידיים את חייה וחיי חמותה וזוכה לגאולה. למרות שהיא צאצאית לאוייב מר, עליו נאמר שלא יבוא בקהל ישראל, זוכה רות להתגייר וממנה יצא מלך ישראל- דוד. סיפורה של רות מדגיש את הבחירה החופשית של האדם לעומת יחוסו, ומדגיש כי האדם נמדד על פי מעשיו ולא על פי הדם בעורקיו. ומה יאמרו הגרים הרבים על סיפורה של רות היום?

 

ברוריה

בגלל הלמדנות. הייתה תלמידת חכם לא פחות ממנו. 300 תלמידים למדו מברוריה 300 הלכות מידי יום, ואכן בזכות היקף ידיעותיה היא הדיינה עם תלמידי חכמים והלכה נפסקה על פי דעתה. ברוריה לא היססה לחלוק אפילו על אביה בענייני הלכה, ואף זכתה על כך לשבחים, היא גם שינתה את גישתו של בעלה, רבי מאיר, לגבי חוטאים. לימים תהפוך ברוריה לאגדה, ובנות רבות יאזרו אומץ בזכותה- ויתענגו על לימוד התורה.

 

שלומציון המלכה

בגלל ההנהגה. שלומציון הייתה מלכת יהודה בימי החשמונאים, וירשה את כסאה מבעלה ינאי,

שבטח בה יותר מבניו. בזמנה הממלכה הייתה במצבה הטוב ביותר, והיא אף כרתה ברית עם הפרושים, ומנעה התקוממות של הצדוקים. בחכמה הצליחה המלכה הראשונה ביהדות שזוכה בתואר בזכות עצמה ולא בזכות בעלה לנווט את הממלכה ולהשכין בה שלום. אז אולי בחורות בממשלה, או סתם במועצה המקומית- זה דווקא רעיון טוב.

 

האישה השונמית

בגלל הכנסת האורחים. בלי שם, בפסוקים ספורים, מספר לנו ספר מלכים על אישה מיוחדת שמארחת באופן קבוע ובשמחה את הנביא אלישע. המקרא לא מספר בהתחלה על עקרותה של האישה, שמכונה כבר בפסוק הראשון "אישה גדולה". אולי בגלל שהאישה השונמית בוחרת למלא את החלל בגמילות חסדים ועשיה תורנית והופכת את ביתה לבית ועד לחכמים. בזכות אותה הכנסת אורחים יוצאת דופן, מברך אלישע את האישה העקרה והיא זוכה לבן. לימים בנה של האישה השונמית יחלה וימות, והיא לא תחשוב פעמיים. תחבוש את החמור בעצמה, ובאומץ ליבה תפנה אל האיש לו גמלה חסד, והוא יחיה את בנה היחיד.

 

בשבוע הבא תתחדש קריאת התורה, וכל הדמויות המוכרות שוב יעלו בפרשות השונות, בהפטרות ובשולחן השבת. ההחלטה שלי, לכבוד חג הסוכות הזה, הוא לארח בלב את אותן דמויות שנשארו בצניעותן קצת מאחורי הקלעים, וללמוד מהן מהו המקום שלי, כאישה, בחוויה היהודית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסוכה. מי האורחות שלכן?
צילום: שי רוזנצוויג
חן ארצי-סרור
צילום ביתי
מומלצים