שתף קטע נבחר

הסאטיריקן אהרן שמי הלך לעולמו

הסאטיריקן, העיתונאי והסופר אהרן שמי הלך לעולמו בגיל 81 לאחר שסבל מדלקת ריאות. דני קרמן: "הוא היה אדם מוכשר ביותר וההומור שלו עזר לו להתגבר על רגעי הקושי"

הסאטיריקן והעיתונאי, אהרן שמי, הלך לעולמו ביום שישי לפני כשבוע וחצי בבית החולים איכילוב בתל אביב, לאחר שסבל מדלקת ריאות. הוא הובא לקבורה בתחילת השבוע בקיבוץ עינת. הוא היה בן 81 במותו והותיר אחריו רעיה, העיתונאית והסופרת דניאלה שמי, ארבעה בנים ובנות ושמונה נכדים.

 

"קשה להקיף את כל תחומי העניין שהיו לאבא", אומרת בתו איריס שמי, מי שהיתה זמרת בלהקת סקסטה. "הוא היה עסוק באמנותו והנחיל לכולנו את אהבת היצירה והתקשורת. כולנו הלכנו אחריו. לא היה משעמם איתו לרגע. הוא היה איש חכם, שנון ומצחיק מאוד עד רגעיו האחרונים. במידה מסוימת אנחנו ממשיכי דרכו".

 

דני קרמן, חברו הקרוב ושותפו ליצירה, אמר: "הוא היה איש מוכשר, מאלה שלא צריכים להתאמץ כדי להגיע. כתיבת מאמר לקחה לו 10 דקות. כינינו אותו 'זקן השבט' בחבורה שלנו, איש בעל זיכרון פנומנאלי שהקדים את הויקיפדיה. ההומור שלו נבע מהמאסטרים הגדולים של התקופה ההיא – שלונסקי, אלתרמן וביאליק. 

 

"אני חושב שבמידה רבה ההומור עזר לו להתגבר על רגעי הקושי, כיוון שהוא היה אדם סגור שאינו קל לשיחות נפש. למדתי ממנו הרבה בחייו ואחרי מותו, בזכות המשפחה הנהדרת שהוא השאיר, למדתי עד כמה ההומור הזה שהוא הנחיל עוזר לגיבוש המשפחה".

 

מריקוד ועד קולנוע

שמי נולד ב-1929 בקיבוץ יגור והתחנך בתל יוסף. מאוחר יותר עבר לקיבוץ בית השיטה, שם רכש לו שם כרקדן וכוריאוגרף מחונן ועבד בשיתוף עם נחצ'ה היימן וזאב חבצלת, מי ששימש כקצין חינוך ראשי ראשון בצה"ל. בנעוריו השתתף שמי כרקדן בפסטיבלים בינלאומיים של הנוער הסוציאליסטי, אשר סימנו את המפגשים הרשמיים הראשונים בין ישראל לבין המדינות שמעבר למסך הברזל.

 

לאחר נישואיו הראשונים עבר לתל אביב והחל לעסוק בקולנוע. בין היתר עבד כעוזר במאי בסרטו של דניאל מאן, "יהודית" בו כיכבו השחקנים סופיה לורן, פיטר פינץ' וג'ק הוקינס; בסדרת הטלוויזיה האמריקנית "מצדה" בכיכובם של פיטר אוטול ופיטר שטראוס; בסרטיו של אפרים קישון "ארבינקה" ו"תעלת בלאומליך", ובסרטו של מנחם גולן "פורטונה" בכיכובם של גילה אלמגור ויוסי בנאי. כמו כן, ביים במקביל גם סרטי הדרכה לצה"ל וסרטי תדמית.

 

בעידודו של חברו הקרוב, דני קרמן, החל שמי לפרסם מכתביו; טורי דעה פרי עטו פורסמו ב"ידיעות אחרונות" ובעיתון "דבר". שמי פרסם גם שורה של ספרי ילדים אותם אייר קרמן. ב-1982 היה שותף לייסודו של הטור הסאטירי "דבר אחר" ביחד עם קרמן, יצחק בן נר ושלמה. הטור מסמן עד היום אבן דרך בכתיבה הסאטירית בישראל. ב-1984 נהרג בנו הבכור, יובל, שהיה טייס קרבי בצה"ל, בתאונת אימונים.

 

בין הספרים הרבים שפרסם ביחד עם קרמן היו גם "חכם אמר פעם" והספר מעורר המחלוקת "מיהו יהודי". בתחילת ימיו של ערוץ 2 היה חבר קבוע בפאנל היוצרים בתכנית "אין עם מי לדבר" בהנחיית יאיר גרבוז, בו לקחו חלק גם יהונתן גפן, יאיר ניצני, אודיה קורן, דני קרמן ודניאלה שמי, רעייתו. לפני כשנתיים ראה אור "אנחנו אבן היסוד", ספר פרי עטו, שכלל זיכרונות אישיים ושברי אסוציאציות מתוך שירי נעוריו בקיבוץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים