ריבלין על זאבי: גנדי חסר לכולנו, גם למתנגדיו
הכנסת מתייחדת עם זכרו של השר שנרצח לפני תשע שנים. "הוא לא היה איש של פשרות. הוא האמין כי פשרה משמעותה חולשה וחולשה", אמר יו"ר הכנסת ריבלין. ראש הממשלה נתניהו: "הגדולים במבקריך לא יחלקו על אהבתך לארץ"
הכנסת מתייחדת עם זכרו של גנדי: ישיבה מיוחדת לזכרו של השר לשעבר רחבעם זאבי ז"ל, שנרצח לפני תשע שנים, מתקיימת אחר-הצהריים (יום ג') בכנסת.
יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, אמר בפתח הישיבה: "אהבתו של גנדי לארץ ישראל מוסיפה להדהד גם היום, בחלוף תשע שנים בין חבליה, בין הים לירדן ובין הבקעה להר. בין עמקיה לגיאותיה של הארץ הזאת, גם היום בחלוף תשע שנים, ממשיכה אדמת ישראל לכאוב את נפילתו של אחד מגדולי מאהבה בידי אותם בני עוולה".
"גנדי חסר לכולנו היום, גם למי שהתנגדו למסקנותיו" (צילום: גיל יוחנן)
ריבלין דיבר גם על הקשר של זאבי לארץ ישראל. "מיום לידתו בירושלים ועד ליום הירצחו בירושלים מסמלות תחנות חייו את המאבק הארוך שלנו לעצמאות ולביטחון. גנדי אחז במחלוקת כבקרני השור. הוא לא היה איש של פשרות. כלוחם ומצביא בארץ ישראל הוא האמין כי פשרה משמעותה חולשה וחולשה משמעותיה תבוסה, במשמעות של חיינו כאן". הוא אמר כי חסרונו של זאבי מורגש. "גנדי חסר לכולנו היום, גם למי שהתנגדו למסקנותיו".
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר כי גנדי חסר. "תשע שנים חלפו מאז ניתקה באחת שירת חייו של שר לוחם וחולם. תשע שנים בהם ניכר וצורב חסרונה של אחד מאוהביה הגדולים של ארץ ישראל. מעריצים ואוהדים רבים היו לך גנדי, דעותייך הנחרצות לא יכלו להותיר אחריהן אדישות והתעלמות וגם הגדולים וגם החריפים שבמבקריך לא יחלקו על אהבתך לארץ ישראל ועל מסירות הנפש שלך - כלוחם, כאזרח, כאיש ציבור למען הגנת הארץ ושמירה על גבולותיה, ואכן זו היתה אהבה נטולת כל סייג שהולידה תחושה של שליחות עמוקה שנמשכה 75 שנה".
נתניהו דיבר על הקשר לארץ ישראל. "בבית הזה יש לא מעט מפלגות ודעות שונות, אבל מה שצריך לאחד את כולנו הוא ההכרה בחשיבות הקשר ההיסטורי העמוק כל כך - שאין לו אח ורע בכל האומות בעולם - בין עם ישראל לארצו. אין לנו מולדת אחרת, גם לא יכולה להיות לנו. אסור לתקן במרכאות או לשנות את העבר. צריך להכיר בו, צריך להיות גאים בו, צריך להתחשב בו וצריך לבנות עליו".
"לא קיבל את הדגל שבו"
יו"ר האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני, אמרה שגנדי היה איש של ארץ ישראל. "הוא לא קיפל את הדגל שבו. הוא האמין. הוא נלחם על העמדות שלו דווקא במגרש ששם ביקשו לקעקע את העמדות שלו וניהל את הדיון דווקא בתחום המוסר. הוא לא כיסה את השקפותיו באיזושהי השקפה יפה, שתישמע יותר טוב לאוזן. חלק ממורשתו היא דבקותו במה שהוא האמין, למרות הביקורת, דבר שנדיר למצוא בימים אלה".
"הוא לא כיסה את השקפותיו באיזושהי השקפה יפה" (צילום: גיל יוחנן)
על מורשתו, היא אמרה: "יש אחדות בהבנה שכל אדם לא רק יכול להרגיש את אותו חיבור לארץ ישראל, אלא צריך להרגיש את אותו חיבור לארץ ישראל, כי כל דבריו של גנדי ביטאו רגש ענק לארץ הזאת, אותה הגדיר לעתים בלי גבול". היא גם דיברה על כך שהתפטר פעמיים, בשל דעותיו. "זה מראה על אדם שלא מוכן להיות שותף ולוּ בשתיקה עם ערכים שאינו שלם איתם, וגם זה חסר במחוזותינו בימים אלה. גנדי היה מסיים חלק מנאומיו במלים ה' עוז לעמו ייתן, ה' יברך את עמו בשלום".
מדובר בטקס השני לזכרו של זאבי, שמתקיים בתוך שבוע. ביום חמישי בשבוע שעבר התקיים טקס האזכרה הממלכתי לזאבי.
במהלך הטקס, שהתקיים בהר הרצל בירושלים, אמר ראש הממשלה, בנימין
נתניהו: "איך עברו הזמנים בלי קולו הרועם, המוכיח והמהדהד מעל כל במה 'ארץ ישראל שלנו היא'? עמדותיו היו חדות, נוקבות ובלתי מתפשרות. גנדי ניצב גאה וזקוף כסמן ימני, משנתו הייתה ברורה, ארץ ישראל שאינה ניתנת לחלוקה".
זאבי נרצח ב-17 באוקטובר 2001 בבית מלון בירושלים על-ידי מחבלי החזית העממית לשחרור פלסטין, יממה לאחר שהגיש את התפטרותו מהממשלה בשל התנגדותו להוצאות כוחות צה"ל מעמדות בחברון.
רחבעם זאבי ז"ל
צילום: לע"מ
מומלצים