שתף קטע נבחר

גלנט עוזב הדרום. קצין בכיר: הנסיגה סייעה להגנה

הרמטכ"ל הבא גלנט יסיים השבוע את תפקידו כאלוף פיקוד דרום. בצה"ל הודו כי לנסיגה היה יתרון צבאי ואמרו כי יש להבהיר לחמאס שלניסיון חטיפת חיילים תהיה תגובה חמורה - לא כמו באירועים קודמים. וגם: הסיכום הסטטיסטי של עידן גלנט

מסכמים קדנציה, לפני שעוברים לראש. האלוף יואב גלנט יעביר השבוע את שרביט אלוף פיקוד הדרום לאלוף טל רוסו, ויחל בחפיפה לתפקיד הרמטכ"ל ה-20 של צה"ל. לפני כן, סיכמו היום (א') בצה"ל את הקדנציה של גלנט בפיקוד ודיברו על העימות המתמשך עם חמאס ועל תוצאות הנסיגה מעזה.

 

"ארגון החמאס עדיין מורתע ולא יבקש לפתוח בעימות מול צה"ל, אלא אם כן תהיה בידיו הזדמנות לבצע אירוע שהרווח בגינו יהיה משתלם לו, כגון חטיפת חיילים", אמר קצין בכיר בצה"ל על רקע חילופי התפקידים בפיקוד הדרום. "עם זאת, אנחנו צריכים להבהיר בנושא הזה צריך שלא נתפוש דבר כזה כמשהו לגיטימי והתגובה שלנו תהיה בסדר גודל משמעותי וגדול".

 

גלנט, שייפרד הערב מראשי רשויות בדרום, יתרכז בחודשים הקרובים בתהליך ההכנה והחפיפה לקראת מינויו לרמטכ"ל  בפברואר 2011. בנושא המדיניות של צה"ל בכל הקשור לאפשרות לחטיפת חייל, הבהיר הקצין הבכיר כי גם במקרה שבו מתבצע ניסיון לחטוף חייל, והוא אינו מצליח, יש להגיב באופן חריף: "תגובה רפה שלנו באירוע כזה עלולה להביא לאירוע הבא. צריך לגבות מחיר גם על ניסיון בלתי מוצלח", אמר - ורמז כי בעבר צה"ל הגיב באופן אחר לניסיונות חטיפה כושלים.

 

"גם כשהיינו ברצועה, פעלנו באופן מוגבל"

בפרספקטיבה של חמש שנים מאז יציאת כוחות צה"ל מרצועת עזה, הודה הקצין הבכיר כי ניתן לומר שמבחינה צבאית "קל יותר להגן על קו ישר ללא מובלעות, ולפיכך בהיבט הזה המשימה היא פשוטה יותר. גם כשהיינו בתוך הרצועה, פעלנו באופן מוגבל". הוא אף אמר כי אם צה"ל היה נשאר ברצועה, ייתכן כי תהליך ההתעצמות של החמאס איטי יותר, אך בכל מקרה הוא היה מגיע תוך תקופה מסוימת לכמות אמצעי הלחימה שלהם - ואם לא עכשיו, אז תוך שנה, שנתיים או שלוש.


"היינו רוצים לפגוע ביותר בכירים". הפצצה ב"עופרת יצוקה" (צילום: AP)

 

בכל הקשור למערכה הבאה מול חמאס, אמר הבכיר כי הוא מעריך שהלחימה בפן

הטקטי תהיה קשה יותר, בגלל אותה כמות גדולה של אמצעי לחימה. הוא הודה כי נושא הירי הצפוי על העורף, כמו כן גם היבטים נוספים כמו משמעויות דו"ח גולדסטון, נלקחים בחשבון בתוך הערכת המצב של צה"ל. "התוכנית שלנו לפעם הבאה היא שונה ממה שראינו. מצבנו מבחינה מודיעינית הוא טוב, אבל תמיד יש לשאוף ליותר. זאת גזרה מורכבת, אבל המערכת מוכנה".

 

הגורם הצבאי התייחס גם לפגיעה בבכירי החמאס בעופרת יצוקה, אז כזכור נמנע צה"ל מלפגוע במספר בכירים ששהו במרתפי בית החולים שיפא בעזה: "היינו רוצים לפגוע ביותר בכירים, יש לכך חשיבות מבצעית ותודעתית, אבל לא ניתן להשיג כל מה שרוצים במלחמה", אמר הבכיר ורמז כי בעתיד בכירים אלה יהיו על הכוונת.

 

פחות רקטות, פחות לשטח בנוי

מעיון סטטיסטי בכהונת האלוף גלנט בפיקוד, ניתן לראות בבירור את השלכות מבצע עופרת יצוקה. ב-2007 נורו כ-2,500 רקטות לעבר ישראל, ב-2008 נורו 3,276, ואילו ב2009 שוגרו 267 בלבד. השנה נורו 277 רקטות, כאשר מתוך נתונים אלה ניתן לראות כי ישנה ירידה בירי לעבר שטח בנוי - מכמות של 300-400 רקטות שנורו לשטח בנוי ב-2007 ו-2008, נפלו ב-2009 רק 18 בשטח בנוי ואילו השנה 15.

 

אגב, על אף השקט היחסי ביישובים הישראלים, גדר המערכת ברצועת עזה ממשיכה להיות אזור בו מנסים ארגוני הטרור לפעול וב-2010 נהרגו 50 מחבלים על הגדר ובתוך הרצועה, לעומת 389 ב-2009. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלנט. מעביר את השרביט לרוסו
צילום: חיים הורנשטיין
קסאם באשכול. פחות נורו לשטח בנוי
צילום: רונית מינקר
מומלצים