שתף קטע נבחר

קלינטון לפלסטינים: אין תחליף למשא ומתן ישיר

הפלסטינים החליטו לפנות לגופים בינלאומיים במטרה להכריז על מדינה, אך מזכירת המדינה האמריקנית מבהירה: "אנחנו בתקופה קשה, אבל לא נפסיק לחתור לשלום באזור. הפלסטינים יוכלו להשיג את מבוקשם רק בשיחות פנים מול פנים"

ההקפאה נגמרה, המשא ומתן מוקפא וגם החלום הפלסטיני להקמת מדינה נכנס למצב של קיפאון. בעקבות זאת, החליטו הפלסטינים למקד את מאמציהם בניסיון להביא את הגופים הבינלאומיים להכריז על מדינה, כניסיון להגיע אל כ"ט בנובמבר פלסטיני. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, התייחסה למהלך זה ואמרה כי אין תחליף לשיחות פנים מול פנים: "זה לא סוד שאנחנו בתקופה הקשה, אבל לפלסטינים צריך להיות ברור שיוכלו להשיג את מבוקשם רק במשא ומתן ישיר".

 

"אין לנו אשליות בנוגע לפתרון נושאי הקבע", אמרה קלינטון, שנאמה בארוחת הערב השנתית של "כוח המשימה האמריקני למען פלסטין", שבסיסו בוושינגטון. היא ציינה כי אין בכיסה נוסחת פלא לחידוש המשא ומתן הישיר, אך הוסיפה מיד: "אנחנו עובדים כל יום, לפעמים כל שעה. אנחנו מאיצים בצדדים לא לנקוט צעדים שיפגעו באמון ויקבעו מראש את התוצאות של המשא ומתן".

 

קלינטון הבהירה כי ארצות-הברית תומכת בפתרון של שתי מדינות שמבוסס על "גבולות 67' עם חילופי שטחים מוסכמים, כינון מדינה ריבונית לפלסטינים לצד ישראל כמדינה יהודית וסיום כל התביעות והטענות ההיסטוריות". "ממשל אובמה ימשיך לעבוד למען השגת שלום צודק ובר קיימא, זוהי אבן פינה של מדינות ארה"ב", אמרה קלינטון.

 

"רק הצדדים יכולים לקבל את ההחלטות הקשות"

בנאום, בפני ארגון של פלסטינים אמריקנים התומכים בפתרון שלום של שתי המדינות, הבהירה קלינטון ש"עמדתנו לגבי ההתנחלויות ידועה היטב ולא השתנתה. הנחישות שלנו לשכנע את הצדדים להמשיך לדבר לא התערערה". היא קראה לפלסטינים להפסיק את ההסתה נגד ישראל ודרשה את שחרורו המיידי של גלעד שליט.

 

לציבור הפלסטיני-אמריקני הבהירה קלינטון ש"המחויבות של ארה"ב לישראל חזקה כסלע, אך כשם שפתרון שתי מדינות חיוני לעתיד ישראלי, הוא גם חיוני לפלסטינים, שלא יוכלו להשיג את מבוקשם אלא במשא ומתן ישיר". לדבריה, ארה"ב ומדינות רבות רוצות בסיום הסכסוך, "אבל רק הצדדים עצמם יכולים לקבל את ההחלטות הקשות לשלום. לכן ממשל אובמה עובד כל כך קשה לקיום משא ומתן ישיר. אין תחליף לשיחות פנים מול פנים".

 

קלינטון אמרה שמדינות ערב, שהשיקו ב-2002 את יוזמת השלום שלהם, צריכות לפעול כדי להפוך אותה למציאות. "מדינות האזור צריכות להפסיק לספק נשק לחמאס ולחיזבאללה", קראה קלינטון. דובר מחלקת המדינה, פיליפ קראולי, הגדיר כ"שטויות" את הדיווחים שהממשל הוריד פרופיל בכל הקשור למו"מ במזרח התיכון עד אחרי הבחירות.

 

עשראווי: "פתרון שתי המדינות בדרך לאבדון"

אמש דיווח ה"ניו-יורק טיימס" כי פרט לפנייה לאו"ם, עליה דיברו הפלסטינים כמה פעמים החודש, הם צפויים גם לפנות לבית המשפט הבינלאומי ולמדינות החתומות על אמנת ז'נבה. מטרתם היא לשכנע את את הגופים והמדינות להתנגד לפעולות ישראל בהתנחלויות - ובסופו של דבר לקבל אישור גלובלי לזכות הפלסטינית להקים מדינה.

 

הגישה הבינלאומית צברה תאוצה, במקביל להפסקת המגעים הישירים, בתיווך אמריקני, עם חידוש הבנייה בהתנחלויות. "אנחנו לא יכולים להמשיך בדרך הזו", אמרה חנן עשראווי, שנטלה בעבר חלק בשיחות עם ישראל. "פתרון שתי המדינות בדרך לאבדון. אם אנחנו לא יכולים לעצור את ההתנחלויות בעזרת תהליך השלום, אנחנו צריכים לפנות למועצת הביטחון, לוועדת זכויות האדם של האו"ם ולכל גוף בינלאומי".

 

לעיתון האמריקני אמרה עשראווי כי אש"ף ערך שיחות בנוגע לאופציות הללו השבוע. גם חנה עמירה, בכירה נוספת בארגון, אמרה מרמאללה כי הפלסטינים החליטו שאסור להסתפק באמריקנים. "אין לנו קלפים חזקים, אבל אנחנו רוצים לשכנע את העולם לקחת עמדה ולהכיר במדינה פלסטינית. אנחנו מרגישים שיש צורך להגיע לעולם שמעבר לארצות-הברית".

 

ישראל: המהלך הפלסטיני אינו מקובל

גורמים בישראל הגדירו את המהלך כ"לא מקובל" וכהפרה של הסכמי אוסלו. לטענתם, המטרה הפלסטינית היא להבטיח הקמת מדינה, בלי לפתור את הסוגיות המרכזיות - הגבולות וההתנחלויות. הם דורשים מממשל אובמה לקחת עמדה פומבית וברורה נגד הרעיון החדש, אך וושינגטון בינתיים מסרבת להגיב.

 

"הרבה חברים בקהילה הבינלאומית מאמינים שמכיוון שהפלסטינים הם הצד החלש יותר, אם הם יעניקו להם תמיכה זה יעזור להם בשיחות הישירות איתנו", אמר בכיר ישראלי ל"ניו יורק טיימס", "אבל זה עובד הפוך. זה יהרוג את התהליך המדיני".

 

לא רק הפלסטינים שוקלים לעקוף את דרך השלום. החודש הודיע שר החוץ המצרי כי מדינות ערב שוקלות לבקש מהאו"ם להכיר במדינת פלסטין, אם ישראל לא תחדש את הקפאת הבנייה בהתנחלויות. אחמד אבו אל-רייט ציין כי פנייה של הליגה הערבית לאו"ם עשויה להתרחש כבר בחודש הבא.

 

אמש אמר ראש הלשכה המדינית בחמאס, חאלד משעל, כי ארגונו יסכים לקבל כל הסכם שלום - אם הפלסטינים יתמכו בו. עם זאת, הוסיף כי הוא אינו בטוח שיהיה בחיים כאשר מדינה פלסטינית תוקם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזכירת המדינה קלינטון
צילום: AFP
אבו מאזן ונתניהו. עוקפים את המו"מ
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
צילום זום 77
עשראווי. "אי אפשר להמשיך ככה"
צילום זום 77
מומלצים