שתף קטע נבחר

נתניהו מגייס את החרדים לתמיכה בחוק ויסקונסין

ראש הממשלה חושש מכישלון פוליטי צורב ראשון במושב הכנסת, בהצבעה היום על התוכנית לשיקום מובטלים - ומסיר את הכפפות. בין היתר הוא שוקל להתנות את העברת "חוק האברכים" בתמיכה ב"בייבי" שלו, וכן לסלק חברים סוררים מוועדת העבודה

האם נרקם דיל של הרגע האחרון בין ראש הממשלה לסיעות החרדיות - ויסקונסין תמורת מימון לאברכים ? בנימין נתניהו שם את כל יהבו, אמרו אתמול גורמים בממשלה, על העברת "תוכנית ויסקונסין" המחודשת היום (ב') בקריאה ראשונה בכנסת. בין היתר מופעל לחץ על יהדות התורה וש"ס, והועלתה האפשרות לכרוך את ההצבעה עם הנושא הבוער הנוסף, "חוק האברכים".

 

נתניהו הובס פעמיים בניסיון לאשר את התוכנית לקידום מובטלים באמצעות הכשרה על-ידי חברות פרטיות - פעם על

ידי ועדת העבודה והרווחה בכנסת, שקברה אותה במושב הקיץ, ופעם כאשר יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, דחק את התכנית אל מחוץ לחוק ההסדרים שנלווה לתקציב המדינה.

 

מאחורי התוכנית עומדים נתניהו, שר האוצר יובל שטייניץ ושר התמ"ת בנימין בן אליעזר מהעבודה. לקראת הקריאה הראשונה בכנסת, נתניהו מפעיל מכבש לחצים כמעט חסר תקדים. מבחינתו, אומרים אישים בסביבתו, זו אחת מאבני היסוד של המדיניות הכלכלית. נתניהו חושש, ולאור נסיונו בחודשים האחרונים מול הכנסת - חששו מוצדק. הפעם השלושה נחושים לנצח, גם במחיר כיפוף ידיים של החרדים.


הפגנה נגד התוכנית. "עבדים" (צילום ארכיון: גיל יוחנן)

 

מלבד הקישור בין ויסקונסין לחוק עוקף-בג"ץ שאמור להסדיר דמי קיום לאברכים שלומדים ואינם עובדים, בוחנים בקואליציה אפשרות להוציא חברי כנסת סוררים מוועדת העבודה והרווחה, כדי שלא יטרפדו שם את התוכנית. למרות שנדמה שהחוק יעבור בקריאה ראשונה היום, הרי שעתידו בוועדה, ובהמשך בקריאה שנייה ושלישית, תלוי באביגדור ליברמן ואלי ישי על סיעותיהם, וכן ביהדות התורה. במפלגות החרדיות ביקשו אמש שלא להתייחס לסוגיה.

 

נתניהו, אומרים שרים, היה אתמול נחרץ ותובעני. הוא יודע שאם לא יצליח לאשר את החוק, הרי שמדובר בכישלון פוליטי צורב מבחינתו. 

 

תוכנית מעמיקה או הפרטה מסוכנת?

גורמים במשרדי האוצר והתמ"ת טוענים כי התוכנית המחודשת, שכונתה במתכונתה הניסיונית שבוטלה "אורות לתעסוקה", היא המקיפה והמעמיקה ביותר במטרה לסייע למקבלי גמלאות הבטחת הכנסה להשתלב בשוק העבודה, תוך הכשרה, ייעוץ והכוונה ואספקת מגוון שירותים להסרת חסמים. המטרה היא לבטל את התלות בגמלאות.


הפגנה נגד ביטול התוכנית. עובדי ההכשרה הפכו מובטלים (צילום: גיל יוחנן)

 

לפני שבוטלה - התוכנית ספגה ביקורת קשה בשל הפרטת נושא התעסוקה;

 הובלת מועסקים חדשים לתחומי שירותים נמוכים כמו ניקיון, בלא יכולת אמיתית לפרוץ את מעגל מצוקתם; הענקת כלים דרקוניים כמו שלילת הכנסה ממובטלים על ידי חברות פרטיות, ועוד.

 

בין השינויים שהוכנסו: שלילת הקצבה תתבצע אך ורק על ידי עובדי מדינה; התוכנית לא תחול על משתתפים מגיל 55 ומעלה; מנגנון הפחתת שעות רחב וגמיש יותר לחריגים; פטור על בסיס "חוסר מסוגלות תעסוקתית"; פטור לאקדמאים; השתתפות רק של מי שהיה בטיפול שירות התעסוקה תשעה חודשים; הכרה בלימודים להכשרה מקצועית כחלק מתכנית אישית; הקמת ועדה מקצועית בחוק של רופא תעסוקתי; פסיכולוג ועובד סוציאלי לייעוץ להפחתת שעות; ומתן אפשרות ערעור למשתתף על ועדת החריגים להפחתת שעות.

 

התומכים בתוכנית מדגישים כי ארגון ה-OECD המליץ על פריסה ארצית שלה, בדומה לתוכניות דומות שהצליחו במדינות אחרות.

 

מתנגדי תכנית ויסקונסין מוועדת העבודה והרווחה, הציגו לאחרונה הצעת חוק חלופית: ההצעה קובעת את אחריות המדינה להגברת התעסוקה, ובפרט את אחריותה לקדם את האופק התעסוקתי של מקבלי גמלאות, לסייע להם ולהוביל לשילובם בשוק העבודה, להגשמת זכותם לעבודה ולקיום בכבוד.

 זאת תוך השארת האחריות ליעד זה בידי המדינה, ולא בידי חברות פרטיות. על ההצעה חתמו במושב שחלף כל חברי הוועדה - אלא שכעת נתניהו מפעיל כאמור לחצים כבדים להעביר את החוק שלו.

 

באגודה לזכויות האזרח אמרו אמש ש"לאחר שנקבע כי בתכנית נמצאו פגמים שאינם מצדיקים את הרחבתה לכל הארץ ואף לא את המשך הניסוי, מצאו באוצר 'פטנט' - ויסקונסין יצאה מחוק ההסדרים, אך תעלה להצבעה בצמוד אליו. ועדת העבודה והרווחה לא הסתפקה בדחייה של ויסקונסין; היא אף גיבשה הצעת חוק לתוכנית אלטרנטיבית ראויה שבמרכזה אחריות המדינה להגברת התעסוקה ולאופק תעסוקתי. למרות זאת, הממשלה בחרה לאמץ את הגרסה הישנה של התוכנית, בליווי תיקונים ספורים ובלתי מספקים".

 

בהכנת הידיעה השתתפה יעל ברנובסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו ושטייניץ. מובילים את התוכנית
צילום: יוסי זמיר
ליברמן. זה תלוי גם בו ובישראל ביתנו
צילום: AP
מומלצים