שתף קטע נבחר

חנות היישומים למק: סטירת לחי לצרכן ולמפתח

אפל מתכננת להשיק בקרוב חנות אפליקציות למק, אבל לא יהיו בה גירסאות דמו ושדרוגים - ומדיניות קבלת האפליקציות אליה תהיה דרקונית והזויה. האם לא למדה אפל דבר מלקחי אייטונס?

ביום רביעי שעבר, סיפר סטיב ג'ובס לעולם על כמה מהחידושים העתידיים של אפל. בלטה ביניהם חנות אפליקציות למק - שתושק בתוך שלושה חודשים. במבט ראשון, נראה שמדובר בתוספת מבורכת עבור ציבור המקיסטים: כלי מקוון ונוח לרכישת תוכנות. בפועל, מדובר במהלך שיפגע בצורה קיצונית גם בבעלי המק וגם במפתחי האפליקציות.

 

למה להקים חנות אפליקציות למק?

אף אחד לא צפה את ההצלחה של חנות האפליקציות לאייפון (לימים חנות האפליקציות ל-iOS, או פשוט App Store) כאשר זו הושקה ב-2008. אלפי מפתחים נרשמו והחלו להשיק אפליקציות שימושיות, משחקים, ספרים ועוד. תוך חודשים ספורים הגיעו מספר האפליקציות בחנות לעשרות אלפים וקו המאה אלף נחצה כשנה לאחר השקת החנות.

 

לצד ההצלחה, ספגה החנות ביקורת על התנהלות מוזרה ולא אחידה, ועל אפליקציות שלא אושרו מבלי שיהיה ברור מה לא בסדר בהן. הבעיות נבעו, בין היתר, מכך שאפל לא הקצתה די כוח אדם לבחינת ואישור יישומים. בחודשים האחרונים נראה שאפל בחרה במדיניות מעט פחות כוחנית: יותר אפליקציות מאושרות, ועולות מהר יותר לאתר.

 

את ההצלחה של חנות האפליקציות רוצה הנהלת אפל להביא לפלטפורמה הראשונה שלהם - המק. ג’ובס רואה בחזונו מקום בו יכול כל משתמש מק למצוא את התוכנות הטובות ביותר למק, ולהתקינן בלחיצה אחת - בדיוק כמו על אייפון.

 

עד היום משתמש שרצה תוכנה למחשב שלו היה צריך לחפש אחריה באינטרנט - מקום גדול ומפחיד בו תוכנות ותכנים שאפל לא אוהבת (כמו נוזקות ופורנו, למשל). חנות האפליקציות תאפשר (עקרונית) לכל המשתמשים להחשף לכל תוכנות המק במקום אחד. מפתחים רבים דווקא שמחו לשמוע על כך - חברות כמו OmniGroup שהחלה את דרכה על המק. בבלוג החברה נכתב כי מנהליה לא יכולים להמתין לפתיחת החנות, ולא בכדי: חנות תוכנות מקוונת תוכל להגדיל משמעותית את רווחיה - שהתבססו על פלטפורמות כמו האייפד, לפתוח בפניה קהל רחב מאוד.

 

בנוסף למפתחים, יש גם יתרון למשתמשים - יתרון של פשטות שימוש. התקנת תוכנות במק אינה מדע טילים, אבל היא עדיין דורשת מאנשים לבצע פעולות מורכבות יותר מלחיצה אחת (צריך לגרור אייקון אל תיקייה, או - רחמנא ליצלן - לבצע לחיצה כפולה על קובץ ההתקנה). יש משתמשים שמצליחים להתבלבל בעניין. בעזרת החנות אין מקום לבלבול. רוצים אפליקציה? רק תקליקו.

 

חנות מקוונת למק - מה הבעיה?

אי ודאות ועודף בחוקים ותקנות. עדיין לא קל להכניס אפליקציה לחנות. ממסמך ההדרכה של אפל למפתחים עולה שגם הפעם לא הכל ברור ויש סיכוי שנראה שוב אפליקציות שנדחו על הסף מסיבות עלומות. אגב, לא מעט מהן יהיו אפליקציות שכיום מותקנות אצל הרבה מקיסטים ותיקים.

 

מודל הרווח. אפל מומחית בלעשות כסף על גב המפתחים. על כל אפליקציה אפל מרוויחה 30 אחוז, והמפתחים מרוויחים 70 אחוז. בפיתוח יישומי אייפון זה עבד יפה - הגולשים רכשו אפליקציות בצורה ספונטנית, שכן מחירן הממוצע הוא דולר או שניים. במק מדובר במשחק שונה לגמרי: רוב תוכנות המק עולות מעל 20 דולר, מה שיגרום ללקוח לחשוב פעמיים לפני שירכוש אותה. שיעור המכירות הנמוך יפגע בציבור המפתחים.

 

איך תדעו שבכלל כדאי לקנות? לא תדעו. בחנות המק יהיה איסור על גרסאות דמו. בעוד מקובל שאפשר להוריד תוכנות יקרות ל-30 ימי נסיון, להחליט אם מתחשק להם לרכוש אותה או לא, קבעה אפל שהמקיסטים לא יוכלו ליהנות מגירסאות דמו בחנות החדשה. למה? לא ברור. גם קודים, הנחות ושדרוגי תוכנה לא תרשה אפל להציב בחנות החדשה. לפחות לבעיית הדמו יש פיתרון אפשרי: מפתחים יוכלו להוסיף קישור לאתר שלהם, בו יציבו דמו להורדה בחינם.

 

איסור שדרוגי התוכנה הוא עוד החלטה הזויה. מפתחים יכולים היום לאפשר ללקוחות לשלם מחיר זעום כדי לזכות בשדרוג של התוכנה אותה קנו בכסף מלא. אחרים מספקים תמריץ ללקוחות, בסגנון "רכשו עכשיו וקבלו את הגרסה הבאה חינם".

 

בחנות החדשה זה לא יתאפשר: כל השדרוגים הם חינם ואם מפתח רוצה שישלמו לו, שיוציא גרסה שונה של האפליקציה ויודיע ללקוחותיו שהם צריכים ללכת לחנות, שוב, ולקנות, שוב, את האפליקציה (זה הסוף לפשטות ההתקנה). קודים ומבצעים (כמו למשל' מבצע לקוראי אתר ynet שיקלידו קוד מסוים בזמן רכישת אפליקציה) גם הם בלתי אפשריים בחנות האפליקציות - מבחינת אפל, או שכולם יהנו מהנחה על אפליקציה, או שאף אחד לא יהנה ממנה.

 

אפל לא לומדת מטעויות

אם לא די בשלוש הבעיות שהוצגו לעיל, ניתן לזהות עוד מספר סעיפים בעייתיים בחוקי החנות החדשה, שמראים שאפל עדיין לא הפיקה את מלוא הלקחים מהפעלת חנויותיה המקוונות.

 

"אפליקציות שמעתיקות אפליקציות אחרות שכבר קיימות יידחו, במיוחד אם יש הרבה מהן". מה זה בכלל אומר? היום יש עשרות אפליקציות נהדרות לעריכת סאונד. לכל אחת יתרונות וחסרונות משלה. רובן עושות אותו הדבר בצורות שונות, והלקוח מחליט מי עדיפה עבורו (בעיקר בזכות הדמו שלהן). לפי אפל, זה לא יקרה.

 

"אפליקציות שאינן שימושיות במיוחד, או שאין להן ערך בידורי, יידחו". מי מחליט אם האפליקציה שימושית או לא? ההודי או הפאקיסטני שאפל שכרו ולא יודעים מה אני עושה בחיים שלי? מי מחליט מה זה מבדר בכלל? אלו לא גורמים מדידים באופן אבסולוטי.

 

"אפליקציות שמבקשות גישה לליבה (root) של המערכת יידחו". יש היום המון אפליקציות מאוד שימושיות של חברת Rouge Ameba למשל, שעושות את זה כדי לאפשר לכידה של סאונד מכל רכיב במערכת. אלפי משתמשים לא יוכלו ליהנות מהאפליקציות של החברה, שלפי פוסט בבלוג שלה - לא מתכננת להצטרף לחנות החדשה.

  

לצד תקנות הזויות אלו, יש גם כאלה שמראות על חשיבה אחרת, ששואפת לשפר את חוויית השימוש באפליקציות, לרווחת המורידים. לדוגמה:

 

"לאפליקציות אסור להפעיל את עצמן באופן אוטומטי ללא אישור המשתמש". חוק נהדר שימנע בלבול ותסכול בקרב משתמשים שלא יבינו למה התוכנה הקטנה שהורידו מטרידה אותם כל הזמן גם בלי שביקשו.

 

"דחיית אפליקציות שמוכרות גישה לכלים שמגיעים מובנים וזמינים לכל משתמש במערכת של אפל". דבר שהוא למעשה מירמה, שכן מדובר בלמכור משהו שאפל נותנת חינם (כמו גישה למצלמה המובנית במחשב).

 

חוקים אלו הם אולי מאמץ יפה, אבל ברגע שהמשתמש לא יכול לממש זכות בסיסית כמו להחליט לבד מה מתאים לו, זה לא משנה כמה תקנות פרטיות תמציא אפל: החברה פוגעת בלקוחותיה.

 

מה ניתן לעשות?

שני דברים שיכולים למנוע מאפל מלעבור את הגבול: תרעומת מפתחים שכבר יש להם שוק מבוסס ולא זקוקים לחנות המק (מי שמפתח תוכנות לפי.סי, למשל), וסירוב של המשתמשים לבצע קניות דרך מערכת שעושקת את זכותם כמשתמשים חופשיים. יש מי שאומרים שאין צורך לדאוג. אדובי, מיקרוסופט וחברות גדולות אחרות לא יטרחו למכור את המוצרים שלהם בחנות.

 

המק היא מערכת פתוחה, חזקה וגמישה מאוד שמאפשרת למגוון של משתמשים ליהנות ממנה. זה לגיטימי שאפל רוצה לעשות כסף, כל עוד ברור לחברה שהיא זקוקה למפתחים לא פחות משהם זקוקים לה - ושבשוק התוכנה יש תמיד מתחרים חרוצים ואלטרנטיבות.

 

מה דעתכם? האם חנות האפליקציות למק תעזור למשתמשים, או תפגע בהם - ובאפל? ספרו לנו בטוקבקים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגיעה גם במפתחים וגם בלקוחות. מי אמר שאין מולטיטאקינג?
צילום: AFP
מומלצים