שתף קטע נבחר

מהמגירה לרשת: איך מפרסמים ספר דיגיטלי?

חולמים להיות סופרים? זו ההזדמנות שלכם: שילפו מהמגירה את הספר הטוב ביותר שכתבתם, והעלו אותו לחנות ספרים מקוונת בתור ספר דיגיטלי. התהליך הוא קל ופשוט בהרבה ממה שנוטים לחשוב, ויש בו פוטנציאל גדול לרווחים

ביולי אמזון הודיעה שמכירות הספרים הדיגיטלים עקפו לראשונה את מכירות הספרים בכריכה קשה. זה הישג רציני שאי אפשר להתעלם ממנו לטובת המדיום החדש. ב-26 לאוקטובר, אמזון הכריזה שב-30 הימים האחרונים היא מכרה יותר יותר ספרי קינדל מאשר ספרים פיזיים בכל הקטגוריות של 10, 25, 100, ו-1000 הספרים הנמכרים ביותר.

 

הנתון האחרון החשוב הוא שמכירות הספרים הדיגיטלים גדול כמעט במאתיים אחוז מינואר ועד אוגוסט השנה. אפשר להתווכח על הערך הסנטימנטלי של ספרים, אבל נראה שאי אפשר להתווכח עם ההצלחה המסחרית. איך כל זה נוגע לכם?

 

נובמבר הוא חודש NanoWrimo, אירוע שנתי בו משתתפים עשרות אלפי אנשים מרחבי העולם במטרה אחת - לכתוב עד סוף נובמבר את הספר שלהם. אורך הספר? 50,000 מילים. מה קורה אחרי אותו חודש? רוב האנשים לא עושים כלום. אחרים מקדישים את דצמבר לעריכת הטיוטה ומתי מעט מתחילים את ינואר עם שליחת הספר להוצאות ספרים. אלא שהשנה, אחרי סיום העריכה, יש סיכוי לא רע בכלל שנראה אנשים שהופכים את הספר שלהם לספר דיגיטלי אותו ינסו להפיץ לבד. מדריך זה ילמד אתכם לבנות את הספרים שכתבתם בתור קבצים - ולהעלות אותם לחנויות מקוונות.

 

למה בכלל להפיץ ספר לבד?

סופר (גם אחד מצליח ומפורסם) מקבל 10-20 אחוזים מהרווח של כל מכירה. ספר שעולה 80 שקל, נמכר לחנות ב-40 שקל. נחתוך מתוך זה הוצאות הפצה והדפסה ומה נשאר?  10 שקלים ביד, מה שאומר שהסופר מקבל משהו כמו שני שקלים לספר. רוב הסופרים המתחילים ימכרו עשרות בודדות של ספרים. כאלו שכתבו ספר מוצלח יותר ימכרו אלף או אלפיים. כפי שאפשר לראות - לא קל להתפרנס מכתיבה.

 

מאידך, אם כתבתם ספר טוב, יש מספיק כלים לשווק אותו באופן עצמאי - ולהגדיל משמעותית את הרווח מכל מכירה. כסופרים מתחילים אתם גם יכולים להציע את הספר ב-10 שקלים, סכום שנראה לא רע בכלל עבור הצרכן (וסכום מטורף עבור מי שמכיר אתכם וחושב שאתם כותבים מצוין). שיווק של ספרים דיגיטלים הוא דבר לא פשוט, אבל יש המון כלים לעשות אותו. לפני שמגיעים לשם צריכים לבצע עוד כמה מהלכים שכדאי להתרכז בהם.

 

איך מייצרים ספר דיגיטלי?

הדבר הראשון שצריך לעשות הוא לכתוב. ספרים לא נכתבים לבד, ותהליך הכתיבה יכול להיות גם קשה ומתסכל מאוד. בסוף התהליך, כאשר מביטים על הקובץ (או על ערימת הדפים, אם החלטתם משום מה, לבזבז נייר) יש תחושת הישג עצומה, שמעט מאוד עבודות מספקות.

 

בכל מקרה, זה הדבר הראשון שאתם רוצים לעשות - לכתוב את הספר. לאחר מכן כדאי להציג אותו לאנשים שונים, שסוג הספר שכתבתם יכול לעניין אותם - ולקבל משוב. השלב הבא הוא לבצע תיקונים בתוכן ובמבנה, בהתאם למה שחשב הקהל. השלב האחרון הוא למצוא עורך לשוני שיעבור על הספר. כדאי להשקיע כסף ולשלם למישהו, אתם לא רוצים להוציא ספר שיש בו שגיאות. מזל טוב, יש לכם ספר; עכשיו אפשר להתחיל לעבוד על העיבוד הדיגיטלי שלו.

 

הדרך הקלה: לשלם. חנות הספרים הדיגיטלית מנדלי מציעה שירותי עיבוד ספרים לתצורה דיגיטלית - בפורמט epub. שהוא פורמט בינלאומי פתוח של ספרים דיגיטלים. המחיר? בין 1,500 ל- 2,500 שקל. לאתר יש עוד מספר שירותים ליוצרים עצמאיים, ביניהם עריכה לשונית, עיצוב כריכה ועוד. יש עוד אתרים דומים ברשת, אולם מנדלי היא חנות ישראלית, שמיועדת לקהל המקומי.

 

הדרך הזולה: להכין לבד. יש מספר כלים שקיימים היום להמרת קובץ טקסט (גם אם הוא כולל תמונות) לקובץ epub. אחת התוכנות המומלצות לכך היא Scrivener. בתוכנה תוכלו לעשות הרבה יותר מבמעבד תמלילים רגיל. ניתן לעצב את מבנה הספר (Outline), לשמור במרחב מובנה קבצים לצורך מחקר, לפרק את הספר לפרקים ולמקטעים קטנים יותר ועוד תכונות ויכולות רבות.

 


 

בגרסתה החדשה, התוכנה גם יודעת לייצא את הקובץ הסופי שלכם בפורמט epub. כל מה שאתם צריכים לעשות הוא לעמד את הספר כמו שצריך, להוסיף תמונות ולקבוע את הכותרות בצורה הנכונה ולאחר מכן ללחוץ על שני כפתורים. זהו זה, יש לכם את הספר הדיגיטלי שלכם. אגב, במנדלי מקבלים גם קבצי epub שיצרתם במקום אחר, לכן זהו עדיין כלי הפצה נוח.

 


 

יש עוד תוכנות חופשיות שעושות את העבודה, אבל הן מורכבות יותר ומתמודדות פחות טוב עם עימוד ויישור לימין, הנדרש מספרים בעברית. Scrivener עולה 45 דולר, בלי ההנחה המיוחדת ל-NanoWrimo.

 

היכן מפרסמים את הספר?

ישנן מספר דרכים לפרסום הספר הדיגיטלי שלכם ברשת:

חנות קינדל. כל אחד יכול לפנות לאמזון ולפתוח חשבון יוצר. דרכו תוכלו להעלות את הספרים שלכם למכירה מקוונת בחנות הגדולה של הספר האלקטרוני הפופולרי. קחו בחשבון שהקינדל משתמש בפורמטים אחרים, אולם Scrivener יודעת להמיר את הטקסט לרוב סוגי קבצי הספרים.

iBook. רוצים למכור דרך החנות המקוונת של אפל? לא תקבלו. החנות זמינה רק לאזרחי ארצות הברית שלהם רישיון עוסק מורשה מקומי. מצד שני, אם יש לכם קרוב משפחה בארצות הברית, אולי תוכלו להעלות את הספרים דרכו.

Evrit. חנות הספרים הדיגיטליים הגדולה בישראל, שהיא נקודת הפצה נרחבת עבור מי שמכוון לקהל דובר עברית. עם זאת, החנות מתמקדת בשלב זה, בהפצת רבי מכר וספרים דרך חוזים מסודרים - ופחות של סופרים עצמאיים. שווה לעקוב ולראות מתי יפתחו שערי האתר גם לסופרים חובבים.

אתר פרטי. את הספרים הדיגיטליים שלכם אפשר להעלות לאתר או בלוג, ולאפשר את מכירתם משם.

 

אם חלמתם להיות סופרים, זו ההזדמנות. Carpe diem ובהצלחה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
די לכתוב למגירה. היפכו לסופרים באינטרנט
צילום: ניצן סדן
מומלצים