שתף קטע נבחר

מאיץ החלקיקים בז'נבה יצר "מפץ-גדול" קטן

מדענים בז'נבה, שם מתרחש הניסוי הגדול בעולם, מדווחים כי הצליחו ליצור "מיני מפץ גדול" כאשר הביאו להתנגשות של יונים ויצרו חום כזה ששרר רק בבריאת העולם

מאיץ החלקיקים הגדול שבז'נבה (LHC) הצליח להביא היום להתנגשות של שני יונים (אטומים בעלי מטען) ובכך קרב את האדם צעד נוסף לקראת שחזור "המפץ הגדול". כך מדווח ה-BBC.

 

המאיץ שמופעל על ידי הארגון האירופי לחקר הגרעין (CERN) הצליח להביא עד כה להתנגשות של פרוטונים בלבד, אולם בשבועות הקרובים המדענים שבמתקן יניחו את הפרוטונים בצד ויתמקדו בפרויקט "אליס", במסגרתו הם חוקרים התנגשויות של יוני העופרת.

 

מגנטים חזקים סחררו את היונים לאורך קילומטרים של מנהרות תת-קרקעיות במהירות הדומה למהירות האור עד שהתנגשו לבסוף לקולות תשואותיהם של מאות מדענים.

 

מטרת הניסוי היא ללמוד עוד על הפלסמה שמרכיבה את היקום ושנוצרה כמיליונית השנייה לאחר המפץ הגדול, אי שם לפני כ-13.7 מיליארד שנים.

 

דיוויד אבנס מאוניברסיטת ברמינגהם שבבריטניה אשר עובד על הפרויקט, אמר ל-BBC כי ההתנגשות הצליחה ליצור את הטמפרטורה הגבוהה ביותר בניסוי אי פעם – פי מיליון מהטמפרטורה שנמצאת במרכז השמש.

 

"בטמפרטורות אלו אפילו פרוטונים ונויטרונים שמרכיבים את גרעין האטום נמסים, ויוצרים מרק חם וסמיך של קווארקים וגלואונים". מדובר בחלקיקים תת-אטומיים שמהווים את אבני הבניין של החומר, והמרק הסמיך, פלסמת קווארק-גלואון, היא החומר שלפי ההערכות מילא את היקום ברגעים שלאחר המפץ הגדול.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאיץ החלקיקים בז'נבה
צילום: GettyImages Image Bank
מומלצים