האוצר חושף חלוקת כספי התמיכה הממשלתית
משרד האוצר השיק אתר אינטרנט חדש בו מפורטת לראשונה כיצד מחולק תקציב התמיכה הממשלתית שעומד על 22 מיליארד שקל. כמה מקבלים החרדים ומה היא עלות השכר הגבוהה ביותר בהתאחדות הכדורגל? המדינה מזמינה אתכם להקליק
החשב הכללי באוצר משיק השבוע אתר אינטרנט חדש מהחשובים והמסקרנים ביותר של הממשלה. האתר יחשוף לראשונה לעין השמש והציבור לאן הולכים 22 מיליארד שקל מתקציב המדינה השנתי - כסף גדול המיועד לתמיכות באלפי גופים ציבוריים, החל ברשויות מקומיות וכלה בעמותות מכל סוג. באתר יהיה מפורט מי מקבל כמה ולאיזו מטרה. עד לפני כ-20 שנה היו אלה "הכספים הייחודיים" שהגופים קיבלו על פי מידת קשריהם הפוליטיים וקרבתם לצלחת השלטונית. מהשבוע הם יוצאים מאפלה לאור גדול.
החשב הכללי שוקי אורן חשף לתקשורת את האתר שעלה היום (ד') לאוויר במטרה "ליצור שקיפות מלאה ככל האפשר של התנהלות המערך לפי קריטריונים ידועים, נוקשים ושוויוניים של הזכאות לתמיכות המשרדים השונים". נתוני האתר יאפשרו לציבור הרחב, ובעיקר לנהנים מהתמיכות, לבדוק אם אכן מישהו בתנאים דומים לשלהם קיבל יותר או פחות ממה שניתן להם.
הצצה ראשונה ואקראית למדורים באתר מגלה כי מוסדות חרדיים מקבלים 54% מהתמיכות של משרד הרווחה במוסדות ציבור. עלות התמיכות בישיבות ומוסדות חינוך חרדים אחרים מלבד זו שמופיעה בתקציב עומדת על כמיליארד שקל. מענקי האיזון של משרד הפנים (3 מיליארד שקל ב-2009) כוללים 146 מיליון שקל ל"מענקי השר", למשל 700 אלף שקל למעלה אדומים ו-10 מיליון שקל לשדרות (אין פירוט של מניעי השר).
צילום מסך מתוך האתר
משרד התחבורה תומך ב-21 מיליון שקל בהחזקת שבילי אופניים בבאר-שבע; עלות השכר הגבוהה ביותר (ללא שם) בהתאחדות הכדורגל היא כ-2.6 מיליון שקל. עלות השכר השנתית של מספר 2 בהתאחדות עומדת על 620 אלף שקל.
עלות השכר השנתית הגבוהה ביותר בתיאטרון הקאמרי עומדת על 1.1 מיליון שקל. בעוד עלות השכר השנתית השנייה בגובהה עומדת על 769 אלף. בתיאטרון הבימה עלות השכר השנתית הגבוהה ביותר עומדת על 728 אלף. כמו כן, שיעור השכר מהווה 20% מכלל התמיכות בעמותות
אורן ציין כי נתוני האתר המבוססים על ספרי החשב הכללי, החולש על תקציבי המשרדים. הם מאפשרים לראשונה לגלות בין השאר את הגופים שנהנים בו זמנית מתמיכות של מספר משרדים. בעבר הלא רחוק עמותות אשר בקשותיהם לתמיכה נדחו או נפסקו והם חשו קיפוח או אפליה במדיניות חלוקת התמיכות, התקשו לקבל את הנתונים ההשוואתיים האלה מהאוצר. לא אחת הם נאלצו לבקש סעד מבג"ץ או מוועדת הכספים של הכנסת.
העמותות על הכוונת?
בתשובה לשאלה האם בכוחו של החשב הכללי לפקח שהתמיכה אכן מגיעה למי שזקוק לה, אורן הודה כי הבקרה שלו, לא תמיד עולה על "הרבה מקרים שהתמיכות ניתנות כנגד הצהרות לא אמיתיות". למשל תמיכה במה שמוגדר כ"מוסד חינוכי" שמבוססת על הצהרת המוסד בדבר מספר התלמידים שלו. הוא לא אמר זאת במפורש, אבל הערתו מרמזת על הבעייתיות שהתגלתה זה מכבר סביב תמיכות שמקבלות עמותות שמפעילות מוסדות חינוך ותרבות תורניים מחוץ לרשת החינוך הרשמי המוכר.
אורן גם הודה כי המידע ברשותו איננו מושלם. חסר לו מידע על התמיכות שמערכת הביטחון מעבירה לגופים שונים "באופן חד צדדי ובהיקף לא קטן". זאת מאחר שהאוצר לא מחובר למערך הכספים של מערכת הביטחון. מסד הנתונים של החשב הכללי, אשר מזינים את האתר החדש, מבוסס על נתוני המשרדים המחוברים לרשת הבין-משרדית המקוונת "מרכבה". כללית, המידע המתפרסם מציג את רק את הסכומים שאושרו לתשלום, אך לא את התהליך שקדם לאישור.
האתר נבנה באופן המאפשר לגולשים לקבל את הנתונים בחתכים מגוונים כלליים ופרטניים. כך למשל, ניתן לקבל בעזרת מספרים ואיורים צבעוניים את חלוקת התמיכות של משרד הבריאות בקופות החולים (מעבר לחלקן בדמי ביטוח הבריאות) עד לפרט שקופ"ח המאוחדת קבלה השנה 46 מיליון שקל, ללא פירוט; או את פרטי התמיכות בתיאטרונים למיניהם ("אריאל לא מופיע כי זה אולם ולא תיאטרון").
לגבי גופים נתמכים בכלל במעמד של עמותות (כ-30 אלף) האתר מציג בין השאר את החמישייה הפותחת של מקבלי השכר הגבוה בכל גוף, אך ללא שמות. רשם העמותות מספק אותם. החשב הכללי מדגיש את המקור כי הזכאות לתמיכה מחייבת בין השאר לקבל מהרשם אישור על ניהול תקין של הגוף הנתמך. זאת כדי לצמצם ככל האפשר את השימוש בכספי התמיכות למטרות לא מוצהרות או לא חוקיות.
"בעבר התנהל מערך התמיכות כמו מתחת לפני האדמה", אומר החשב הכללי. "מאז הוא עבר כבר דרך והתקדם באופן משמעותי. אישור הזכאים וסכומי התמיכות הם באחריות המשרדים ומתנהלים במסגרת קשוחה, כולל הבקרה המיידית של חשבי המשרדים כשמעליה מערך בקרה שנעזר ברואי חשבון חיצוניים. היום משרד לא יכול לחלק תמיכות ככה סתם, למי שבא לו".