שתף קטע נבחר
 

נשים, אל תישארו מאחור

מחקרים הוכיחו כי יותר נשים בעמדות מפתח בפוליטיקה ובמשק יצרו מנועי צמיחה כלכליים משמעותיים. אז למה ישראל בתחתית המדינות בייצוג נשים בפוליטיקה?

אפליית הנשים היא נחלת המגזר הפרטי - אך נעצרת במגזר הציבורי? מתברר שלא. ממחקר של בנק ישראל עולה שפער השכר בין גברים לנשים במגזר הציבורי עולה בהתמדה עד גיל 50. על אף פער השכר, לא נמצא הבדל ברמות ההשכלה הפורמאלית, או המיומנות, בין הנשים לגברים המצטרפים למגזר הציבורי. במחקר של בנק ישראל, מצוינות שתי סיבות עיקריות לפערים אלה: גברים מצטרפים למגזר הציבורי לתפקידים בכירים יותר ובנוסף, השכר שהם מקבלים במגזר הציבורי משקף את רמת השכר ממנה נהנו במקום עבודתם הקודם.

 

אני סבורה כי נתונים אלה ועצם פרסומם מדגישים עוד יותר את הפערים המובנים בחברתנו ודוחקים עוד יותר את רגליהן של נשים ממשרות

 במגזר הציבורי. הן יבעטו החוצה והפערים שכבר קיימים, רק יעמיקו. המטרה היא לצמצם את הפער ולהביא לכך שנשים וגברים ירוויחו שכר זהה, שההזדמנויות יהיו שוות, שהשכר יהיה תמריץ להגיע יותר גבוה.

 

מחקרים שנעשו במדינות מערביות מראים בבירור כי יותר נשים בעמדות מפתח בפוליטיקה ובמשק יצרו מנועי צמיחה כלכליים משמעותיים ביותר בשנים האחרונות, באותן המדינות.

 

האפליה בשכר היא רק תשתית לאפליה על בסיס רחב יותר ועמוק יותר. כמו אפליה בקידום הנשים בעבודה, אפליה בקבלת נשים למקצועות שונים, אפליה שבסיסה במגדר הכובשת עוד ועוד תחומים.

 

בתחתית הדירוג העולמי

מדינת ישראל ממוקמת במקום ה-82 בעולם מבחינת ייצוג נשים בפוליטיקה. מחקרים השוואתיים מראים כי במדינות בעלות ייצוג נשי גבוה הוכח שינוי משמעותי באיכות השלטון, בהתמודדות עם מצוקות חברתיות ונושאי חוץ ובטחון.

 

השנה האחרונה הייתה קשה לנשים בפוליטיקה הישראלית. במהלכה התדרדרה ישראל מהמקום ה-74 המאוד לא מכובד בדרוג ייצוג הנשים בפרלמנטים של האיגוד הבין-פרלמנטרי, למקום ה-83 מתוך 135. המקום הנמוך ביותר מאז שנתוני הדרוג החלו להופיע באינטרנט לפני עשור. ממש לפנינו בדרוג אנגולה (79), זמביה (78), וקזחסטן של בוראט במקום ה-75, מתוך 188. ועם בנתונים עסקינן, בוודאי יעניין אתכם לקרוא שמאז קום המדינה ועד הכנסת הנוכחית כיהנו רק 12 נשים שונות בתפקידי שרות! 62 שנה, 12 נשים.

 

כדי לנסות ולצמצם את הפערים, לכוון נשים צעירות לרצות להגיע ולהגשים את עצמן, החלטנו ליזום שולחן צעירות משנות מציאות במסגרת כנס ישראל לצעירים שיערך ביום שלישי הקרוב בעכו . זהו אחד מתוך 17 שולחנות עגולים המתכנסים לאורך השנה ביוזמת המשנה לראש הממשלה, השר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום.

 

בשולחן "צעירות משנות מציאות" אנחנו בוחנות ומעלות את הנושאים המעסיקים נשים צעירות . ממפות דרכים אפקטיביות לקידום שינוי חברתי משמעותי עבור נשים בישראל, בחינת דרכים לקידום נשים צעירות לעמדות מפתח במשק החברתי, הציבורי, הכלכלי

 והפוליטי. השאיפה היא לייצור ייצוג הולם ושוויוני שהוא רחוק, על פי הנתונים, מהיכן שאנחנו נמצאות כיום.

מדינת ישראל זקוקה לנשים רבות בממשלה, בכנסת ובשירות הציבורי כדי לחולל שינוי חברתי אמיתי. 

 

אין לי ספק כי הפוליטיקה היא בעלת השפעה מכרעת על הנעשה במגזר הציבורי והעיסקי. יותר נשים משפיעות בפוליטיקה ישפיעו על צעירות לרצות לעשות שינוי. כמנהלת הכללית של משרד ממשלתי, בסך הכל עם עמיתה אחת נוספת, מנכ"לית משרד התרבות והספורט, הייתי רוצה לראות נשים נוספות מגיעות, תורמות ומשפיעות מנסיונן על דרך קבלת ההחלטות במקומות הנכונים. אני קוראת לעוד נשים לבוא ולהעז! 

 

אורנה הוזמן-בכור היא מנכ"לית המשרד לפיתוח הנגב והגליל, שתיקח חלק בכנס ישראל לצעירים ביוזמת המשנה לראש הממשלה סילבן שלום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשים בעבודה. אילוסטרציה
צילום: Index Open
אורנה הוזמן-בכור
מומלצים