שתף קטע נבחר

 

עאדל קעדאן: "חוקים לא יעזרו להיפטר מערבים"

ה"כוכב" באחת הפסיקות החשובות ביותר בשנים האחרונות שאסרה על אפליית ערבים שביקשו להתגורר ביישובים יהודיים, סבור כי "חוק ועדות הקבלה" שיובא לאישור הכנסת מיותר: "הרי אף חילוני לא יבקש לגור בכפר חב"ד"

כעשור לאחר פסיקת בג"ץ התקדימית שקבעה כי מכירת קרקעות ליהודים בלבד אינה חוקית, עאדל קעדאן, "כוכב" הפרשה והעותר שמחה על כך שנמנע ממנו לרכוש בית ביישוב קציר רק בשל היותו ערבי, עדיין מתגורר בבקה אל-גרבייה.

 

לקראת אישורו הצפוי מחר בכנסת של "חוק ועדות הקבלה", שיש הטוענים כי נועד לעקוף את אותה פסיקה מפורסמת, מבהיר קעדאן בחיוך כי רק עניינים טכניים הם שהביאו לכך שטרם נכנס לביתו החדש, שעליו ניהל את אחד המאבקים המשפטיים החשובים ביותר של השנים האחרונות.

 

  • לקריאת הנוסח המלא של הצעת החוק - לחצו כאן

 

החוק מקנה לוועדות קבלה ביישובים כפריים, ובהם מושבים, קיבוצים ויישובים קהילתיים את הסמכות לקבל ולפסול מועמדים להצטרפות כתושבים חדשים לפי קריטריונים שייקבעו שם, ובהתאם להגבלות שונות שכולל החוק.

 

"יש עוד כמה דברים לסיים", הוא הסביר - נרגש לקראת המעבר המיוחל, יחד עם אשתו אימאן. "יש בעיה עם הריצוף. ביישוב הזה יש מרקם חברתי מצוין ואת האנשים הכי טובים שיש. הרבה מהשכנים שלי עדיין עובדים איתי, וגם השאר מתייחסים אלי כמו לידיד".

 

בעוד שהיוזמים התעקשו כי החוק החדש דווקא תואם את רוח הפסיקה בעניינו ואוסר על ניפוי מועמדים להצטרפות ליישובים קהילתיים משיקולים של גזע ודת, מגלה קעדאן ספקנות גדולה באשר למטרות האמיתיות שעומדות מאחורי המהלך.

 

"אני לא יודע למה באמת מתכוונים היוזמים. יש מספיק אנשים מלומדים, ביניהם גם שופטים בבג"ץ, שכבר אמרו את דעתם בנושא. כל המוסיף הרי גורע", הוא קבע. על טענותיו של אחד ממגישי היוזמה, ח"כ דוד רותם מישראל ביתנו, שאמר כי "גזעני הוא מי שמנסה להיכנס בכוח ליישוב שאינו מתאים לו", הסביר קעדאן כי בניגוד אולי להלך מחשבתם של יוזמי החוק - לא עמד כל אינטרס נסתר כשהתעקש לאפשר לו להתגורר בקציר.

 

"בסך הכל רציתי לשפר את איכות החיים שלי. יש אנשים חלשים שחושבים שבאמצעות כוח ניתן לקבוע הכל. חוקים 'עוקפי בג"ץ' יוכלו לעזור להם להיפטר מהערבים ולמנוע מהם מלהשתלב? אני מאמין שהמציאות היא שונה", הסביר קעדאן. "אנשים יודעים את מקומם ולכן אף חילוני לא יבקש לעבור לכפר חב"ד, בדיוק כמו שאנאלפבית לא יבקש לגור ביישוב של פרופסורים. ברוב המקרים, מי שרוצים לגור באותם מקומות הם אנשים מהיישוב, כמוני כמוך".

 

גם החשש שהביע רותם באופן גלוי, מפני זרם של ערבים שיסתערו על היישובים הכפריים וידרשו לקבוע בהם את בתיהם, אינו תואם בעיני קעדאן את פני המציאות. "הרי לא ראינו אחרי המקרה שלי סחף של ערבים שמבקשים לגור ביישובים יהודיים".

 

הוא ציין כי בעיניו, "ככל שתתן יחס טוב יותר, כך המרקם החברתי יהיה הומוגני יותר. זה עניין שמסתדר מעצמו ואין צורך להמציא כל כך הרבה חוקים כדי לנסות לחולל שינוי חברתי. החברה צריכה לעבור תהליך. אני גאה במדינה ובדמוקרטיה שלה, אבל לא באנשים שאימצו לעצמם דרך של שימוש בכוח".

 

בשאלה האם יש מקום לאותה הצעת חוק או לא, מעדיף קעדאן שלא להשיב באופן חד-משמעי. את ההכרעה הוא מותיר למבחן הזמן, ובינתיים - מבקש ממגישי היוזמה להסתכל במראה. "האם עם חוק כזה נראה מדינה שפועלת באופן גזעני, או שמא אנחנו דווקא צריכים לבטל חוקים קודמים בשביל לקדם את האחווה? אני חושב שבעוד כמה שנים הם יצטערו על כך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עאדל קעדאן. בקרוב יגיע לביתו החדש
צילום: עידו ארז
מומלצים