שתף קטע נבחר

מסמך: העולם הערבי על-פי מאיר דגן

בין מסמכי ויקיליקס: לפני שלוש שנים הציג ראש המוסד לאמריקנים תוכנית בת חמישה שלבים להפיכה באיראן, אמר ש"שום דבר לא יושג עם הפלסטינים" ופרש את מפת האינטרסים באזור. ב-2005 חשף פעילות ישראלית בעיראק

ראש המוסד, מאיר דגן, הציג לאמריקנים באוגוסט 2007 תוכנית בת חמישה שלבים, להפלת המשטר בטהרן. כך עולה מאחד המסמכים, שהתפרסמו אמש (יום א') באתר ההדלפות ויקיליקס.

 

סודות מאמריקה - סיקור מיוחד ב-ynet:

 

בפגישה עם תת מזכיר המדינה האמריקני וויליאם ברנס שביקר באזור, אמר ראש המוסד כי לארה"ב ולישראל לוחות זמנים שונים לגבי יכולתה של איראן להשיג יכולת גרעינית. לדבריו, לוח הזמנים של הוועדה הישראלית לאנרגיה אטומית היא טכנית גרידא, בעוד שהמוסד שוקל גורמים אחרים, בהם נחישותו של המשטר האיראני להצליח.

 

ראש המוסד טען בפגישה, כי עדיין יש זמן כדי לפתור את משבר הגרעין האיראני, אך הבהיר כי איראן עושה מאמצים גדולים כדי להשיג יכולת גרעינית. "האיום ברור, גם אם יש לנו לוחות זמנים שונים. אם אנחנו רוצים למנוע מהם לרכוש יכולת גרעינית, אנו צריכים להשקיע זמן ומאמץ".

 

דגן הציג בפגישה חמישה שלבים לאסטרטגיה הישראלית נגד איראן:

1. הגישה הפוליטית: הוא שיבח את המאמצים להביא את איראן בפני מועצת הביטחון של האו"ם וההחלטה על סבב נוסף של סנקציות אולם הבהיר כי הגישה הזו לבדה לא תספיק. הוא הדגיש כי לוח הזמנים לפעולה פוליטית כנגד איראן שונה מלוח הזמנים של הפרויקט הגרעיני.

 

2. צעדים סמויים: דגן וברנס סיכמו כי לא לדון בגישה הזו בפורום רחב שבו מתקיים הדיון, בנוכחות השגרירים ויועצים מדיניים.

 

3. הפצת נשק גרעיני: דגן הדגיש את הצורך למנוע העברת ידע וטכנולוגיה לאיראן וציין כי ניתן לעשות יותר בתחום הזה

 

4. העיצומים: דגן ציין בפגישה כי הצלחות גדולות כבר נרשמו בתחום הזה, שלושה בנקים איראניים נמצאים על סף קריסה ולעיצומים הכספיים יש השפעה ארצית. המשטר האיראני, טען דגן, מתקשה להתמודד עם הבנקים עצמם.

 

5. שינוי המשטר: לדברי דגן, יש לעשות יותר כדי לחולל שינוי במשטר האיראני, אולי בתמיכת התנועות הדמוקרטיות הסטודנטיאליות, קבוצות אתניות (האזרים, הכורדים) ומתנגדי המשטר השליט.

 

במהלך הפגישה מתח דגן ביקורת על מה שהוא מכנה "מעורבותה השלילית של רוסיה באזור". "אם השכונה של ישראל ממילא לא יציבה, הרי שזה לא עוזר שרוסיה משחקת תפקיד שלילי באזור".

 

"שביעות רצון מהסנקציות"

במזכר אחר, ששלחה שגרירות ארה"ב בישראל לבית הלבן חודש קודם לכן, דווח על פגישתו של ראש המוסד מאיר דגן עם יועצת נשיא ארה"ב לביטחון לאומי, פרנסס פרגוס טאונסנד. השניים דנו בסנקציות שהוטלו על איראן, במתיחות הביטחונית מול סוריה ובאיסלאם הרדיקלי הצובר כוח בטורקיה. בנימה הומוריסטית אמר דגן כי על דבר אחד יש קונצנזוס באזור: הטינה לרשת הטלוויזיה הקטארית אל ג'זירה.

 

בדיווח המוגדר סודי מה-13 ביולי 2007, דיווחה השגרירות על תוכן הפגישה בין ראש המוסד ליועצת לביטחון לאומי, שהגיעה לאזור. בפגישה הביעו השניים שביעות רצון מהסנקציות הכלכליות שהוטלו על איראן. דגן אמר אז בפגישה: "החלטות האו"ם תפסו את האיראנים לא מוכנים והיו להן השפעות על האליטה והקהילה הפיננסית האיראנית". לדבריו, "היו לכך השלכות ממשיות ביצירת לחץ נוסף על המשטר".

 

על תהליך העשרת האורניום האיראני, אמר אז דגן כי המשטר בטהרן מציג "מצג שווא", לפיו הצליח לפתור את תהליך העשרת האורניום. "המציאות היא שהם עדיין לא שם ולמרות זאת הם כבר עכשיו משלמים על כך מחיר פוליטי כבד של סנקציות".

 בפגישה ציין דגן את הסלידה הגוברת של רוסיה כלפי איראן ותכנית הגרעינית והוסיף כי "האיראנים היו המומים מהצהרות רוסיה, המאשימות את איראן בתמיכתה בטרור נגד ארה"ב".

 

על המחלוקות בצמרת האיראנית, אמר דגן כי "אין מחלוקת אידיאולוגית בקרב הנהגת איראן - כולם רוצים בהשמדתה של ישראל - אולם יש מחלוקת גוברת באשר לטקטיקה שבה צריך לנהוג". לדבריו, בעוד שחלק תומכים בצעדי נקם כלפי המערב, יש הדוגלים במדיניות מתונה יותר. החשש מאיראן, טען דגן בפגישה, איננו נחלתה הפרטית של ישראל. ירדן, סעודיה וכל ארצות המפרץ חוששות מאיראן, אך "מצפות שמישהו אחר יעשה בשבילן את העבודה".

 

הוא מתח ביקורת על התנהלותם של חלק ממנהיגי מדינות המפרץ, המערימים קשיים ומפריעים לטפל באיראן. את קטאר הגדיר דגן בפגישה כ"בעיה אמיתית" והאשים את השייח חמיד כמי "שמטריד את כולם" ואחראי ישיר לפרובוקציות המשודרות ברשת אל ג'זירה.

 

קטאר, טען דגן, מנסה לרקוד על כל החתונות - סוריה, איראן וחמאס, בניסיון להשיג ביטחון ומידת מה של עצמאות. "אני חושב שאתה צריך להסיר משם בסיסים שלך...ברצינות" אמר דגן. "יש להם ביטחון רק בגלל הנוכחות האמריקנית".

 

"שום דבר לא יושג עם הפלסטינים" 

דגן הביע בפגישה את הערכותיו הפסימיות לגבי המו"מ מול הפלסטינים: לדבריו, אחרי יותר מעשור של ניסיון להגיע להסדר קבע עם הפלסטינים "שום דבר לא יושג". לדבריו, רק הפעילות הצבאית הישראלית נגד חמאס בגדה המערבית מנעה מהם להרחיב את שליטתם מחוץ לעזה ובלעדיה פתח תיפול בתוך חודש אחד ואבו מאזן "יצטרף לבנו העשיר המסתורי". דגן ציין כי 6 מיליארד דולר הושקעו ברשות הפלסטינית מאז 1994. "מה זה הועיל מלבד עוד כמה אנשים בדירוג פורצ'ן 500?"

 

באשר לסוריה, דגן סבור כי הברית האסטרטגית של דמשק עם טהרן וחיזבאללה לא השתנתה וכי אסד סבור שהמדיניות הזו גם נכונה וגם מוצלחת. יש סברה, טען דגן, כי ניתן להפריד בין סוריה לאיראן וכי זה המפתח להחלשת חיזבאללה. אלא שההיפך הוא הנכון: "רק על ידי אכיפת החלטות האו"ם על לבנון והגברת המאמצים לפירוק חיזבאללה יכולה הקהילה הבינלאומית להסיר את הדבק המחבר בין איראן לסוריה. אכיפת החלטות אלו יוסיפו ללחצים על אסד, החושש כי יישפט על ההתנקשות בחייו של ראש ממשלת לבנון, רפיק חרירי, יותר מכל דבר אחר".

 

"המצב בטורקיה עלול להידרדר" 

השניים דנו גם בנעשה במדינות האזור והחליפו רשמים בנוגע ללוחמה בטרור העולמי. את פקיסטן, מדינה עם ארסנל גרעיני הנשלטת על ידי האיסלאם הרדיקאלי, הגדיר דגן כסיוט הכי גדול שלו. "אנו חייבים לשמור על מושארף בשלטון", אמר דגן.

שליט

 לוב קדאפי כדי לדחוף אותו לצד הנכון. "קדאפי עומד מול מעט לחצים מבית, אבל עמדתו המסורתית כלפי לחצים מבחוץ וניהולמדיניות החוץ שלו מבוססת על רגשות".

 

בנוגע לטורקיה, הביע דגן חשש מהתפוררות הדרגתית של האופי החילוני של המדינה והזהיר כי המצב עלול להיות קיצוני יותר לאורך זמן. לטענתו, אילו הצבא הטורקי היה מקבל סיוע ישיר נוסף מארה"ב, הוא היה מסוגל לפעול טוב יותר כדי למנוע את עלייתם של האיסלאמיסטים.

 

הג'יהאדיסטים מעיראק שבו הביתה

חשיפה נוספת של מברק המוגדר סודי מ-17 במרס 2005, מגלה טפח מהפעילות של המוסד בעיראק. השגריר דן קרצר כתב על פגישה עם דגן, ממנו שמע כי "לישראל יש הוכחות שלוחמים זרים חזרו הביתה מעירק, דבר המסמל אולי כי המאבק של ארה"ב בלוחמי הגרילה מתחיל להצליח. עם זאת, דגן הביע דאגה כי מדינות האם של אותם לוחמים, בעיקר סעודיה, לבנון, סוריה וסודן, מצוידות רע, ולא יוכלו לשלוט בג'יהאדיסטים השבים הביתה, ואלה - יכולים לאיים על היציבות באזור, וגם על ישראל".

 

דגן הודה בפגישה כי לישראל יש יחסים ידידותיים עם הכורדים בעירק, אך טען כי אין לישראל "נכסים" נוספים במדינה. ראש המוסד הבהיר כי ישראל מעוניינת לדעת איזו השפעה תהיה לג'יהאדיסטים שישובו הביתה על ארצם. דגן הביע ביטחון כי מצרים וירדן יסתדרו, אולם הביע חשש כי סעודיה, סודן, סוריה ולבנון לא יוכלו להתמודד עם האתגר של לוחמי הג'יהאד השבים מעירק. דגן אמר כי לדעתו ללוחמי הג'יהאד לא תהיה השפעה על הפלסטינים, שכן אלה אינם מחפשים קשר עם ארגונים זרים כמו אל -קאעידה, שכן אלה שמעוניינים בכך, כבר גויסו בגדה המערבית ובעזה.

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגן. פגישה בארץ
צילום: ירון ברנר
מומלצים