שתף קטע נבחר

שני נשיאים בחוף השנהב - על סף מלחמת אחים

המתיחות בחוף השנהב גואה לאחר שהנשיא היוצא גבאגבו הפסיד בבחירות אך מסרב לפנות את כסאו. חרף קריאות הקהילה הבינלאומית - הושבע כנשיא. גם המנצח אלסן הושבע לנשיאות

נשיא דרום אפריקה לשעבר, תאבו מבקי, הגיע היום (א') לחוף השנהב למשימה דחופה שנועדה למצוא פתרון למשבר הנשיאותי ולמנוע הסלמה העלולה להדרדר לכדי מלחמת אחים במדינה. המתיחות בחוף השנהב הגיעה לשיאה לאחר שבבחירות לנשיאות טענו שני המועמדים לניצחון. בסוף השבוע נערכו טקסי השבעה ל"שני הנשיאים", הנשיא היוצא לוראן גבאגבו ומועמד האופוזיציה אלסאן אואטרה.

 

נשיא ארה"ב ברק אובמה, ארגון האו"ם, הארגון לאיחוד אפריקה, הנציבות האירופית  והאיחוד האירופי פרסמו הודעות תמיכה באלסאן אואטרה, כזוכה בנשיאות חוף השנהב. הקהיליה הבינלאומית הודיעה כי היו זיופים בקנה מידה נרחב וקראה לנשיא היוצא לוראן גבאגבו לקבל את תוצאות הבחירות ולפנות את כסאו. לשווא. גבאגבו קיים בשבת טקס השבעה בה הכריז על עצמו שוב כנשיא.


גבאגו ורעייתו בטקס ההשבעה לנשיאות, אתמול (צילום:AP)

 

בעקבות ההסלמה הודיעו שלטונות חוף השנהב על סגירת הגבולות היבשתיים ועל סגירת המרחב האוירי של המדינה, אך למטוסו של מבקי ניתן  היום אישור נחיתה מיוחד. אף גורם רישמי לא בא לקבל את פניו של מבקי בנמל התעופה, למעט משלחת של שגרירות דרום אפריקה. 

 

גורמים בחוף השנהב מסרו כי מבקי, שליח הארגון לאיחוד אפריקה, צפוי להפגש עם נציגי שני המחנות היריבים במהלך היום בניסיון להפיג את המתיחות שנוצרה בעקבות הבחירות שהתקיימו ב-28 בנובמבר.


אלסאן בטקס ההשבעה לנשיאות במלון "גולף" בבירה (צילום:AP)

 

גם אלסאן אואטרה, הזוכה לתמיכת הקהיליה הבינלאומית, קיים טקס השבעה לנשיאות. יצויין כי מבקי היה זה שתיווך במשבר הקודם ב-2005 ולחץ על קבלת מועמדותו של אואטרה, ראש הממשלה לשעבר, כמועמד בבחירות לנשיאות.

 

מועצת החוקה של חוף השנהב, המקורבת לגבאגבו, הודיעה כי היא מאשרת את נצחונו של הנשיא היוצא, למרות שוועדת הבחירות הבלתי-תלויה העניקה יתרון לאואטרה, ומצאה כי הוא קיבל יותר ממחצית קולות הבוחרים. (54.1%).

.

במהלך טקס השבעתו הבטיח גבאגבו "לקים בחוף השנהב מדינת חוק" ואמר כי "ישמור מכל משמר על ריבונותה של המדינה", שבראשה הוא עומד מזה עשור. יצויין כי גבאגבו אמור היה לפנות את כסאו ב-2005 ולקיים בחירות חופשיות לנשיאות, אך מאז שב ודחה את הבחירות.

 

הקהיליה הבינלאומית מבקשת למצוא פתרון לפני שתומכי שני הצדדים יחלו במעשי עויינות העלולים להדרדר במהירות למלחמת אזרחים. בסוף השבוע נרשמו התנגשויות בודדות, בהם נהרגו לפחות שני בני אדם באבידג'אן הבירה, על פי מקורות רישמיים. ואולם מקורות בלתי תלויים מסרו כי קיים חשש שמספר הנפגעים גדול יותר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא דרא"פ לשעבר מבקי.
צילום: רויטרס
מומלצים