שתף קטע נבחר

בגיל 16, בדרך לתואר שני: מחונני העל של ישראל

כמו כולם הם לומדים לבחינות הבגרות של כיתה י', אבל בין הבילויים לשיעורים בתיכון - מצליחים אוהד ומיכאל מאשדוד לערוך גם מחקרים אקדמיים. ב"נבחרת החלומות" של משרד החינוך דוחפים אותם להגיע למטרה: להיות עדה יונת הבאים

אוהד ממרוד מאשדוד התרגש כשלפני חודשיים נרשם ללימודי תואר שני בפיזיקה במכון ויצמן למדע. כמו כל סטודנט, הוא מתמרן בדרך לא דרך בין ההרצאות והמטלות לבין הרצון לשמור בצד גם שעות פנאי, לטובת בילויים ומפגש עם החברים. אלא שבניגוד אליו, רוב חבריו של אוהד עדיין לא רואים באופק את הלימודים באקדמיה - ועסוקים, בעיקר, בהכנות לבגרות בלשון.

 

בגיל 16 וכשבאופן רשמי הוא עדיין תלמיד כיתה י' במקיף ג' באשדוד, אוהד הוא מה שמכונה במשרד החינוך "מחונן על". יחד עם כמה יחידי סגולה כמותו, הוא משתתף בפרויקט "נבחרת החלומות" של משרד החינוך, שנועד לתת לצעירים בעלי יכולות גבוהות בהרבה מהממוצע את הכלים להתפתח, ותוך כדי גם לסייע לחברה הישראלית.


ממרוד וחבריו לפרויקט. חתני פרסי הנובל העתידיים? (קרדיט: אבי מועלם)

 

זה אמנם כמעט בלתי נתפש, אבל בזמן שהרוב מגיעים לאוניברסיטה לראשונה כשמאחוריהם רקורד של שירות צבאי וטיול או שניים בעולם, התיישב אוהד על ספסלי האקדמיה כשהיה בן 13 בלבד והחל בלימודי תואר ראשון במתמטיקה. בחינות הבגרות אמנם "קטנות" עליו, אבל הוא בוחר שלא להיות שאנן - ומתכונן אליהן במלוא הרצינות.

 

מיכאל מיכאלשוילי, חברו הטוב של אוהד, מבוגר ממנו רק בשנה אחת. הם לומדים יחד באותו התיכון, אבל מיכאלשוילי נמצא "רק" בשיאם של לימודי התואר הראשון. מיכאל הוא סטודנט לכימיה באוניברסיטה הפתוחה, ובאולימפיאדת הכימיה האחרונה לבני נוער גרף את המקום השלישי והביא כבוד רב למערכת החינוך הישראלית.

 

למרות ההישגים האסטרונומיים שזקפו לזכותם במעט שנות חייהם, חשים אוהד ומיכאל מבוכה קלה כשהם מתוארים כלא פחות מאשר עילויים. "זו מחמאה גדולה מאוד עבורנו, אבל עם כל הכבוד - אנחנו בסך הכל ילדים. כדאי לנו להישאר צנועים ועם הרגליים על הקרקע", הם הסבירו. "ההצלחות שלנו עכשיו לא אומרות כלום על ההישגים המדעיים שלנו בעתיד. רק הביצועים יוכיחו אם אנחנו באמת ראויים לתואר של מחונני על".

 

האליטה של הנוער הישראלי: 15 בכל מחזור

ממרוד ומיכאלשוילי נבחרו לקחת חלק במחזור הראשון של "נבחרת החלומות" של משרד החינוך, קבוצת אליטה המונה 15 בני נוער מחונני על, בני 14-17, שנבחרו בקפידה. הם מיועדים להיות, במרוצת השנים, חוד החנית של המדע הישראלי וחתני פרסי הנובל הבאים.

 

המחזור הראשון של הפרויקט הסתיים ביום חמישי האחרון, בטקס מרגש שבו הציגו המדענים הצעירים מחקרים אקדמיים ששקדו עליהם במשך שנה שלמה. במסגרת התוכנית החדשנית, הם הוצמדו למומחים במוסדות להשכלה הגבוהה והשתתפו במלאכת המחקר בנושאים מגוונים רבים - ובהם פיזיקה, אקולוגיה ימית, גנומיקה, גנטיקה, בלשנות, כימיה ומתמטיקה.


מיכאל מיכאלשוילי. "אנחנו בסך הכל ילדים"

 

"המטרה של הפרויקט היא לפתוח לילדים האלה אופקים חדשים ואפשרויות לפתח קריירה מדעית עוד במהלך תקופת התיכון", הסבירה שלומית רחמל, מנהלת האגף לתלמידים מחוננים ומצטיינים במשרד החינוך. "מדובר בילדים נבחרים שאותרו כמחונני על מבין כל הילדים המחוננים בישראל. אין ספק שבאמצעות הדרכה נכונה וטיפוח מודעות ערכית אמיתית, נוכל לאפשר להם לממש את ההון האנושי האדיר שטמון בהם".

 

רחמל הביעה תקווה כי "בעוד 20 שנה נוכל לראות את הילדים הללו כמובילי הקהילה המחקרית ומובילי המדע בישראל להישגים". ד"ר רחל זורמן, מנהלת מכון סאלד האחראי על ניהול הפרויקט, הסבירה גם היא כי "אלו ילדים בעלי יכולות גבוהות מאוד, והמטרה שלנו היא לגרום להם לנצל בעתיד את הפוטנציאל שלהם כדי לסייע לחברה".

 

עוד לפני שהחל בלימודים האקדמיים, זוהה ממרוד כחריג ביכולותיו כבר כשהיה בכיתה א', והחל הלכה למעשה את בית הספר בכיתה ב'. אהבתו העזה לפיזיקה החלה לגמרי במקרה, כשבהיותו תלמיד כיתה ה' קרא ספרי מדע שעסקו בתורת הקוונטים ובמאיץ חלקיקים.

 

זו אולי הסיבה שדווקא בחינת הבגרות במקצוע שכה אהוב עליו מצליחה, בכל זאת, לגרום לו מעט מועקה. "אני עדיין מגיע בכל שבוע לתיכון ומשלים את השיעורים שאני מפסיד, אבל לפחות שיתנו לי פטור מהבגרות בפיזיקה", הוא סיפר בחיוך.

 

עבור מי שעדיין נבהל מעט, הדגיש אוהד כי "אנחנו ילדים רגילים לכל דבר. אחר הצהריים אנחנו נפגשים עם חברים מבית הספר, ובערב יוצאים לבלות. הפרויקט של המחוננים הוא מקפצה ענקית בשבילנו, בעיקר כי אנחנו עוסקים במחקר בתחומי העניין שלנו".

 

חברו מיכאל לא התבייש לחשוף את היעד שהציב לעצמו - והוא שואף גבוה מאוד: להיות ממשיך דרכה של כלת פרס נובל בכימיה, פרופ' עדה יונת. "האולימפיאדה לכימיה הייתה חוויה מרגשת מאוד, בעיקר בזכות המפגש עם בני נוער מחוננים מכל העולם. הם חושבים ומתנהגים בדיוק כמונו. במסגרת הפרויקט, אנחנו מקבלים כלים נפלאים ואני מקווה שבעתיד נוכל לנצל אותם גם לטובת פיתוחים מדעיים משמעותיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוהד ממרוד. בן 16 היה - וידע די הרבה
צילום: תמונה משפחתית
מיכאל מיכאלשוילי. הביא כבוד לישראל
צילום: תמונה משפחתית
מומלצים