שתף קטע נבחר

 

ביניש למפכ"ל: החזר את השוטרת שפוטרה

בג"ץ הורה למשטרה להשיב לשורותיה שוטרת שפוטרה, אחרי שעציר הצליח לחטוף את נשקה ולקחת אותה כבת ערובה. הנשיאה ביניש מתחה ביקורת ישירה על רב-ניצב דודי כהן, ש"התעלם באופן מעורר תהיות" מעברה הנקי ותפקודה החיובי

בג"ץ הורה בצהריים (יום ג') למשטרה להשיב לשורותיה את השוטרת אירנה גורוחוד, שפוטרה בשנת 2008 אחרי שעציר השתלט עליה וחטף אותה. נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, והשופטות עדנה ארבל ואסתר חיות, קבעו כי פיטוריה של גורוחוד אינם סבירים ואינם מידתיים. בפסיקתן מתחו ביקורת נוקבת גם על המפכ"ל, רב-ניצב דודי כהן.

 

האירוע שבגינו פוטרה גורוחוד אירע במאי 2008. גורוחוד שימשה אז ראש משמר סיור במשטרת אשדוד, ועציר שהיה תחת השגחתה - אייל פרץ - הצליח להשתלט עליה ולשלוף את אקדחה האישי. פרץ נכפת באזיקים ונלקח לתחנת המשטרה, וכשקיבל לבקשתו כוס מים מהשוטרת - היא נשמטה מידו, כנראה משום שהיה תחת השפעת סמים. בחקירתה סיפרה גורוחוד שריחמה עליו, ולכן כשביקש ממנה לשחרורו מאזיקיו - נעתרה לבקשה.


"קיפוח קשה ופתח לשרירות". שופטות בג"ץ פסקו (צילום ארכיון: גיל יוחנן)

 

מששחררה אותו גורוחוד חטף פרץ את אקדחה, הצמיד אותו לרקתה, ואיים על חייה. הוא ניהל משא ומתן עם קצין הסיור של התחנה, שבסופו של דבר נתן לו ניידת. העציר הוביל את השוטרת לניידת, הורה לה לנסוע הרחק מהתחנה, ובתום מרדף משטרתי - נורה בעצמו ונהרג.

 

ועדת הבדיקה המשטרתית שהוקמה בעקבות האירוע מצאה כשלים בפעולות השוטרת והתנהלותו המבצעית של קצין הסיור. בעקבות זאת הורו המפכ"ל וראש אגף משאבי האנוש לפטרה. בתגובה היא הגישה עתירה לבג"ץ באמצעות עורך הדין אבי חימי, וטענה שההחלטה לפטרה אינה סבירה ושאין זה הוגן שהיא היחידה שפוטרה, בעוד שנגד שוטרים אחרים שהיו מעורבים באירוע לא ננקטו הליכים.

 

הנשיאה והשופטות הורו למפכ"ל המשטרה ולראש אגף משאבי האנוש בה להשיב את השוטרת לשורות המשטרה, והסבירו כי בהחלטה לפטרה לא נתנו השניים את דעתם לשירותה החיובי במשטרה, לנסיבות החריגות של אירוע החטיפה, לחלקם של שוטרים באירוע ולעובדה שהשוטרת לא קיבלה הכשרה שתאפשר לה להתנהג נכונה בעת אירועי חטיפה.

 

איפה ואיפה: אחד מועבר תפקיד, השנייה מפוטרת?

בפסק הדין קבעה ביניש כי ההחלטה לפטר את גורוחוד אינה מביאה בחשבון את שירותה הקודם במשטרה, את עברה המשמעתי הנקי ואת חוות הדעת התפקודיות החיוביות שלהן זכתה במשך 9 שנות שירותה. "יש בהתעלמות המפכ"ל וראש אגף משאבי אנוש משיקולים אלו, כדי לעורר תהיות ביחס לסבירות החלטתם ולעמדתם כי גורוחוד אינה מתאימה עוד לשרת כשוטרת", כתבה הנשיאה בהחלטתה.

 

לדברי ביניש, גורוחוד אכן כשלה כישלון מבצעי חמור, אך אין מחלוקת שהערכת יכולותיה המבצעיות היא עניין שהמפכ"ל וראש אגף יחסי אנוש היו צריכים להתייחס אליו. לדבריה, על השניים היה להביא בחשבון בהחלטתם את הנסיבות יוצאות הדופן שאליהן נקלעה גורוחוד ללא כל הכשרה מערכתית קודמת ואת תפקודם של המעורבים הנוספים באירוע.


המפכ"ל, דודי כהן. "הבחנה בלתי מאוזנת בתוצאות" (צילום: עופר עמרם)

 

בפסק הדין נכתב עוד כי "נקיטת איפה ואיפה בעת תהליך ההערכה, כלומר התחשבות בשיקולים המטיבים עם אחד והימנעות מלעשות כן בעניינו של אחר, יוצרת תחושת קיפוח קשה ופותחת פתח לשרירות". לדברי ביניש, התוצאה לפיה הקצין יישאר במשטרה ויועבר לתפקיד מטה לתקופה מוגבלת של שנתיים, בעוד שהשנייה תימצא כמי שאינה ראויה עוד למדיה הכחולים של המשטרה, יוצרת הבחנה בלתי מאוזנת בתוצאות. הנשיאה הדגישה כי גורוחוד אמנם כשלה בתפקידה, אולם שוטרים נוספים כשלו גם הם ותרמו להסלמת האירוע.

 

השופטת עדנה ארבל הוסיפה כי גם אם ניתן לקבל את הטענה שתפקידו של שוטר כרוך באפשרות להיקלע למצבים מסכני חיים, וגם אם הציפייה ממנו במצבים שכאלה היא לפעול, "הרי שההחלטה על פיטורי גורוחוד לא הביאה בחשבון את מכלול נסיבות העניין, כולל העובדה שהיא נאבקה בעצור כל עוד סברה שיש לכך תוחלת". היא קבעה כי "קשה שלא לתהות על בסיס אילו אמות מידה נבחנה התנהגותה של גורוחוד בהיעדר כל תורת לחימה משטרתית בנושא, ובמילא - גם בלא שגורוחוד הוכשרה לכך".

 

"תסמונת ה-ש.ג מתה"

לבסוף ביקרה ארבל בחריפות את העובדה שנטען נגד גורוחוד כי לא הצטיידה בציוד המתאים. השופטת ארבל שאלה: "כיצד ניתן לטעון טענה כזו כאשר הציוד אינו מסופק בכמות הנדרשת על-ידי הרשות? גם אם בהתנהגותה של גורוחוד נפל פגם בנקודה זו, הרי שפגם דומה בעוצמתו נפל אצל הרשות, ואל לה להטילו כולו על כתפי השוטרת".

 

השוטרת אירנה גורוחוד אמר ל-ynet בעקבות הפסיקה כי הרגשתה מעולה, וכי היא בהלם: "אני שמחה שזה נגמר,

שקיבלתי את מה שרציתי, וצדקתי לאורך כל הדרך. אני לא כועסת על אף אחד. עבר כל-כך הרבה זמן, שהכעסים כבר נגמרו. באירוע עצמו לא הייתי מתנהגת בצורה אחרת". היא הודתה לשוטרים מאשדוד שליוו אותה לאורך כל הדרך, ואמרה כי עדיין אינה יודעת מה ברצונה לעשות כעת.

 

עורך דינה של גורוחוד, אבי חימי, אמר בעקבות הפסיקה כי "בית המשפט העליון המית היום באופן סופי את 'תסמונת הש.ג'. מהיום, על רשויות המדינה לנהל תחקירים יסודיים ורציניים, ולא להפיל את האחריות על הזוטרים". יו"ר עמותת זכויות השוטרים, אושרה אסף, בירכה גם היא על ההחלטה.

 

יועץ התקשורת של השוטרת גורוחוד, מאיר סויסה, אמר ל-ynet: "ההחלטה להשיב את אירנה למקום עבודתה היא מוסרית, צודקת ובעיקר כזאת המעבירה מסר לכל השוטרים ולאנשי כוחות הביטחון, שאין להם צעד שיפוטי או ועד עובדים שיגן על זכויותיהם. בית המשפט קבע הלכה חשובה שתגדיר מחדש את מערכת היחסים בין פקוד ופקודיו. זוהי החלטה שרבים מכוחות הביטחון נושאים אליה עיניים בגאווה. תרבות הש"ג הנודד יכולה לבוא לקיצה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא סביר, לא מידתי. ביניש
צילום: נועם מושקוביץ
עו"ד חימי. "מהיום, המדינה תצטרך לחקור ביסודיות"
צילום: הרצל יוסף
מומלצים