שתף קטע נבחר

"אירופה תכיר במדינה פלסטינית 'בבוא העת'"

בזמן שהפלסטינים מבקשים הכרה במדינה בגבולות 67', שרי החוץ האירופים המכונסים בבריסל טרם גיבשו נוסח מוסכם. שר החוץ ליברמן מקיים שיחות קדחתניות עם עמיתיו באיחוד, בניסיון לרכך את עמדתם

עם כישלון המשא ומתן הישיר, פועלים הפלסטינים במרץ להשגת תמיכה בינלאומית בהקמת מדינה ריבונית בגבולות 1967 - ואחרי ברזיל וארגנטינה, מכוונים גבוה יותר, לאירופה. 27 שרי החוץ של האיחוד מכונסים היום (ב') בבריסל ומנסים להגיע לנוסח מוסכם. בזמן שחלקם רוצים להגביר את הלחץ על ישראל ולהסכים להכרזה שכזו, ההחלטה עשויה להיות מרוככת.

 

לפי טיוטה לא סופית, האיחוד האירופי יהיה מוכן להכיר במדינה פלסטינית עצמאית "בבוא העת". דיפלומטים בבריסל ציינו שהמגעים לגיבוש הנוסח נמשכים, ואחדים מהם דיברו על "תסכול" מכך שאין הסכמה על הכרזה חד-צדדית. ייתכן שלחץ ישראלי הוביל לשינוי.

 

טיוטת ההחלטה עוסקת בסירובה של ישראל להאריך את הקפאת הבנייה בגדה המערבית ומדגישה כי האיחוד האירופי "ימשיך לתמוך באופן פעיל בפתרון שיושג במשא ומתן" למשך תקופה של 12 חודשים שנקבעו על-ידי הקוורטט. עמדה זו של האיחוד האירופי אינה חדשה.

 

בשבועות האחרונים נערכו בישראל לכינוס בבריסל, ובין היתר התקיימו שיחות בין גורמים בירושלים לבין שגרירי המדינות החברות באיחוד. לאלה הצטרפו מגעים בין ירושלים לבין בירות אירופיות שונות, שנועדו לוודא כי ה"בלוק" באיחוד הנחשב מקורב לישראל לא ישנה את עמדותיו.

 

בישראל אומרים כי הקו שמובילה נציבת יחסי החוץ האירופית, קתרין אשטון, לא אמור "לחולל שינויים דרמטיים במדיניות החוץ של האיחוד האירופי".

 

בשיחות סגורות בימים האחרונים, הבהירו גורמים בכירים באיחוד כי הם רואים במשא-ומתן בין ישראל לפלסטינים כדרך הבלעדית להקמת מדינה פלסטינית. את הדרישה להכיר באופן חד-צדדי במדינה, כפי שדרשו ברשות, דחו באיחוד ואמרו כי "אירופה רואה בפתרון שתי המדינות את הדרך לסיים את הסכסוך. זאת, באמצעות משא-ומתן בתיווך אמריקני".

 

ליברמן ניסה לשכנע את שרי החוץ האירופים

מהרגע שבו נודע על המהלך בבריסל, פתחו במשרד החוץ במאמצים קדחתניים כדי לנסות למתן עד כמה שניתן את נוסח הצעת ההחלטה שתובא לאישור מדינות אירופה. על רקע הדברים, שוחח ביממה האחרונה שר החוץ, אביגדור ליברמן, עם כמה מעמיתיו באיחוד, כדי לברר מהן עמדותיהן ולנסות לשכנע אותם כי פעולה שכזו עלולה להסב נזק.

 

כמו כן, הורה משרד החוץ לשגרירי ישראל במדינות האיחוד להבהיר את עמדתה של ישראל בסוגייה מול הגופים הרלוונטיים בשלטונות המקומיים טרם קבלת ההחלטה.

 

במהלך היום, נועד סגן שר החוץ, דני איילון, עם כ-20 כתבים זרים ממדינות אמריקה הלטינית, והתייחס להכרזות בברזיל ובארגנטינה על הכרתן במדינה פלסטינית. איילון גרס באוזניהם כי "מדינה פלסטינית לא תקום דרך הצהרות בבואנוס-איירס או בברזיליה, אלא דרך משא-ומתן עם הממשלה הנבחרת בירושלים".

 

מוקדם יותר, שלח ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת, מכתב לשרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, וקרא להכרה במדינה פלסטינית בגבולות 67'.

 

במכתב, שנשלח לרגל פגישתם של כלל שרי החוץ האירופים היום בבריסל, בירך עריקאת על עמדת האיחוד בנושא ירושלים, שהוגדרה באחרונה כ"בירת שתי המדינות" על-ידי בכירי האיחוד. לטענתו, פעולות ישראל, בהן הסירוב להמשך ההקפאה, "מדגישות את הצורך בהכרת האיחוד בשתי מדינות בגבולות 67' ובאילוץ ממשלת ישראל לעצור לחלוטין את הבנייה בהתנחלויות, לרבות במזרח ירושלים. פעולה כזו של האיחוד האירופי תהווה הגנה על עקרון שתי המדינות ועל תהליך השלום כולו", הבהיר עריקאת.

 

עוד בטרם הכריזו הצדדים על כשלון השיחות הישירות, איימו הפלסטינים בבקשת הכרה מהאו"ם, אם ארצות הברית לא תשכנע את ישראל לעצור את הבנייה בהתנחלויות עוד בחודש שעבר. "הצעד הבא עבורנו יהיה בקשה להכרה בינלאומית במדינה פלסטינית בגבולות 1967", אמר אז עריקאת. לפי הדיווחים, הפלסטינים כבר זכו לתמיכת ברזיל וארגנטינה, וגם אורגוואי התחייבה לסייע במאבקם בזירה המדינית.

 

שרת החוץ אשטון הביעה השבוע צער על כשלון המגעים לחידוש ההקפאה הישראלית בהתנחלויות. "עמדת האיחוד ברורה - ההתנחלויות אינן חוקיות והן מהוות מכשול לשלום", אמרה אשטון והוסיפה כי "התפתחויות הנוגעות להתנחלויות במזרח ירושלים, מנוגדות למאמצי הקהילה הבינלאומית למשא ומתן מוצלח".


פורסם לראשונה 13/12/2010 15:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליברמן. מאמצי שכנוע
צילום: AP
שרת החוץ אשטון. "ההתנחלויות מכשול לשלום"
צילום: AP
עריקאת. מברך על עמדת האיחוד
צילום: AP
מומלצים