שתף קטע נבחר

תרגיל נרחב בגולן: 'מי שמתאמן ללבנון, מוכן לעזה'

חטיבות הנח"ל ו-401 של השריון סיימו אימון רחב היקף בבוץ הטובעני ברמת הגולן - שכלל התמודדות עם ירי רקטות, מרגמות ואף "פעילי חיזבאללה" על אופנועים. מח"ט בשריון: "אנו גורמים לאנשים, למרות הקור העז, להזיע". על רקע ההתפתחויות בלבנון, בצה"ל הבהירו לשכנים: מדובר באימונים בלבד

כשחסן נסראללה ממשיך לעשות שרירים בלבנון - במערכת הביטחון נערכים לכל תרחיש: צה"ל סיים הערב (יום ה') את אחד התרגילים הנרחבים ביותר שנערכו בשנים האחרונות, בהשתתפות שתי חטיבות סדירות - הנח"ל וחטיבת השריון 401. החיילים קיימו אימון משולב ברמת הגולן על-פי מתאר של לבנון - גזרה שהפכה נפיצה יותר מתמיד לאור ההתפתחויות האחרונות, בהם הפיצוץ המסתורי מול חופי צידון.

 

רמת הגולן התכסתה בימים האחרונים לא רק בשלג, אלא גם בכוחות צבא. אלפי חיילים ומאות משוריינים התמודדו השבוע עם חוליות נ"ט, ירי רקטות ומרגמות ואף "פעילי חיזבאללה" רכובים על אופנועים. גם הבוץ הטובעני שנוצר בעקבות הגשמים העזים שירדו בסופ"ש, ייצר אתגרים ללובשי המדים. "הבאנו אפילו כלים משיזפון, עצרנו את ההכשרה עבור התרגיל", סיפר מפקד חטיבה 401 של השריון, אל"מ ענב שלו.

 

נוכח הפעילות הצבאית המוגברת - במיוחד על רקע הדיווחים בלבנון על חשיפת אמצעי ריגול שהפעילה לכאורה ישראל - נדרש צה"ל להעביר מסרים למדינות השכנות כי מדובר באימונים בלבד. לדברי קצין בכיר ששוחח עם ynet במהלך התרגיל, האימונים האינטנסיביים והמערכות הטכנולוגיות החדשות מחזקים את יכולות הצבא בשדה הקרב. "ניתן לפגוע בכמות גדולה יותר של מטרות, בזמן קצר יותר", הוא אמר.  


החיילים בתרגיל. הקור מחשל (צילום: דובר צה"ל)

 

במרכז התרגיל עמד תרגיל חטיבתי כפול ומשולב, שכמוהו לא נעשה זמן רב. "אלה שתי חטיבות, שגם במתאר האופרטיבי נלחמות שכם לשכם. האימון מאפשר הדמיית סביבה מבצעית, מחייב את המפקדים לדבר ביניהם, למשל תיאום ירי שבוצע ממרחב של חטיבה אחת לגזרה שכנה, מח"ט דיבר עם מח"ט וזה קרה. אלה הדברים שאנו מצפים שיקרו בלחימה מורכבת במתאר של לבנון", הסביר קצין בכיר.

 

שם המשחק: חיזבאללה 

שתי החטיבות שייכות לאוגדה 162, בראשה עומד תא"ל אגאי יחזקאל, ובעימות מול חיזבאללה יש להן תפקידים מוגדרים ומכריעים. האימון המשולב היה הפרק האחרון בסדרה שנמשכה 13 שבועות. הטנקים של חטיבה 401 גמעו לא פחות מ-8,000 ק"מ, חלקם הגדול בצירים הררים מורכבים. חיזבאללה, היה שם המשחק.

 

"הבאנו חיילים, הלבשנו אותם בבגדים מנומרים, ציידנו והנחנו אותם לפעול בהתאם למתאר הרלוונטי של האימון, בתוספת חברה אזרחית שעושה הדמיות של שיגורים, ירי נ"ט, אופנוענים, וכל מה שניתן כדי לעשות סימולציה טובה היותר לתרחיש", אמר הקצין הבכיר. בצה"ל מעריכים כי לאור היכולת לפגוע בצירי תעבורה, יעשה האויב שימוש באופנועים לצרכים שונים, וגם אם לא מדובר בעניין אסטרטגי, ולכן יש ללמוד כיצד להתמודד איתו.


מאות משוריינים בתרגיל (צילום ארכיון: AFP)

 

במסגרת התרגיל שולבו כמה מערכות טכנולוגיות, שהוכרזו מבצעיות רק באחרונה. כך למשל מערכת צבא יבשה דיגיטלי (צי"ד), המאפשרת תקשורת בין הכוחות באמצעות צג מחשב. בעזרת המערכת, ניתן להעביר משימות מיחידה ליחידה באופן מהיר ומהימן. בצה"ל כבר מדברים על שיפור ניכר באפקטיביות המבצעית, שתורמת המערכת.

 

"יכולת הפעלת חיל האוויר, בדגש על קרב, נעשות קלות יותר, תחת הנחת עבודה שמתבצעים תהליכי הכנה מאוד משמעותיים של למידה משותפת, תחקירים משותפים. היום אנחנו מדברים עם חיל האוויר בשפה כזו שכולם רואים את כולם על אותה מערכת בוודאות. הרבה יותר קל לי להפעיל חיל האוויר ובהרבה יותר ביטחון שאינו יורה על כוחותינו", הסביר הקצין הבכיר.

 

גם מערכת ההגנה האקטיבית "מעיל רוח" כבר נכנסה לגדוד 9 של השריון ומאפשרת לבצע באמצעות הטנק משימות שבעבר נחשבו לעתירות סיכון.

 

הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, ביקר בתרגיל והדגיש בפני החיילים את חשיבות האימונים והמוכנות לאיומים השונים. "זהו תרגיל חשוב ומרכזי. החטיבות הפגינו יכולת מקצועית טובה ותרגלו שילוב של כוחות חי"ר, שריון, ארטילריה והנדסה", אמר. בתרגיל ביקרו גם גם אלוף פיקוד המרכז, אבי מזרחי, ומפקד זרוע היבשה, אלוף סמי תורג'מן. 

 

מלחמת חטיבות

במסגרת התרגיל נערכו תרחישים שונים, חלקם תוך כדי שינוי משימה, ובסופו של תרגיל גדול שבו שתי החטיבות "נלחמו" זו בזו. בצה"ל מודים כי מדובר בעליית מדרגה בתחום האימונים, שהחלו כאימוני יסוד לאחר קיץ 2006. "ביצענו סימולציה של שדה הקרב, בדרך המתקדמת ביותר שהצבא יודע לתת. בכל התרגילים הגדודיים היו מטרות שקמו ונפלו עם חיווי בזמן אמת, בכל המטרות היו מצלמות שאפשרו לנו לתחקר בסיום כל פרק מה קרה בדיוק", אמר אל"מ שלו, "בשורה התחתונה, עמדנו מול כל מה שיכול להתרחש בצד הלבנוני".


החיילים רצים, המפקדים צופים (צילום: דובר צה"ל) 

 

לחטיבה 401, הבנויה על טהרת המרכבה סימן 4, תפקיד משמעותי בכל לחימה. בשגרה, הגדודים עושים פעילות ביטחון שוטף בכל הגזרות, בדגש על רצועת עזה, שם ניתן לעשות שימוש בחלק מהיכולת. במתאר האופרטיבי, מודה המח"ט, נערכים בעיקר לחיזבאללה - הערכות שכוללת בתוכה גם הכנה לרצועת עזה. "זאת חטיבת חוד, בזכות הלוחמים ואמל"ח מתקדם. הערכות ללבנון מקפלת בתוכה גם את הכשירויות הנדרשות לעזה. אני חס וחלילה לא מזלזל במה שקורה בעזה, יש לנו שם הרבה מאוד אתגרים שצריך להתמודד בהם, אבל לבנון זה סיפור אחר. מי שמתאמן נכון ללבנון ומאתגר את האנשים שלו ללבנון, יהיה מוכן גם לשם", הוא אמר.

 

המח"ט סיפר כי באימון הנוכחי התמודדו אנשיו עם הרבה מאוד חוליות נ"ט, וגם בנסיעה, במשך חודשיים, בשטחים הרריים. "בחלק המקומות, החיילים לא יצאו 14 או 15 שעות מהטנק, עושים את הצרכים בפנים. לבנון זה סיפור של שטח הררי, זה סיפור של נ"ט, אנחנו לומדים את העניין, באים לשם במלוא הצניעות. אני מכבד את האויב שלי, יודע שהוא מתאמן ולומד, אבל גורם לאנשים שלי, למרות הקור העז, להזיע".

 

בכל הקשור למודיעין שמגיע לכוחות הטקטיים, דבר שהתגלה כבעייתי במלחמת לבנון השנייה, אמר המח"ט, כי הוא סבור שהוא מקבל כל מה שנחוץ לו בשדה הקרב. "אני לא חושב שיש היום אדם אחד ברמת הסג"מ ואף מתחת, שיגידו לו להיכנס מחר ללבנון והוא לא ידע מה הוא מצפה למצוא שם. אנחנו לעתים יצרנו סביב חיזבאללה איזשהו ענן , זה לא ענן. יש לו צבע וריח ואנחנו יודעים איך להתמודד מולו".

 

הקצין הבכיר סיכם: "אין ספק שאימון כזה נטע בכוחות תחושת מסוגלות לא קטנה ביחס למתארים. אנחנו ברמת כשירות במקום הטוב יותר שמפקד מסוגל לשאוף אליו ואין ספק שבמלחמה הבאה התוצאות יהיו טובות יותר".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלפי חיילים בתרגיל
צילום: דובר צה"ל
הרמטכ"ל בתרגיל
צילום: דובר צה"ל
מפקד האוגדה, תא"ל אגאי יחזקאל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים