שתף קטע נבחר

עושים עסקים בסין? ותרו על היגיון החוק הישראלי

מערכת החוק בסין אינה דומה לזו שבמערב, והכרת הפרקטיקה המשפטית היא קריטית בכל הנוגע להגנה על האינטרסים העסקיים שלכם. מהם המאפיינים הייחודיים לחקיקה בסין, ומהם החוקים הבלתי כתובים שחיוני להכירם מראש? קראו ושמרו

אחד הדברים שלומד איש עסקים ישראלי בהגיעו לסין הוא שכללי ההתנהלות העסקית בה שונים מהותית מאלה שבמערב. רבות כבר נכתב אודות פערי התרבות בין המזרח למערב ועל היישום שלהם בתרבות העסקית, דברים כה רבים נכתבו מהסיבה הפשוטה שמי שלא יודע זאת עלול לשלם על כך מחיר עסקי כבד.

 

 

הדברים נכונים לתרבות העסקית, דהיינו לדרך המקובלת של התנהלות בין אנשי עסקים, והם נכונים גם לתחום המשפטי. טעות נפוצה היא לצפות שהדברים יהיו דומים בין מערכות משפט במדינות שונות, אסור לגזור גזירה שווה בין ההיגיון והדין הישראלי לבין ההיגיון והדין הסיניים. הכרת הדין והפרקטיקות המשפטיות בסין עשויה להיות קריטית בכל הנוגע להגנה על האינטרסים שלכם בעסקים עם שותפים סיניים.

 

מה מייחד את החוק הסיני?

יואב שדה, שותף ומנהל המחלקה המסחרית והבינלאומית במשרד עורכי הדין לנדא-שדה, מגדיר את ההבדל הבסיסי בין המשפט הישראלי למשפט הסיני, בכך שבסין החופש שקיים לצדדים לקבוע הסדרים עסקיים במסגרת החוזית מוגבל יותר מאשר בישראל, ונושאים שברגיל היינו מצפים כי יהיו נתונים אך ורק להחלטת הצדדים, כפופים בסין להסדרים המפורטים בחוק.

 

  • הנה מספר דוגמאות שהוא נותן אשר יכולות להיות קריטיות לאיש העסקים הישראלי. כדאי לפתוח פנקס ולרשום. על פי הדין הסיני יש גבול לסך ההלוואות (כולל אשראי ספקים מעל תקופה מסוימת) שכל חברה בסין, גם אם היא חברה בבעלות זרה מלאה או מיזמים משותפים, יכולה לקחת ביחס להון החברה, מה שקרוי בלעז: Equity-Debt Ratio. דבר זה לא קיים באופן רגיל בישראל למעט אולי לבנקים.

 

  • החוק הסיני מגדיר מועדי השקעה הקבועים בחקיקה לביצוע השקעה בחברה או תשלום עבור רכישה של מניות בחברה. אלה מועדים המחייבים את הצדדים, דבר שלא קיים בארץ.

 

  • השקעות בחברות בסין כפופות לפרוצדורה של הערכת שווי שלא קיימת בישראל. כאשר מדובר בנכסים המוגדרים כממשלתיים, נדרשת פרוצדורה מורכבת יותר עם דרישה לעריכת מכרז.

 

  • החוק בסין לא מכיר במסגרת הסכמים בינלאומיים בבוררות זבל"א (זה בורר לו אחד וזה בורר לו אחד), שבה כל צד מביא את הבורר שלו, המשמש לו כנאמן, אלא אם הבוררות נערכת במוסד בוררות מוכר.

 

  • הדין הסיני מגדיר ומגביל את תחומי הפעילות המותרים לגוף המסחרי (ultra vires). לפיכך, בין היתר, יש לבדוק היטב האם החברה המתקשרת מהצד הסיני, זכאית בכלל על פי הדין הסיני להתקשר בהסכם. אם לאו, אז להסכם לא יהיה תוקף. כך למשל, לא כל חברה בסין יכולה להעניק ערבויות או הלוואות פיננסיות.

 

  • בסין מתקיים פיקוח על מטבע חוץ, בדומה למה שהיה קיים בשעתו בישראל, פיקוח הדורש במקרים רבים אישור מוקדם או רישום של ביצוע עסקאות מסוגים מסוימים. אי עמידה בפרוצדורה המתאימה לא תאפשר את אכיפת ההסכם או הוצאת המט"ח מסין. 

 

הפרטים הקטנים חזקים מכל חוזה

כל אלה הם הבדלים הטבועים בחוק הכתוב, מעבר לכך חיוני להכיר גם את ההבדלים בדרך בה יש להתייחס אל החוק ואל החוזה.

 

ההבדל מתחיל כבר בשלב המשא ומתן. אם במערב, שלב זה מיועד ללבן את כל הסוגיות שעל הפרק ולגבש את נוסח החוזה, הרי שבסין, שבה מערכות יחסים הן הבסיס של השותפות העסקית, התהליך של ניהול משא ומתן משמש לבניית מערכת היחסים. משא ומתן הוא תהליך הדורש זמן ובמהלכו יש מרחב זמן שיכול לאפשר להכיר את השותף העסקי העתידי, ללמוד את יכולותיו ואת ציפיותיו.

 

מומלץ לכן בעת המשא ומתן לקחת את הזמן, לתת לזמן שמחוץ לחדר הישיבות תשומת לב רבה, ולא לראות בו רק Fun. כדאי להקדיש זמן לשיחות מסדרון, ליציאה משותפת לבילוי בסוף היום, ולשיחות על הא ועל דא. זמן המשא ומתן יכול להיות הזמן בו קנית את אמונו של השותף לעתיד לבוא, ויצרת מערכת יחסים שתהווה את הבסיס האמיתי לכל מה שיבוא אחר כך.

 

גם תוכן החוזה חיוני לבניית מערכת היחסים בין השותפים. מומלץ לבנות חוזה הוגן כלפי השותף הסיני, חוזה שהצד השני ירצה לשמור עליו ולפעול עליו מתוך האינטרס שלו לטווח ארוך. חשוב לזכור כי שותף סיני החי את המציאות המקומית יכיר טוב יותר את האנשים שאיתם ומולם מתנהל העסק, ויוכל לנתב את הדברים בעזרת מערכות היחסים שלו מולם.

 

למשל, גם אם החוזה העניק לצד הישראלי שליטה מלאה במינוי אנשי הנהלה, הוא עלול לגלות כי העובדים נאמנים לשותף הסיני שהביא אותם וברגע האמת הם פורשים יחד עימו.

 

גם אם הצד הישראלי שולט בתחומי השיווק והמכירה הוא עלול לגלות שלקחות אסטרטגיים יוותרו על שירותיו בעקבות היענות לקשר שלהם עם השותף הסיני.

 

מכנים זאת "גואן-שי", מערכות יחסים, ובסין מונח זה מהווה בסיס חזק יותר לעסקים מאשר כל חוזה חתום ולעתים אף יותר מאינטרסים כספיים.

 

מערכות יחסים הן הבסיס המרכזי לקשרים עסקיים בסין, ולצידם יש חשיבות לתוכן החוזה. תוכן החוזה יהיה חיוני במקרה של מחלוקת בין השותפים. חוזה שנוסח בצורה זהירה ובהתאם לדין הסיני יכול לסייע לפתור חילוקי הדעות לפני נקיטה באמצעים משפטיים.

 

קל להחיל על סין אמירות כוללניות המצפות שהיא תתנהל בדיוק כמו במערב, או לחילופין הסתכלות שטוחה הרואה בגואן-שי המסורתי את חזות הכל. בדיוק כמו בסיפור על חמישה אנשים שנתקלו בפיל באמצע הלילה וכל אחד מהם סבר שהוא יודע בדיוק במה מדובר, התנהלות עסקית בסין היא נושא מורכב בעל פנים רבות: מערכות יחסים, חוק סיני ועוד. חיוני לעשות שיעורי בית לפני שעולים על המטוס מזרחה.

 

טל רשף הוא יועץ ומרצה לתרבויות ועסקים , מאמן עובדים ומנהלים לרילוקיישן . מרצה לתרבויות בחברות ובחוגי בית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הכירו את השטח לפני ההמראה. שנחאי
צילום: איי פי
טל רשף
מומלצים