שתף קטע נבחר
צילום: index open

חידה חייתית: מי מביט אליכם מקרוב?

רוב הגולשים זיהו נכון את הפתרון לחידה הקודמת - היחמור הפרסי המרשים, שכיכב בחדשות בשריפה הגדולה בכרמל. בואו לגלות היכן ניתן לצפות בבעל החיים הנדיר בארץ, ולנסות לפתור את החידה החדשה

מרבית הגולשים לא טעו וזיהו נכון את חיית הבר שהופיעה בחידה החייתית שפרסמנו בשבוע שעבר: מדובר ביחמור הפרסי, שכיכב לאחרונה בחדשות בארץ בעקבות השריפה הקשה בכרמל. הכתמים הלבנים הבהירים על הפרווה הם אחד מסימני ההיכר של היחמור ומי שמככב בתמונה עם צמד קרניים מסועפות ומרשימות הוא זכר יחמור גדול בחי-בר כרמל 

 


דורון ניסים, רשות הטבע והגנים

תקריב ליחמור (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים) 

 

היחמורים, הם איילים בגודל בינוני בעלי קרנים ארוכות וגדולות אצל הזכרים שבחבורה. הם מצויים בסכנת הכחדה עולמית ומספרם מועט כיום בטבע. השריפה בכרמל, שאיימה לפגוע באוכלוסייה של עשרות מהם באזור השמורה, לא היתה הפעם הראשונה בה הם נחשפו לסכנת קיומית. למעשה, הפרט האחרון של היחמורים באזור ישראל ניצוד ככל הנראה בשנת 1922 בעבר הירדן, והמין נכחד מהאזור בתחילת המאה ה-20.

 

דורון ניסים, רשות הטבע והגנים

 

השיבה לטבע

בסוף שנות ה-70 הובאו לישראל שישה זוגות יחמורים מגרמניה ומאיראן. מה שהחל כעדר קטן שגודל בתנאי שבי למטרות רבייה, גדל במרוצת השנים וכיום מספרם מוערך ביותר מ-300 פרטים. בתחילה הם הושבו לגני חיות בישראל ולחי-ברים של רשות הטבע והגנים, אך כיום רבים מהם חיים בטבע ואחרים בגרעיני רבייה בשבי.

 

לאחר שגרעין הרבייה גדל, החלו בשנת 1996 ברשות שמורת הטבע והגנים לשחרר את היחמורים בנחל כזיב בגליל העליון. במהלך השנים שוחררו עשרות פרטים מחי-בר כרמל לטבע. גם בגן החיות התנ"כי קיים גרעין רבייה שהתרבה בהצלחה, וכיום נחשב לעדר הגדול היחמורים הגדול בעולם המצוי בתנאי שבי. 

 

כדי להיערך למקרה של אסון בו תפרוץ שריפה, מחלה או יתרבו מקרי הציד, דבר שעלול לפגוע קשות באוכלוסיה הנדירה של היחמורים, פיצלו בין שתי אוכלוסיות בדרום ובצפון הארץ. כיום מתבצעים פרויקטי השבה לטבע של יחמורים בעיקר בנחל כזיב ובנחל שורק.

 

בשנים האחרונות סובלים היחמורים לא רק מדריסות על ידי רכבות, מכוניות וציד, אלא גם מפגיעות של כלבים משוטטים הטורפים את החיות הנדירות. בטבע הם נחשבים לחיות חשאיות הנוהגות להתרחק מקרבת בני אדם, הם חובבי צמחים ועשב, עלים וענפי עצים. הם חיים בעדרים קטנים ומסוגלים להאריך חיים בשבי עד כ-15-17 שנה.

 

כיום ניתן לצפות ביחמורים בחי-בר כרמל, חורשת טל, נחל כזיב, נחל שורק, באזור פארק גורן וגם בגני חיות בארץ, כדוגמת גן החיות התנ"כי בירושלים וגן החיות בחיפה.

 

והחידה השבוע: מי מסתכל לכם בעיניים? 

 


צילום: אורי קולקר

(צילום: אורי קולקר)

 

השבוע מוצג תקריב של בעל חיים אחר, שגם הוא שוהה כעת בישראל. בואו להגיב בתגובות ולנחש מי מסתתר בתמונה? הפתרון - ביום רביעי הבא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזהים אותי?
צילום: אורי קולקר
כוכב החידה מהשבוע שעבר . זכר יחמור פרסי
דורון ניסים, רשות הטבע והגנים
מומלצים