שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים
זירת הקניות

מיחזור בישראל: המהפכה בפתח?

הפרדת הפסולת ברשויות המקומיות מצטרפת לחוקים נוספים, שיחד יוצרים מהפכה בכל הקשור לטיפול בפסולת בארץ. אך כדי שהמהלך יצליח, עלינו להתחיל בשינוי אצלנו בבית, לדחוף את כל הרשויות להצטרף ולא פחות חשוב - ללחוץ על המדינה לסייע

זה כמעט בלתי נתפס. בעוד 3 שנים, כ-2 מליון מתושבי ישראל בכ-20% מהרשויות המקומיות בישראל יפרידו פסולת רטובה ויבשה בבתי האב.

 

ההשלכות של מהלך זה יהיו הפחתה משמעותית של כמות הפסולת המופנת להטמנה, מה שיאפשר למנוע מפגעים סביבתיים רבים כמו זיהום אוויר וקרקע ופליטת גזי חממה. לצד זאת תיתאפשר הגברה של מיחזור לסוגיו וייצור אנרגיה ידידותית יותר.

 

הפרדת הפסולת מצטרפת להעלאת היטל ההטמנה, ליישום חוק האריזות, לחוק אוויר נקי שבפתח ולתוכנית הלאומית להפחתת פליטות גזי חממה. ביחד, כולם יוצרים מדיניות לאומית רב שנתית ורב מערכתית, או במילים אחרות - מהפכה.

 

שיתוף פעולה שאינו מובן מאליו

התהליך הארוך שהביאנו עד הלום הוא פרי שיתוף פעולה, לא מובן מאליו, של הציבור הרחב, נבחרי הציבור, ארגונים חוץ ממסדיים וחברות עסקיות. הוא משלב חקיקה ותקינה, הקצאת תקציבים משמעותיים, מדיניות לאומית ופעולה מקומית.

 

תהליך זה מתחיל במעורבות אמיתית של כל אזרח ואזרח ובאחריות אישית על הפסולת שהוא מייצר, דרך אחריות הרשויות המקומיות שאמונות על מערך פינוי הפסולת, ועד חברות תעשייתיות רבות שמייצרות אריזות או שעוסקות במיחזור ובטיפול בפסולת אורגנית רטובה.

 

את התהליך הובילו פעילי סביבה וארגונים ירוקים לצד אנשי המשרד להגנת הסביבה בראשות השר, ח"כ גלעד ארדן, שהשכיל לחבר בין החזון לבין מרחב הפעולה והכוח של המשרד שהוא עומד בראשו, והוסיף לכל אלו את כוחו הפוליטי.

 

אולם אסור לשכוח שהמהפכה רק החלה, שיש עוד עשרות רשויות ומיליוני תושבים בישראל שחייבים להצטרף למעגל בשנים הקרובות, ושמשרדי הממשלה יצטרכו לתקצב את המהלך ולסייע לפתרונות קצה.

 

השינוי מתחיל בבית

אז מה עושים אחרי הכותרות והכתרים? איך מתחילים כבר ממחר בבוקר? הצלחת המהפכה תקום ותיפול קודם כל, על שיתוף פעולה של הציבור הרחב. לא יעזרו תקציבים ואפילו לא חקיקה, תקינה, פיקוח ואכיפה, אם כל אחד מאיתנו לא יעשה את השינוי הקטן בבית.

 

שינוי זה מתחיל עוד לפני פח הזבל. הוא מתחיל במחשבה לפני הקניות בסופר והארוחות המשפחתיות, ובניסיון להפחית את הפסולת מלכתחילה. ככל שתקנו מוצרים עם פחות אריזות או באריזות גדולות, וככל שתזרקו פחות אוכל - תתרמו למהפכה.

 

האזרחים גם מחוייבים לדחוף את הרשויות שהצטרפו למהפכה ליישם את התוכניות, ולשכנע את שאר הרשויות להצטרף. אבל לא פחות חשוב, שכל אחד מאיתנו ושהמדינה יהיו מחויבים להעדיף מוצרים מחומר ממוחזר, שמקורו בפסולת ביתית.

 

שלוש שנים הוא זמן קצר מאוד ושאפתני אבל בר-השגה, אם כולנו נתגייס למשימה. גם הדרך תהיה מן הסתם רצופה בקשיים ובכישלונות, אבל הצלחתה של מהפכת הפסולת והמיחזור בארץ תהיה הוכחה שגם בישראל של ימינו אפשר לגייס את הציבור למהפכה אזרחית בשביל מטרה נעלה.

 

פרופ' עדי וולפסון הוא מרצה במרכז לתהליכים ירוקים במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בקרוב: תמונה שכיחה גם בארץ?
צילום: טלי שני
מומלצים