שתף קטע נבחר

מחיר הדלק לשיא של כל הזמנים - 7.1 ש' לליטר

החל מסוף השבוע הקרוב נשלם יותר מאי פעם על הדלק. הסיבות: עלייה במיסוי וגם תזוזות במחירי הנפט בעולם, שגרמו לקפיצה של 40 אגורות במחיר ליטר דלק. גם תעריפי הגז יעלו

מחיר הבנזין צפוי לעלות בסוף השבוע לרמה הגבוהה ביותר אי פעם בישראל. מחיר ליטר בנזין 95 אוקטן בשירות עצמי יעלה מסוף החודש כ7.10- שקלים, בעקבות עלייה של 39 אגורות. המחיר המקסימלי לליטר בשירות מלא יהיה 7.23 שקלים.

 

 

כמחצית מהקפיצה הגדולה במחיר נובעת מעליית מסים נוספת על הבנזין, והמחצית השנייה מהעלייה במחירי הנפט בעולם בחודש האחרון בהיקף של כ12.5%- מהמועד הקודם בו נקבעו המחירים. בנוסף צפויה עלייה במחיר הגז לבישול למגזר הביתי.

 

בשבועות האחרונים עלה מחירו של הנפט במהירות, ובימים האחרונים חצה לראשונה מזה יותר משנתיים את רף 90 הדולרים לחבית. המחירים כיום דומים למחירים בחודש אוקטובר ,2008 שסימנו דווקא את הירידה מהמחירים הגבוהים של הנפט בשנה זו, אך כעת הנפט נמצא במגמת עלייה. בסוף השבוע עמד מחירה של חבית נפט על 91.41 דולר לחבית. בראשית השבוע האחרון של חודש נובמבר, לפיו נקבעו מחירי הבנזין הנוכחיים בישראל, עמד המחיר על 81.25 דולר לחבית.

 

מחירו של ליטר בנזין הגיע לשיא קודם בחודש יולי ,2008 ועמד על 7 שקלים לליטר. אלא שאז המחיר שיקף מחיר חבית של כמעט 150 דולר, וכעת מחירה כ-90 דולר. בחודש הנוכחי עליית המחירים אינה נובעת רק מהעלייה במחירי הנפט, שנגרמה בין היתר כתוצאה מהחורף הקשה באירופה, אלא גם משינויים במיסוי.

 

לפני מספר חודשים החליטו באוצר להעלות שוב את מס הבלו על הבנזין והוא יועלה ב-20 אגורות, מה שיזרים לקופת המדינה להערכת רשות המסים כ-1.3 מיליארד שקל נוספים בשנה (כ-750 מיליון על בנזין והיתר על סולר). הבלו על הבנזין יהיה 3.05 שקלים לליטר, כשהמיסוי מהווה כ-60% ממחיר הבנזין.

 

הנסיעה באוטובוס תתייקר?

העלאת המסים מוסברת גם בכך שתביא להפחתה בשימוש בכלי רכב, אך מאחר שהמדינה אינה מספקת כיום לאזרחיה תשתיות מספקות לתחבורה ציבורית, מבחינת רבים אין כיום אפשרות להפסיק לנסוע ברכב פרטי באופן יעיל. מחירי הבנזין בישראל נקבעים על סמך שיקלול של חמישה ימי עבודה אחרונים בסוף כל חודש, ועד כה נמדדו שניים מתוך חמשת הימים הללו. שיקלול של אותם ימים בתוספת השינוי של הבלו מבשר עלייה כוללת של 42 אגורות במחיר. עם זאת המחיר הסופי ייקבע רק לאחר שיקלולם של כל הימים באמצע השבוע. המחירים יועלו בסוף השבוע בתום החודש.

 

החודש אנחנו צפויים גם לעלייה של כ-3% במחירי הגז לבישול (גפ"מ), שמשמש כיום רבים גם לחימום בתים ומים. בחברות הגז אומרים כי מחירי הגפ"מ עלו בחודשים האחרונים בכ-30% מחירי הגפ"מ נובעים אף הם מהנפט ממנו הם מופקים, ומגל הקור שפוקד את אירופה וגורם לצריכה מוגברת של גז לחימום והסקה. בחברות אומרים כי עד כה הועלו המחירים למגזר התעשייתי והמסחרי, אך כעת יש צורך להעלותו גם למגזר הביתי.

 

העלייה המתמשכת במחירי הנפט עלולה להשליך כמובן על תחומים נוספים בחיינו. המגזר הראשון שעלול להיות מושפע אם תימשך העלייה הוא התחבורה הציבורית. מחירי הנסיעה באוטובוסים, שמשתנים בקרוב כחלק מרפורמה (ראו מסגרת) עשויים לעלות בהמשך עוד יותר בעקבות העלייה במחירי הסולר, וכך גם המחירים במוניות וברכבת. העלייה במחירי הגז לתעשייה עלולה להוביל בהמשך אף היא לשורה של עליות מחירים במוצרים שמיוצרים במפעלי תעשייה שונים, שמסתמכים על גז לצורכי הסקת דוודים והפעלות מערכות אחרות במתקניהם.

 

בעבר הייתה לעלייה במחירי הנפט גם השפעה משמעותית על מחירי החשמל, אך בשנים האחרונות השימוש בסולר ובמזוט ירד באופן משמעותי והחשמל בישראל מיוצר בעיקר תוך שימוש בפחם ובגז טבעי. הדבר מקטין גם את ההשפעה על מחירי המים שמיוצרים במתקני ההתפלה ועל עלויות השאיבה של חברת מקורות.

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים