שתף קטע נבחר

השב"כ מסכם שנה: 2010 - השקטה ביותר בעשור

בשנה החולפת נרשמה בישראל ובשטחים כמות הפיגועים המועטה ביותר מתחילת העשור, ולראשונה ירד מספר קורבנות הטרור למספר חד סיפרתי. לצד אלה, חלה עלייה ניכרת בהיקף הנשק שהועבר לחמאס ברצועה, וסיני הופך לבסיס טרור

שנת 2010 היתה השנה עם מספר הפיגועים וההרוגים הנמוך ביותר בעשור האחרון - כך עולה מנתוני שב"כ שהתפרסמו היום (ה') לסיכום השנה האזרחית. מינואר האחרון ועד היום נהרגו תשעה אזרחים וחיילים ב-798 אירועי טרור בישראל ובשטחים, לעומת 15 הרוגים ב-1,354 פיגועים ואירועים חבלניים שונים ב-2009.

 

מעיון בנתוני העשור האחרון עולה כי בין השנים 2001 ל-2004 עמד מניין ההרוגים בפיגועים על מספר תלת ספרתי. השיא היה ב-2002, אז גבה הטרור את חייהם של 452 ישראלים. מאמצע העשור ואילך חלה ירידה הדרגתית במספר קורבנות הטרור, שמספרם היה דו ספרתי. בשנה החולפת, לראשונה, הוא ירד לכדי מספר חד ספרתי.


זירת פיגוע ירי בגדה. הפריע את השקט (צילום: גיל יוחנן)

 

לאורך העשור האחרון גבה הטרור את חייהם של 1,187 ישראלים. גם בבחינת היקף הפצועים בפעולות חבלניות הייתה 2010 השקטה ביותר, ובמהלכה נפגען 28 ישראלים - לעומת 234 אשתקד. מדובר בירידה משמעותית, שכן מתחילת העשור ועד עתה נרשמו מדי שנה מאות עד אלפי פצועים. מספרם הכולל של הישראלים שנפצעו בעשור החולף בפעולות טרור עומד על 8,050 בני אדם.

 

פיגועי ההתאבדות נעלמו מהנוף הישראלי בשנתיים האחרונות, בעיקר בזכות פעילות מוצלחת של מערכת הביטחון, שליטה מודיעינית של שב"כ וחופש הפעולה שניתן לצה"ל בשטחים. על אף ההתחממות ברצועת עזה בשבועות האחרונים, גם בגזרה זו ניתן לראות ירידה משמעותית בהיקף ירי הרקטות לדרום. ב-2010 נרשמו בישראל 150 נפילות, לעומת 569 בשנה הקודמת. במקביל, ניכרת גם ירידה קלה בהיקף ירי פצצות המרגמה.

 

בשטחי יהודה ושומרון נרשמו ב-2010 16 אירועי ירי, ארבעה פחות מהנתון המקביל אשתקד. עם זאת, הם היו קטלניים יותר וגרמו למותם של חמישה ישראלים. רוב גדול של 88 אחוזים מהפיגועים שאירעו בירושלים ובשטחים מוגדרים כ"טרור עממי" - דוגמת השלכת בקבוקי תבערה. במהלך השנה החולפת זוהו מאמצים לשיקום תשתית חמאס בגדה, בעיקר בגזרת חברון - שהייתה המקור לפיגועי הירי הקטלניים.

 

הטרור בירושלים במגמת עלייה

בירושלים בלטה השנה עלייה באירועי הטרור ברחבי העיר, הכוללים ירי וכן ידויי אבנים ובקבוקי תבערה. לצדם, ניכרה פעילותם של גורמי שמאל וימין קיצוני, כשהאחרונים היו אחראיים במהלך 2010 לכמה הצתות של מסגדים בגדה.

 

לצד המספרים המעודדים, הדגישו במערכת הביטחון כי ארגוני הטרור לא שוקטים על שמריהם וממשיכים בתהליך ההתעצמות. נתוני שב"כ מצביעים על כך שבחמאס ממשיכים להצטייד בנשק מסוגים שונים, ובהם גם אמצעי לחימה "איכותיים" המוברחים לתוך רצועת עזה דרך המנהרות בסיני.


המנהרות ברפיח. צינור החיים של הטרור ברצועה (צילום: רויטרס)

 

במהלך 2010 הוברחו לתוך שטח הרצועה מאות רבות של רקטות תיקניות, רובן לטווחים של 20 ו-40 ק"מ. אליהן הצטרפו כ-1,000 פצצות מרגמה, כמה עשרות פריטי נשק נ"מ וטונות של חומר נפץ תקני. עוד ציינו בשב"כ, כי חצי האי סיני הפך ל"חצר האחורית" של רצועת עזה, ומהווה תחנת מעבר עיקרית לאמצעי לחימה המרוכזים בו ונשלחים אחר כך לארגוני הטרור ברצועה.

 

בהקשר זה, בלטו השנה שני אירועי ירי רקטות מסיני לכיוון אילת, שלפי שב"כ היו בהכוונת אנשי חמאס בעזה. לפי הנתונים, מקורו של ציר הברחות הנשק הוא באיראן. הוא עושה דרכו דרך המדבר בסודן ומשם - דרך מצרים - אל גבול ישראל והרצועה. בשב"כ טענו גם כי גם בשנה האחרונה, המשיכה איראן להיות הגורם המניע מאחורי פעילות חמאס וחיזבאללה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רקטות בדרום. ירידה בהיקף, למרות ההתחממות
צילום: אמיר כהן
צילום: רויטרס
פיגוע התאבדות בתחילת העשור. נעלם מהנוף (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים