שתף קטע נבחר

 

אב לנספה: רה"מ נועד רק עם מי שדיבר בתקשורת

באזכרות להרוגי אסון הכרמל, הועלו האשמות קשות נגד ראש הממשלה, שנועד עם הניצבים בדימוס קליין ואבן-חן. אביו של רועי ביטון ז"ל: "לא קיבלתי אפילו מברק. הדם של כולם שווה". קרוב משפחה של סוהר: "איפה כל הגנרלים שנתנו את ההוראה לנסוע מהכביש הזה?"

בני משפחתה של טופז אבן-חן קליין ז"ל זכו להיפגש עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לאחר שהעלו נגדו טענות קשות וגם פנו בבקשה לחקור אותו. אבל, כך מסתבר, גם למשפחות השכולות האחרות מאסון הכרמל יש טענות קשות לראש הממשלה, אך איתם הוא לא נפגש.

 

עמרם, אביו של רועי ביטון ז"ל מקריית-גת, אמר: "אני רוצה שראש הממשלה יסתכל

 לי בעיניים ויסביר למה לא קיבלנו ממנו אפילו לא מברק תנחומים. הוא נפגש רק עם משפחות שדיברו בתקשורת. הדם של כולם שווה".

 

בני המשפחות השכולות, שזומנו לדבריהם לכנס עם ראש הממשלה בקיבוץ בית-אורן, אמרו כי הם רוצים לשמוע את הנימוקים לאי הקמת ועדת חקירה ממלכתית, שתבדוק את המחדלים, שקדמו לאסון בו נספו 44 בני-אדם, 38 אנשי שירות בתי הסוהר, שלושה שוטרים ושלושה כבאים.

 

בשבוע שעבר נאלצו בני משפחותיהם של חגי ז'ורנו ורועי ביטון לעבור כאב נוסף. לדבריהם, בסוף השבוע הם קיבלו הודעה מהרבנות הצבאית כי נמצאו שרידים מגופות בניהם. הם סיפרו כי אנשי הרבנות ביקשו מהם להחליט האם לקבור את השרידים בקבריהם או בקבר בבית העלמין בגבעת שאול. שתי המשפחות העדיפו שהשרידים ייטמנו בירושלים.

  

אביו של רועי הסביר מדוע בחר שלא לפתוח את הקבר: "זה לפתוח פצע מחדש, אבל העדפנו מנוחה שלמה ונכונה לבננו. אנחנו חיים היום רק על זכרונות. פותחים אלבומים ומסתכלים בהם. כל אחד תופס פינה ובוכה עד שהוא נרגע. כך אנחנו עוברים את הימים הקשים הללו".

 

עמרם - אזרח עובד צה"ל שמחויב גם לעבודה בלילות - סיפר כי הוא מתקשה לחזור לשיגרה, לאחר מות בנו. "אין סיכוי שאחזור לעבודה במתכונת הזו. אני חייב להיות בבית בלילות הקשים. רעייתי מתקשה להירגע, הילדים בוכיים ואני חייב לתמוך בכולם. להיות ביחד זה מנחם".

 

זוכרים במקום האסון

לאנדרטה שהוקמה במקום בו אירע האסון בחודש שעבר הגיעו סוהרים הרבים, שעצרו בדרכם לטקסי האזכרה בצפון. הסוהרים צילמו את האנדרטה ואחר כך חצו את הכביש, לעבר התהום בה ניסו חבריהם למצוא מסתור מהאש, ובחנו את האזור בדממה. גם אזרחים שעברו באזור עצרו לדקת התייחדות עם זכרם של הנספים.

 

בין הבאים היה כנאג'ן טאפש מבית ג'אן. בן דודו, מישר עאדל טאפש, נספה בשריפה. זו היתה הפעם הראשונה מאז שהגיע למקום. "רק היום אזרתי אומץ להגיע לכאן", אמר טאפש, המשרת בעצמו כסוהר. "רציתי לראות במו עיני את המקום, ומה שהתרחש, אבל עד עכשיו לא יכולתי מבחינה נפשית להגיע לכאן".


המקום בו אירע האסון בחודש שעבר (צילום: אחיה ראב"ד)

 

כמו רבים אחרים, תוהה טאפש מדוע אירע האסון, ומדוע לא שילם איש את מחירו של המחדל. "איפה כל הגנרלים שנתנו את ההוראה לנסוע מהכביש הזה? כל כך הרבה הרוגים, כל כך הרבה אלמנות ויתומים, ואף אחד לא לוקח אחריות?

"אצלנו, הדרוזים, מאמינים בגורל, שהכל מלמעלה, אבל צריך שיהיה גם מישהו אחראי כאן על הארץ", הוא הוסיף.

 

את הדממה סמוך לאתר ההנצחה המאולתר, מפירים קולות המסורים החשמליים. אנשי הקק"ל ממשיכים וכורתים את העצים שנשרפו, ומהווים היום סיכון. פינויים מהווה חלק משיקום היער. בין שרידי העצים, מבצבץ כבר הירוק. עשבים ממהרים למלא את החלל, וגם בצלים שלא ניזוקו מצמיחים עלים ירוקים. בעוד מספר ימים, יכסה שוב הירוק את הכרמל השרוף.

 

גם בקיבוץ בית אורן נמשכו גם היום עבודות השיקום. הבתים בשורה הצופה אל הוואדי, שניזוקו בצורה הקשה ביותר, עוד לא החלו עבודות

 השיפוץ, אך אלה מתנהלות בקצב בבתים הפנימיים יותר. בקצה הקיבוץ מכשירים הטרקטורים משטחים עליהם יונחו בקרוב ה"קראווילות", שישמשו בתים מאולתרים לחברים ולבני הקיבוץ שבתיהם ניזוקו קשות.

 

בימים הקרובים יימשכו טקסי האזכרה בבתי העלמין בצפון, של הסוהרים, הכבאים והשוטרים. ביום שלישי תיחנך במגדל העמק תחנת הכיבוי החדשה, שתיקרא על שם הכבאי אורי סמנדייב, שנספה כשניסה לכבות את האוטובוס הבוער. ביום רביעי יתקיים בקיבוץ בית אורן הסמוך טקס ממלכתי, בהשתתפות ראשי המדינה ומשפחות הקורבנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חגי ז'ורנו ורועי ביטון ז"ל
צילום: אחיה ראב"ד
האנדרטה לזכר 44 הנספים
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים