שתף קטע נבחר

סקר בטורקיה: ארה"ב האיום הגדול, אח"כ ישראל

סקר שנערך בטורקיה מצביע על שינוי מגמה בקרב האזרחים, שתופשים כיום את ארה"ב כאיום הגדול ביותר עליהם. עורך הסקר הסביר: "הפלישה לעיראק, מעצר חיילים טורקים והתמיכה בישראל - גורמים לתגובה חזקה". במקום השני - ישראל

יוון וארמניה בחוץ, ארה"ב וישראל בפנים: למרות המתיחות החריפה ביחסים עם ישראל, ובצל פיתוח הגרעין האיראני, הטורקים חשים מאויימים דווקא על-ידי בת בריתם, ארצות הברית - כך קובע סקר חדש שתוצאותיו פורסמו הבוקר (יום ה') בעיתון הורייט. על פי תוצאות הסקר, במקום השני מי אם לא ישראל.

 

מדובר בשינוי משמעותי בראיית העולם של הטורקים. בשנים הקודמות המדינות שנתפסו כאיום על המדינה היו ארמניה, רוסיה ויוון. כעת, קובע הסקר שחל שינוי כיוון בתפישתם של האזרחים.

 

הסקר נערך בחודש שעבר בקרב 1,504 משתתפים מ-31 מחוזות בטורקיה. השאלה המרכזית הייתה: "מאיזו מדינה מגיע האיום הגדול ביותר?" 43 אחוזים מהנשאלים השיבו שמארצות הברית. 24 אחוזים ענו ישראל ושלושה אחוזים בלבד ראו באיראן כאיום על טורקיה. כמו כן, היו כאלה שראו את יוון, עיראק, רוסיה וארמניה כאיום על מדינתם.

 

"זה הדירוג הגבוה ביותר שאי פעם ניתן בסקר לגבי איום חיצוני", אמר פרופסור אוזר סנסאר, יו"ר מכון "מטרופול" למחקר אסטרטגי וחברתי באנקרה, שערך את הסקר.

 

הוא הסביר כי הסיבות לשינוי המגמה הן: "מדיניות החוץ האמריקנית מאז הפלישה לעיראק, מעצרם של חיילים טורקים במהלך הלחימה בעיראק, המלחמה באפגניסטן, ההצעות בקונגרס להכיר ברצח עם של הארמנים וההצהרות השליליות של המנהיגים הטורקים על ארצות הברית וישראל. כל אלה יש השפעה רבה על תפיסתם של האזרחים הטורקים".

 

איראן לא נתפסת כאיום  

1.3 אחוזים מהמשתתפים אמרו כי אף מדינה לא מהווה איום על טורקיה, בעוד ש-18.9 אחוזים ענו שאין להם מושג. "זה מעניין שהעם הטורקי תופס בת ברית, את ארצות הברית, מדינה שלטורקיה יש עמה מערכת יחסים ברמה גבוהה וחברה בנאט"ו כאיום", אמר פרופסור סנסאר שציין כי עד הטורקים לא ראו בארצות הברית איום עד הפלישה לעיראק.


ארדואן ואובמה. הכל בגלל הפלישה לעיראק (צילום:רויטרס)

 

"הפלישה לעיראק ובעיקר התקרית שבה חיילים אמריקנים עצרו חיילים טורקים בצפון עיראק וכיסו את ראשיהם בשקים, הביאו לתגובת נגד חזקה", הוסיף יו"ר מכון המחקר, "גם המלחמה באפגניסטן והצעות הקונגרס להכיר ברצח העם הארמני מעלות את רמת המתח".

 

הוא ציין גם כי התמיכה והסיוע האמריקני בישראל מהווים גם הם סיבה לתפיסת ארצות הברית כאיום. "המדיניות הישראלית באזור וסבלם של הפלסטינים הם לא מנוגדים, שלא לדבר על תמיכת הממשל האמריקני בכך", אמר פרופסור סנסאר תוך שהוא מציין כי העוינות הטורקית נגד ישראל נמצאת בעלייה. "כל אלו הם סיבות מצטברות בשביל הטורקים כדי שתהיה להם תפיסה שלילית כלפי ארצות הברית".

 

בנוסף, ייתכן שהמדיניות התוקפנית האמריקנית נגד איראן גם יוצרת תחושות שליליות בקרב העם הטורקי. "זה לא בגלל שהטורקים חשים אהדה כלפי האיראנים. שאלנו את המשתתפים בסקר אם הם מודאגים מאיום הגרעין האיראני. כ-70 אחוזים מהם השיבו בחיוב". אבל למרות החשש מהגרעין האיראני, רק שלושה אחוזים מהנשאלים רואים ברפובליקה האיסלאמית כאיום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר החוץ ליברמן. ישראל במקום השני
צילום: עדי ששתיאל
ארדואן ואחמדינג'אד. אין סיבה לדאגה?
צילום: AFP
מומלצים