שתף קטע נבחר

ארזתי לבד

אנג'לינה ג'ולי או גלית גוטמן? סביח או המבורגר? מטקות או הוקי קרח? והכי חשוב: מי מנצח בקרב סומו – אובאמה או ביבי? רגע לפני שהוא מגיע לסיבוב הופעות בארצות הברית ובקנדה אלי יצפאן מדבר על הכל במבטא אמריקאי. ראיון אישי מיוחד ל"ידיעות אמריקה"

הפעם האחרונה של אלי יצפאן בארצות הברית נגמרה בהתנצלות ממלכתית לליגה של דייויד שטרן. הוא נסע ללוס אנג'לס לצלם כתבה בסטייפלס-סנטר עם קובי בראיינט ופיל ג'קסון. בלי לשאול יותר מדי, פסעו יצפאן והצוות ליד הכסא של ג'ק ניקולסון מצויידים במצלמות כתף, מיקרופון גדול במיוחד, כוס בירה ונקניקיית ענק בלחמניה מטפטפת שהחזיק אחד המפיקים. עתידו של הפרקט מעולם לא נעטף בסכנה כל כך מוחשית. האחראים של הלייקרס נחרדו מהחרדל, יצפאן ספג תלונה רשמית ונאלץ לשלוח מכתב מחילה. כנראה שהוא לא ישוב למגרשים של האן.בי.איי בקרוב.

 

אבל עכשיו הוא חוזר לארצות הברית, לסדרה של הופעות שזוכות להצלחה גדולה בישראל. הקמפיין הנוכחי כולל את ניו-יורק, לוס אנג'לס וטורונטו. כמובן שניו-יורק היא אחד היעדים האהובים על יצפאן בעולם, ולא בזכות האפשרויות הקולינריות, התפריט התרבותי או רשתות האופנה. יצפאן פשוט מרגיש בניו-יורק כמו בבית, גם אם הוא של אחרים.

 

"הדבר שאני הכי אוהב בניו-יורק זה שאתה פשוט אחד מהחבר'ה כאן", מסביר יצפאן במהירות, "תמיד כולם נראים בעיניי כמו תיירים, גם אם בחלקם הגדול הם גרים כאן. אתה רואה ברמזור פקיסטני, הודי, ישראלי, הולנדי וצ'רקסי באותה שורה, איך לא תרגיש בבית? בניו-יורק אתה באמת פוגש את כל איחוד המדינות של אמריקה. כולם זרים, כמוך, אז אתה מרגיש שהגעת למקום הנכון. תגיד, עוד יש להם הגרלה של גרין קארד כל שנה? אפשר למלא עדיין?".

 

בטח. יש דברים שאתה לא אוהב בניו-יורק?

"יש משהו אחד שמפריע לי תמיד. אני קורא לו 'הדבר שלא נגמר'. ניו-יורק תמיד בשיפוצים. תמיד. אתה הולך ברחובות ושמים לך ברזלים שיסמנו שביל מסוים, וכשאתה עובר זה תמיד נראה לך כאילו משהו בפיגומים עומד להתמוטט עליך. ואז אתה אומר לעצמך: 'דאמט, למה זה לא נגמר אף פעם'. תמיד משפצים ובונים. מצד שני, תמיד יש ליד השבילים האלה גם עגלה של הוט-דוגס. אני מחכה להוט דוג הזה לפני כל נסיעה. יש גם איזה כושר הוט-דוג ליד הילטון ניו יורק. מת להגיע לשם. אני תמיד לוקח שניים ואחרי זה חוזר לקחת עוד שניים".

 

נוסע בסאבווי?

"בשום פנים ואופן לא. אני עוד בפראנויה מתקופת שלפני ג'וליאני. אין לי הומור בדברים האלה. אנשים באים אליך, אומרים לך 'גיב מי דולר, גיב מי דולר' ולך תדע מה יכולים לעשות. היום זה כנראה אחרת, לפי מה שאני שומע, אבל אני כבר התרגלתי לנסוע במונית לכל מקום. או ללכת. כל החן של ניו יורק בא לידי ביטוי כשאתה הולך. אחרי כל ביקור אני לא יכול לזוז במשך יומיים. יש לי כאבים נוראיים ברגליים".

 

לפני כ-3 שנים הוביל יצפאן בערוץ 2 תוכנית אישית בשם "שלום אנד גוד איבנינג" שהצטלמה במקומות שונים בעולם. עם הרייטינג הוא לא התכתב בצורה טובה, והתוכנית ירדה אחרי עונה די מקוצרת, אבל במהלך הביקורים פגש יצפאן הרבה מאוד ישראלים בהרבה מאוד מקומות, מה שהביא אותו לתובנה ברורה: את המונח 'יורדים' אפשר להשליך לסל המחזור של ההיסטוריה. הוא כבר לא רלוונטי. "זה משהו ארכאי נורא, 'יורדים'. העולם כל כך פתוח היום לכולם וכל כך קטן. תזכור שפעם לא היו חברות הייי-טק גדולות ושליחויות של ישראלים לצורך עבודה בחו"ל היו דבר די נדיר. היום אתה שומע על השכן ההוא שיצא לשליחות מטעם העבודה לשנתיים ושההיא מהרחוב הסמוך לא הגיעה למכולת כבר 5 שנים כי היא בעמק הסיליקון. אין יותר מונח כזה, 'יורדים'. מבחינתי כל הישראלים שגרים בארצות הברית נמצאים בשליחות".

 

בהתאמה, יצפאן מאוד מבין את הישראלים שכבר מבלים 30 שנה בארצות הברית. יותר מזה, הוא טוען שזה לא ממש עניינו. "כל אחד בוחר לו לגור איפה שנוח לו. אני בטוח שבסופו של יום כל אחד יושב עם עצמו וחושב איפה הכי טוב שהילדים שלו יגדלו, לאן הוא שייך ולאן הוא רוצה לחזור הביתה. יש כאלה שאומרים 'כרגע טוב לי שם, אני נהנה, עושה חייל'. זה על הכיפאק. יש כאלה שאומרים 'עשיתי מספיק, אני חוזר לארץ שלי, למקום שאליו אני שייך'. זה כל העניין. לחזור למקום שאליו באמת אתה שייך. ותודה שתשובה כזו לא קיבלת גם משר הקליטה".

 

אז לאן אתה שייך: מק-דייויד או מקדונלד'ס?

"לא זה ולא זה. לא אוכל את זה לא בארץ ולא באף מקום אחר. אני מתאמן, שומר על תזונה. למרות שגם רשתות המזון המהיר עברו שינוי בענייני קלוריות, אני עדיין לא מתפתה. גם הילדים שלי לא. בכלל, ילדים אוכלים מה שהורים אוכלים וצריך לחנך אותם לאכול בריא. נגמרו הזמנים האלה, לפני 20 שנה, כשהיית אוכל אורז ושעועית עם לחם לבן והכל ביחד במיקס בלתי בריא בעליל. היום אני מאפשר לילדים שלי לבחור פעם בשבועיים: פיצה או המבורגר. אין גם וגם".

 

סביח או המבורגר?

"אם כבר לעשות את הפשע של אחד משניהם, אז סביח. חומוס, ביצה וטחינה וחציל ובצל ופטרוזיליה. לך כבר עד הסוף. תיהנה יותר. וחשוב שיהיה מיץ ענבים בצד, רק עם מיץ ענבים, לא קולה. ככה זה מקדמת דנא. כשאני אוכל פלאפל או סביח, זה רק מיץ ענבים, ההוא של פעם, של פז, עם כל הסוכר בכמויות בלתי אפשריות. אם כבר אני אוכל את זה, אז שיהיה כבר כמה שיותר קלוריות. ואז אני מסיים את המנה ומתחיל לקלל למה אכלתי בכלל. למרות שאני רוצה עוד".

 


בא לשכונה. יצפאן

 

הראיון עם יצפאן מתקיים לפני שהוא יוצא מהבית להצגה בהבימה, "הזוג המוזר", יחד עם יעקב כהן. יצפאן אוהב את הנסיעות האלה, להבימה, ברחובות הצרים של תל-אביב, אחרי עוד כוס הפוך בטייק-אווי באחד הקיוסקים. הוא מתגורר ברמת השרון, אבל מקפיד להגיע לתל-אביב כמעט כל יום. על השאלה תל-אביב או ניו-יורק הוא עונה בנחרצות. "דפנטלי תל-אביב. זה שלנו, זה חי כל הזמן. אין פה בעשר וחצי מסעדות נעולות. אם ב-11 בלילה אתה נכנס למסעדה ומבקש פה ברווז על האש, בחיים לא יגידו לך שהמטבח סגור. יביאו לך, וישאלו איזו תוספות. תל-אביב זו מדינה שלא ננעלת. אין עיר כזו בעולם. התיאטרון, הבילויים, הדינמיקה, האוכל. בוודאות, תל-אביב יותר תוססת ומעניינת מכל עיר אחרת בעולם. נחמד לבוא לניו-יורק לשבוע, אבל בתל-אביב זה לא נגמר, פשוט לא נגמר".

 

ובין חיפה ללוס אנג'לס?

"נו, יש גבול. ברור שלוס אנג'לס. עיר הסרטים, בכל זאת. יש שם את יוניברסל סטודיוז, כל מה שהילדים אוהבים. סנטה-מוניקה, בוורלי-הילס, העמק. אני עם אל.איי בכל זאת, למרות שחיפה מאוד חביבה, שלא תבין אותי לא נכון".

 

התחברת לקהל האמריקאי?

"מאוד, תמיד. זה קהל נורא מתגעגע, חם ואוהב. זה קהל שבא לצחוק, לשמוח, לשיר ולהיות איתך באמת, מכל הלב. להופיע בארצות הברית זה אחרת. כשאתה בישראל אתה חלק מגלריה מאוד רחבה של קומיקאים וכאן אתה יותר יוניק. בארצות הברית הקהל בא לחבק אותך, הוא רוצה לתת חום ולקבל חום. אתה רואה את זה ומרגיש את זה. הקהל הישראלי מגיע כחלק מהשגרה הבידורית שלו. לקהל בארצות הברית זה לא מובן מאליו. הם מעריכים את המאמץ שלך".

 

אתה מעדיף בקהל את אנג'לינה ג'ולי או את גלית גוטמן?

"שאלה קשה, אבל גלית גוטמן. היא שלנו, תמיד שלנו. היא פה, והיא באמת יפה-יפה".

 

תיקח חתימה ממייקל ג'ורדן או ממיקי ברקוביץ'?

"זה לא פייר מה שאתה עושה לי. מיקי ברקוביץ' הוא מוצר ישראלי פרופר נטו, הוא תמיד יהיה הכדורסלן הגדול מכולם שלנו, האיש עם סלי הניצחון, מספר 9 על הגב, מכביסט, מיקי מלך ישראל. אבל אתה מדבר פה איתי על ה-מייקל ג'ורדן, הספורטאי הגדול אי פעם. אין דבר כזה ולא יהיה שחקן כזה באף ענף, אף פעם. יהיו עוד דראפטים טובים, יגיעו שחקנים מצוינים כמו לברון, אבל מייקל הוא אחד בדורו. מזל שזכינו לומר שראינו אותו משחק. נפל בחלקנו הכבוד".

 

נניח שישראל עלתה למונדיאל ונפלה באותו בית עם ארצות הברית. מי מנצחת?

"עדיף שניקח קודם חתימות מהסדרנים שלהם. אני תמיד הייתי רוצה שישראל תנצח, אבל אני לא באמת מכיר את הנבחרת האמריקנית כדי לתת לך תחזית של תוצאה. רק יודע שדייויד בקהאם עשה שם סיבוב יפה מאוד עם הרבה כסף, אבל לא מבין בכדורגל הזה ממש. בוא נגיד שאם נגיע לשם זה אומר שכבר עשינו משהו טוב, לא?".

 

הוקי קרח או מטקות?

"מטקות, ברור. זה משחק לא מתוחכם ולא מתעייפים שם יותר מדי".

 

ברוס ספרינגסטין או שלמה ארצי?

"שלמה, אני מבין את השירים שלו. תגיד לי, אני מבין את השירים של ספרינגסטין? מה יש לי איתו?".

 

שרה נתניהו או מישל אובמה?

נאנח: "ששני העמים ישפטו בנפרד".

 

מה אמור ברק אובמה לעשות נוכח ההתנהלות של נתניהו?

"לעשות הכל כדי לא לוותר, כדי להביא את כולם לשולחן המשא ומתן ולהביא את כולם לעשות שלום. והעיקר לא להתייאש, אין מה להתייאש. הסיבוכים האלה בטח לא יגיעו לידי פתרונם בנזיפות בטלפון. צריך לשבת, להתאמץ ולהביא את כולם לשולחן המשא ומתן. לנסות להגיע לשלום".

 

הפרשנים טוענים שיחסי ישראל וארצות הברית השתנו מאז שאובאמה נבחר.

"אני לא מאמין בזה. אובאמה הוא לא באמת קיצוני לישראל. יש לו פשוט אג'נדה אחרת. בכלל, אי אפשר להגיד כל הזמן שכולם שונאים אותנו. יכול להיות שאנחנו לא בראש מעייניו של הממשל הזה בסכסוך הישראלי-פלסטיני אבל הם עושים מאמצים ואני בטח לא חושב שאובמה שונא את ישראל".

 

מה הרגשת ברגע שאובאמה נבחר?

"כלום. לא הטריד אותי. לא עניין אותי יותר מדי. אני רק יודע שאם לאמריקאים יהיה טוב, אז גם לנו בישראל יהיה טוב, וכך גם בהרבה מקומות בעולם".

 

מי היה מנצח בקרב סומו - ביבי או אובמה?

"ביבי, בוודאות. אובמה ממש מקל. ביבי נותן לו מכה קטנה עם הבטן ומעיף את אובמה די רחוק לדעתי. עושה ממנו קרמבו".

 

היית מוכן שמדינת ישראל תקבל שטח באריזונה כזו או אחרת ותעבור כולה לארצות הברית ותתפנה מהמזרח התיכון?

"בחיים לא. אין מצב. ישראל, ורק בישראל".

 

אז הנה שאלה קשה: ג'רי סיינפלד או אלי יצפאן?

"ג'רי סיינפלד, ברור. איש מוכשר מאוד. בנאדם שעשה משהו שכמעט לא מצליחים לעשות בטלוויזיה ובתחום של סיטקומים בפרט. זה ייזכר לו לעולמים. סיינפלד הוא מוצר היסטורי שיישאר על המדף. אלי יצפאן אולי עשה את זה אבל במדינה קטנה-קטנה–קטנה. את סיינפלד מכירים בכל מדינה בעולם. כל פרק מזכיר לאנשים איפה הם היו, באיזה רגע בחיים. זו סדרת פולחן. בהתחלה לא הבינו על מה מדובר בכלל. אחר-כך הבינו כמה זה גאוני. זה משודר בישראל בפעם ה-3,000 כאן ואנשים עדיין רואים. זה מסביר את הכל".

 

יצפאן בודק באינטרנט את מצב הטמפרטורות בארצות הברית וקנדה – ומגיע למסקנה: שופינג לא יהיה כאן. גם על הטיולים הוא מתכוון לוותר. "ממש לא יהיה לי זמן. אני לא אעשה שופינג ממש, אלא בקצוות. קור כלבים בקנדה ובארצות הברית. למי יש כוח לצאת בשעות שיש עד להופעה? זה לא סביר. בטורונטו אתה יכול לבוא עם שני עופות לשדה תעופה, אתה יוצא החוצה ויש לך עוף קפוא. כולם מדברים על בגדים חמים, אבל שטויות, זה לא באמת עוזר כשאתה בקור כזה. נשתדל לצאת מהר מהמכוניות לאולם ובחזרה".

 

איפה עוד לא היית בארצות הברית ותרצה לבקר?

"במשרדים של סי.אי.איי ובבניין של אף.בי.איי. ובמקום שבו תכננו את מנהטן פרוג'קט. מקווה שגם אחזור".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסע עסקים. יצפאן
צילום: אלדד רפאלי ויוסף צבכר
מומלצים