שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בבנייה: מתקן ההתפלה שיחליף את הכנרת

המתקן הגדול מסוגו בעולם, שצפוי לספק חמישית מכלל המים במשק - יוצא לדרך בשורק. רשות המים: "כשנה לאחר ההפעלה – השאיבה מהכנרת תצמצם בכ-75%"

בניית מתקן ההתפלה בשורק - המתקן הגדול מסוגו בעולם - יצאה הבוקר (א') לדרך. המתקן, של חברת SDL, צפוי לספק כמות של 150 מיליון מטר מעוקבים של מים בשנה, החל מהמחצית השניה של 2013. המשמעות: כמות המים שהמתקן יספק תהווה חמישית מכלל המים במשק, כמעט כמו הכמות השנתית שנשאבת מהכנרת.

 

מתקן ההתפלה הנוכחי יאפשר ביחד עם המתקנים הקיימים בפלמחים, חדרה ואשקלון - להפוך את משק המים בישראל למבוסס ברובו על התפלה.

 

אברהם טנא, מנהל תחום התפלה ברשות המים, הבהיר בשיחה עם ynet כי כשנה לאחר תחילת הפעלת המתקן בשורק – תצמצם רשות המים את השאיבה מהכנרת בכ-75%. "כיום אנו שואבים כ-150 מלמ"ק מים בשנה מהכנרת. המתקן בשורק יאפשר לנו, על פי היעדים שהצבנו לעצמנו, לצמצם את השאיבה בכ-100 מלמ"ק – ולאפשר למפלסים לעלות בהדרגה".

 

טנא ציין כי על פי התוכניות, כשמתקן ההתפלה יתחיל לפעול, באותה תקופה יתחילו לפעול בהיקפים מוגדלים גם שלושת המתקנים הנוספים. "הכוונה היא להגדיל את המתקנים הנוספים בכמות של כ-75 מיליון מלמ"ק נוספים. גם זה יעזור מאוד", אמר. "בשנת 2013 נוכל להתחיל לנהל משק מים ולא משק של משברים. זו תהיה שנת המפנה שלנו, שתאפשר לנו להוריד תלות בכנרת ולאפשר למפלסים באגם לעלות בכשלושה עד ארבעה מטרים.

 

הקמת המתקן אושרה למרות מחאת ארגוני הסביבה, בעיקר בשל מיקומו בשטחים בעלי ערכי טבע רגישים, אך גם בשל עמדתם העקרונית בנושא, לפיה יש לרסן את היקפי ההתפלה. בחברה להגנת הטבע, שהיו ממתנגדי התוכנית, ציינו בעבר כי המתקן יפגע ברצף השטח החולי הפתוח של חולות ראשון לציון - פלמחים וכי צריך היה למקמו מזרחה, לעבר שטח שבו תהיה פגיעה מצומצמת יותר בטבע.

 

כבר לא תלויים בטבע?

המתקן ההתפלה על טכנולוגיית אוסמוזה הפוכה, וצפוי להעביר את מי הים המותפלים ישירות למערכת המוביל הארצי. כיום מתקן ההתפלה הגדול מסוג זה בעולם הוא המתקן בחדרה, שמספק 127 מיליון מלמ"ק בשנה, ולפניו אחז המתקן באשקלון בתואר.

 

שלב ההתפלה הנוכחי בשורק נחשב על פי התוכניות לשלב הראשון. בסופו של התהליך צפויה בנייתו של מתקן זהה נוסף, שיספק גם הוא כמות זהה. אולם כבר בשלב הראשון, כשיתחיל המתקן לספק מים בעוד כשנתיים, תגיע כמות המים המותפלים במשק לכ-450 מלמ"ק מים מותפלים בשנה.

 

בחברת SDL, המצויה בבעלות IDE טכנולוגיות ו-Hutchison Water International Holdings Pte, ציינו כי המתקן בשורק צפוי להתפרש על פני שטח של 100 דונם ולהגיע לאורך של כ-600 מטר. "המתקן יבוסס על טכנולוגיית מתקדמת הכוללת לראשונה בעולם שימוש בממברנות בהיקף גדול לשם הגדלת תפוקת המים, חיסכון בעלויות והפחתת צריכת האנרגיה", ציינו.

 

אבשלום פלבר, מנכ"ל IDE טכנולוגיות (חברה בבעלות כיל ודלק - י.ד) מסר כי "אנו מאמינים שפרויקט זה, כמו גם מתקני ההתפלה שכבר פועלים בישראל, מהווים צעד משמעותי בפיתרון בעיית המחסור במים במדינה".

 

עמיקם כהן, מנכ"ל Hutchison Water הוסיף כי "אנחנו גאים להוביל את אחד הפרוייקטים המהפכניים בתחום ההתפלה בעולם, שיאפשרו אספקת מים באיכות מעולה ושחרור מתלות מוחלטת בשאיבת מים שפירים". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמייה של מתקן ההתפלה
צילום: SDL
מומלצים