שתף קטע נבחר

בזמנכם החופשי - אש!

11 צוותים מתחרים באליפות העולם בפסלי אש באסטוניה, בסינגפור יוצרים נמלים מאופנועים ובסין מתקבצים המונים בפתח בית הספר לאמנות - הם רק רוצים ללמוד. תמונת עולם

אנחנו מכירים את מסורת כתובות האש מהווי תנועות הנוער. המיצבים המילוליים הבוערים עשויים להוות מאבקי פסגה בין הצופים, בני עקיבא, הנוער העובד והלומד והאיחוד החקלאי, אולם באסטוניה פיתחו את זה לכדי אירוע בינלאומי - אליפות העולם הראשונה לפסלי האש.


חבר בצוות הנורבגי עמל על הקמת הפסל שלו

 

בעיר הבירה טאלין התכנסו 11 צוותים מרחבי העולם - דרום קוריאה, שוויץ, נורבגיה, פינלנד, שבדיה, צרפת, מכסיקו, ארצות הברית, רוסיה, אסטוניה המארחת והמדינות השכנות ליטא ולטביה. הפסטיבל מציין אירוע היסטורי שקרה לפני 570 שנה, אז לפי האגדה, בער עץ אשוח בכיכר העיר, ובכך הפך לעץ חג המולד הפומבי הראשון אי פעם.  


הצוות השוויצרי במפגן אש משלו

 

לצורך טיפוח המסורת, היא הורחבה לפסטיבל האור המקומי והחל מהשנה קיבלה היקף בינלאומי עם עשרת הצוותים האורחים. את חומר הגלם יספקו התושבים המקומיים בדמות עצי אשוח ששכנו בבתיהם וחצרותיהם, ועכשיו כשחג המולד מאחורינו, אפשר גם לשרוף אותם. הגמר ייערך בסוף השבוע.

 

אנטי מחיקו

האמן גבריאל אורוסקו לא יוצר מעצי אשוח משומשים, אך מקור חומרי הגלם שלו עבודתו נמצא במזבלה הקרובה לביתו שבמכסיקו. כך למשל כשמדובר בפסלו "La DS", המבוסס על מכונית סיטרואן ישנה משנות ה-50, אותה ביתר והרכיב מחדש בלי החלק האמצעי שלה. המכונית הממוזערת אמנם לא עובדת כבר, אבל איתה נסע אורוסקו עד למוזיאון טייט מודרן בלונדון, שם הוא מציג תערוכה חדשה. 


אורוסקו והמכונית שלו בטייט מודרן


מכונית ה"La DS". האלמנט לא כלול בפנים

 

"יש אנשים שיחשבו אולי שאני משוחרר, מסתובב בלי מיקוד", אומר אורוסקו על עבודתו, "אבל יש דברים שנשארים כחוט השני בעבודתי. דבר אחד זה שהדברים נראים פשוטים - אובייקט ברור, או מחווה. אבל מאחורי יש רבדים של משמעות. הדבר השני הוא תחושת הפגיעות".

מפוזר אך ממוקד

 

עוד עיקרון שחוזר על עצמו, לפחות בעבודתו "Chicotes", הוא הקשר לעולם הרכב. העבודה מורכבת מאסופה של פיסות צמיגים המפוזרים בחלל בצורות שונות. יצירות כאלה הקנו לאורוסקו שם של "טיפש" במולדתו בשנות ה-80 וה-90, עד שהגיע למעמד של אמן מוביל במכסיקו וגם בעולם. "הם נפגעו ממני וזה היה טוב", הסביר, "הדיון היה קיצוני משני הצדדים. אנשים דיברו על עבודת הזבל. היה להם קשה לקלוט את זה".

 

סע לנמלה עצל

בצד השני של העולם, אי שם בסינגפור שבמזרח אסיה, משתתף היוצר ההודי פארש מייטי ביריד האמנות המקומי ומציג עבודה בשם "נמלים" ובה חלקי אופנועים ישנים (פנס מצד אחד, מיכל דלק מצד שני) של אנפילד. חרקי הענק המתכתיים די מאיימים. מזל שאין להם גלגלים. 


הנמלים של מייטי

 

לצד האינסטוליישן של מייטי, אפשר היה למצוא ביריד מכל וכל - פסלים, ציורים וגם פורטרטים של ידוענים למינהם. כך למשל האמן הדרום קוריאני קים דונג-יו, שבדרכו המיוחדת מפרק את צילומה המפורסם של מרלין מונרו, ובמקביל גם חולק עם הציבור את חיבתו לאנדי וורהול, שהיה שם לפניו.


מרילין מונרו בקטנים ובגדול

 

דיוקן נוסף ושנוי במחלוקת הוא זה של רונלד מאנולונג האינדונזי שצייר את דמותו של אדולף היטלר במצבים שונים בסדרת "המשפט הסופי" ("The Final Judgement"). לצד הצורר הנאצי האימהי, בעל השדיים ותינוק בידיו, הוא מוצג יושב על כסא כשאקדח מכוון לראשו. בין יצירת חיים חדשים, להוצאה להורג.


היטלר בדמויות שונות

 

תור הזהב

בשבוע שעבר הראנו לכם כיצד מתבצעות בחינות הכניסה לבתי הספר לעיצוב ואמנות באוניברסיטת סיאול שבדרום קוריאה. והיום, קבלו את הגירסה הסינית המשודרגת, הכפולה והמכופלת.  


שמישהו יעשה פה סדר. השוער חמוש במגפון 


המונים ואמנים

 

בחינות הכניסה לבית הספר לאמנות בעיר טאיואן שבמחוז שאנשי הזכירה נשכחות. כאילו מחלקים בעיר מוצרי צריכה מן המערב, או שמא זהו צביקה הדר שמבקר לצורך אודישנים לכוכב נולד. לא, אלו הם מאות סטודנטים פוטנציאלים, שמבקשים להתקבל לבית הספר והגיעו בהמוניהם ועמדו בתור בקור המקפיא. והכל לשם לימודי האמנות. כל הכבוד.

 

(צילומים: AP, רויטרס)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצוות הנורבגי. כך זה נראה אחרי ההצתה
צילום: AFP
העבודה "Black Kites" של אורוסקו
צילום: רויטרס
בודהה מוזהב של רווינדר רדי בסינגפור
צילום: רויטרס
לאתר ההטבות
מומלצים