שתף קטע נבחר

"לאסור קשר עם חברות אנרגיה הפועלות באיראן"

לפחות 30 חברי כנסת כבר הצטרפו להצעת החוק של יו"ר ועדת הכלכלה, לפיה לא יותר לאזרחים או גופים ישראלים להתקשר עם חברות הסוחרות עם איראן בתחומי הנשק והאנרגיה. העונש הצפוי למפרי החוק: שנת מאסר בפועל וקנס כספי גבוה

יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ כרמל שאמה, הגיש אתמול (יום ב') הצעת חוק האוסרת על גופים או אזרחים ישראלים התקשרות עסקית עם איראן או עם חברות הסוחרות עמה במישרין או בעקיפין בתחומי הנשק והאנרגיה. הצעת החוק, שתובא בתחילת השבוע הבא לוועדת השרים לענייני חקיקה, זוכה לפי שעה לתמיכתם של 30 חברי כנסת מכל סיעות הבית.

 

 

"ראש ממשלת בריטניה לשעבר, טוני בלייר, קרא השבוע לארצו 'להוציא את הראש מהחול' ולהתכונן לעימות עם איראן. ראש הממשלה שלנו, בנימין נתניהו, ציין בשבוע שעבר שהדאגה העיקרית של העולם הינה איראן. גם ארה"ב וגם אירופה אוסרות על התקשרות עם חברות הפועלות באיראן, אך דווקא בישראל, אשר תומכת בהגברת הלחץ הכלכלי על הרפובליקה האיסלאמית, טרם חוקק חוק כזה", הסביר שאמה.

 

לדבריו, הצעת חוק באה למנוע מצב דומה לזה שהתרחש לפני כחודשיים, כששר התשתיות היוצא בנימין בן-אליעזר הורה להקפיא חוזה בין חברת החשמל לבין חברה הדנית "האלדור טופסה", לאחר שהתגלה כי היא האחרונה סוחרת עם איראן. בין חברי הכנסת שהצטרפו להצעת החוק: נחמן שי, איתן כבל, עתניאל שנלר, דוד רותם, אלכס מילר, אורי מקלב, רונית תירוש, מירי רגב, זבולון אורלב, יצחק ועקנין, אריה אלדד, רוברט אילטוב וחיים כץ.

 

על-פי הצעת החוק, דינו של אזרח או בעלי חברה ישראלית שינהלו קשרים עסקיים עם גופים איראניים יהיה שנת מאסר בפועל וקנס בסך 5 מיליון שקלים או פי 3 משיעור הרווח הצפוי מן ההתקשרות (הגבוה מביניהם).

 בין היתר, באה הצעת החוק כדי למנוע חדירת חברות נפט וגז בעלות אינטרסים עסקיים עם איראן לשוק הקידוחים הישראלי. מדובר על-פי רוב בחברות קטנות, שחלקן קודחות באיראן ויכולות נכון להיום לקבל רישיון קידוח גם בישראל.

 

"זו הצעת החוק חשובה מאוד. יש מגמה הולכת וגוברת של חברות ענק באירופה להפסיק פעילות באיראן ולא עולה על הדעת שדווקא בישראל ייתכן מצב כזה, גם לא דרך גורם שלישי או רביעי", אמר מנכ"ל השדולה למען ישראל באירופה, מישל גור ארי. "במצב שקיים היום ישראל יורה לעצמה ברגל. באירופה מדברים מעת לעת על-כך שיש חברות ישראליות שסוחרות עם איראן דרך גורמים עקיפים וזה מפריע מאוד לקידום הסנקציות ואכיפתן".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שאמה. איראן היא הדאגה העיקרית
צילום :גיל יוחנן
אסדת קידוח ימית
צילום: AP
מומלצים