שתף קטע נבחר

"הממשלה נלחמת בעוני אבל יוצרת עבדים עניים"

בדו"ח שהוגש לוועדת העבודה, על מצב העובדים בשירותים הממשלתיים שהופרטו, קורא מכון ון-ליר לאסור את דרכן של חברות שהורשעו בהפרת זכויות עובדים מלגשת למכרזי המדינה. ח"כ יחימוביץ' על תהליך ההפרטה: "האיום האסטרטגי על ישראל הוא בתהליך הזה, ולא במה שמתרחש באיראן"

דו"ח של מכון ון-ליר למחקר ולימודים מתקדמים בירושלים קורא לממשלה, בדו"ח מיוחד על לקחי ההפרטה, לאסור את דרכן של חברות שהורשעו בהפרת זכויות עובדים מלגשת למכרזי המדינה ולאסור "מכרזי הפסד", שלא יאפשרו לזכיינים לעמוד בהתחייבויות ויגרמו לפגיעה בזכויות העובדים שהם מעסיקים.

 

 

הדו"ח עוסק במצבם הקשה של עובדים בעידן של הפרטת השירותים הממשלתיים. הוא חובר במטרה להמליץ על דרכים שימנעו פגיעה בעובדים בהליכי הפרטה. הדו"ח הוצג ונדון היום (ב') בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת, לאחר שהוגש ליו"ר הבית ראובן ריבלין.

 

מחברי הדו"ח, מומחי המכון ד"ר זהר כוכבי וד"ר אמיר פז-פוקס, הוסיפו וקראו לממשלה להימנע ממכירת חברות ממשלתיות באופן שישבור את ארגוני העובדים ויוביל להרחבת הפערים בשוק העבודה. עוד הם ממליצים לאסור על המשרדים העסקת עובדים דרך קבלני כוח אדם, אלא במקרים שבהם יש צורך זמני במילוי מקום כמו בחופשת לידה של עובדת.

 

במקרים שבהם כבר הוחלט על מסירת שירותים לקבלן (כגון עבודות ניקיון), על המשרד השוכר להסדיר בדרך משפטית את זכויות העובדים כדי להבטיח להם הכנסה מכובדת ולמנוע פיטורים שרירותיים. החשב הכללי ונציבות השירות המדינה נקראו לאסוף מידע על קבלני שירותים ולהעמידו לידיעת הציבור.

 

הפרופ' יצחק גל-נור, מבכירי החוקרים במכון, אמר כי מהדו"ח עולה ש"הממשלה לא יכולה להטיף למנהלי המשק בסיסמאות של יעילות כלכלית וגמישות ניהולית, אם היא בעצמה לא יודעת לנהל את השירותים שלה ומעדיפה להפריט אותם. אם היא לא ידעה לנהל אותם כשהיו באחריותה, היא גם לא תדע לפקח עליהם כשיעברו לידיים אחרות".

 

חברי הוועדה התבטאו בלשון חריפה יותר. "זו ממשלת ד"ר ג'קיל ומיסטר הייד. רוצה להילחם בעוני אבל יוצרת עבדים עניים בהפרטה", אמרה ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה). "העיוורון הוא אחד מיסודות ההפרטה. המדינה לא רוצה לראות את העובדים. האיום האסטרטגי על ישראל הוא בתהליך הזה, ולא במה שמתרחש באיראן".

 

ח"כ אילן גילאון (מרצ) אמר כי "היעילות הכלכלית איננה ערך עליון. אם ממשלות ישראל היו סבורות שהמדינה היא עסק כלכלי, הן היו מוכרות את המפעל הציוני ליולי עופר בחצי חינם". יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ (ליכוד) הגיב לכך: "התהליך הזה התחיל כשהממשלות נתנו את נכסי המדינה לאנשי עסקים כמעט במתנה. דלק וישראמקו נמכרו במחירי רצפה".

 

כץ סיכם את הדיון באומרו, "ההפרטה היא מפלט של הממשלה ממקרים שבהם היא לא ידעה לנהל ולהתנהל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכלא הפרטי בנגב. המכרז בוטל
צילום: הרצל יוסף
מומלצים