שתף קטע נבחר

איפה כתוב בתורה שאשה חייבת בכיסוי ראש?

שאלה:

 

איפה כתוב בתורה שנשואה מחויבת בכיסוי ראש? (שי, אשדוד)

 

תשובה:

 

שי שלום.

 

שאלה זו של כיסוי ראש לאישה נשואה כבר נשאלה בעבר פעמים רבות, גם במדור זה, ראה למשל תשובתי כאן. אזכיר כאן עיקרי הדברים, ואוסיף להם התייחסות:

 

לדעת חכמי ישראל בתלמוד ובמשך כל הדורות, זהו חיוב גמור מן התורה, הנלמד ממה שנאמר אצל אישה סוטה, שאחד מעונשיה הוא שהכהן פורע את ראשה (במדבר ה, יח). והסבירו חז"ל, שהכוונה בפריעת הראש היא להורדת כיסוי שנמצא על ראשה – ומכאן, שכך הוא הסדר הרגיל.

 

ובלשון הגמרא: "...אזהרה לבנות ישראל שלא יצאו בפירוע ראש" (כתובות עב, ב), והיינו, כיסוי הראש. (יש טועים בפירושים לתנ"ך ולדברי חז"ל, בגלל השוואה של העברית המדוברת היום לעברית של פעם. וזו טעות, כיוון שישנם מושגים ומילים שהשתנו).

 

השיער הוא חלק מאוד מרכזי ודומיננטי ביופיה של האישה, וכיסויו מהווה פגיעה בהופעה החיצונית של האישה. אולם, הרווח בשמירת הצניעות הוא גדול מאוד. יש מי שתיאר זאת ככתר המונח על ראשו של המלך, שמכביד עליו, אולם המלך לא יוותר על הופעתו. כך גם כיסוי הראש נחשב כ"נזר הצניעות", ועיקר יופיה של האישה שמור לבעלה.

 

אף על פי שהתורה אינה מדריכה את האישה להופיע בצורה בזויה, צריך להשתדל להיות צנועה ולא מושכת תשומת לבם של גברים זרים. דין זה מקובל על הפוסקים והובא להלכה ברמב"ם, בשולחן ערוך ובפוסקים רבים, ואכן, בכל הדורות הקפידו הנשים על עיקרון זה, ומסרו נפשן על הצניעות.

 

יש מנסים להקשות על כך מדבריו של הרב יוסף משאש ז"ל, הכותב כי כיסוי הראש בנשים אינו אלא מנהג, אשר נחשב בזמן קודם למנהג של צניעות, ואילו בזמן הזה, שיש נשים שהסכימו לוותר על מנהג זה - אין בזה בעיה של חוסר צניעות. עם כל הכבוד לרב משאש ז"ל, דברים אלו הם דברי יחיד, ואינם מקובלים על הפוסקים ועל שומרי המצוות, שאינם מסתמכים על דבריו וסברתו.

 

ככלל, ישנם דברים רבים בהלכה שאנו עדים שעם ישראל נוהג בהם, גם אם המקור שלהם אינו ברור. כך למשל, כאשר התלבטו חכמי ישראל בזמן המשנה, כיצד לנהוג בהבאת קרבן הפסח למקדש כאשר ערב פסח חל בשבת – חיכו לאותה שבת

כדי לראות כיצד ינהגו ישראל (תלמוד בבלי, מסכת פסחים דף סו) והסתמכו בזה על העיקרון האומר: "ישראל, אם לא נביאים – בני נביאים הם", כלומר, יש בהתנהגות של הכלל כדי ללמד על הלכות, גם אם לא ידוע מקורם.

 

כאמור, עינינו רואות, שבמשך מאות שנים עד היום, הקפידו ומקפידות הנשים על כיסוי הראש, ונותנות תוקף לעניין. בדורנו - שהמתירנות כל-כך גדולה, תוספת צניעות בתוך המשפחה, היא בוודאי דבר חיובי ומועיל לשלמות המשפחה, למרות הקושי שיש בכך לחלק מהנשים.

 

כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים