שתף קטע נבחר

רשות ניירות ערך מגייסת משת"פים

כך עובדת שיטה חדשה של רשות ניירות ערך לגיוס משת"פים בשוק ההון: הזמנה ל"שיחה" חשאית בארבע עיניים של עובדים בבתי השקעות שבטוחים כי הוזמנו לחקירה. ואז, אחרי שאלות שמעלות את הדופק, החוקר מציע להם: "שתפו איתנו פעולה"

"לפחות ארבעה עובדים שלי זומנו לשיחה עם מחלקת החקירות ברשות ניירות ערך, ובטח יש עוד שאני לא יודע לגביהם", סיפר לנו בכיר באחד מבתי ההשקעות. "ברשות ביקשו מהעובדים שלי לשתף איתם פעולה. שידווחו לרשות אם הם רואים או שומעים על דברים לא כשרים שנעשים בשוק". תופעה זו שחושף הבכיר איננה חד־פעמית או מקרית. רשות ניירות ערך החלה בתקופה האחרונה לחזק את מערך המודיעין שלה ולנסות לגייס לעזרתה משת"פים מתוך בתי ההשקעות שתחת פיקוחה.

 

 

 

במהלך 2009 בוצע ארגון פנימי מחדש ברשות, שבמסגרתו מוזגו מחלקת החקירות ומחלקת איסוף ומחקר מודיעין למחלקה מאוחדת - מחלקת חקירות ומודיעין - המנוהלת בידי עו"ד ניר בר־און. המחלקה אמונה על איסוף מידע, ניתוחו והערכתו במסגרת בדיקת חשדות לכאורה להפרת חוקים שהרשות מופקדת על אכיפתם ואיתור הגורמים החשודים בהפרתם.

 

בדו"חות הרשות מצוין כי המחלקה אוספת את המידע "ממקורות שונים ומגוונים". באתר הרשות מצוין כי איסוף המידע נעשה במסגרת בדיקת חשד לכאורה להפרת הוראות חוקי הרשות, וכי מי שאמון על איסוף המידע הם אנשי חקירות שברובם הם עורכי דין או רואי חשבון במקצועם. אלא שכעת מתברר כי חוקרי הרשות לא יושבים וממתינים לקצה חוט כדי לפתוח בחקירה, אלא מקיימים פעולות יזומות במטרה לגייס משתפי פעולה מקרב בתי ההשקעות.

 

המנהל היה מבוהל

בכיר באחד מבתי ההשקעות סיפר אתמול ל"כלכליסט": "לפני חודש וחצי נכנס אליי למשרד אחד ממנהלי ההשקעות שלי כשהוא חיוור ומבוהל לגמרי ואמר לי: 'קיבלתי טלפון מרשות ניירות ערך'. הרגעתי אותו והצעתי לו לשתות קצת מים לפני שהוא ממשיך לדבר. ואז הוא אמר לי: 'אני לא יודע מה לעשות כי הם אמרו לי לא לדבר איתך על זה. אבל החלטתי בכל זאת ליידע אותך'.

 

"אמרתי לו שאני מעריך את העובדה שהוא משתף אותי. הסברתי לו שיביא בחשבון שאין לנו מה להסתיר, ולכן הצעתי לו שירגיש בנוח לענות ולספר להם על כל מה ששואלים אותו. אפילו אמרתי לו: 'אם אתה רוצה, תיפגש עם עורך הדין שלנו לבדוק אם אתה עשית אולי משהו לא בסדר. אולי זוגתך קנתה מניות'. הוא אמר: 'אין לי מושג'. הוא היה ממש מבוהל, על סף היסטריה. קבעו איתו במשרדים של הרשות ברחוב מונטיפיורי בתל אביב. הוא הלך לפגישה וכשחזר, הוא עדכן אותי".

 

"היה שם חוקר של הרשות שהציג את עצמו כמי שעבד לפני כן כאיש שטח של השב"כ. החוקר שאל את העובד שלי: 'אתה לא מנס ציונה במקור? אני חושב שהיינו יחד בשכבה. אתה לא זוכר אותי?'. הוא ניסה לדובב אותו אחרי שאסף עליו חומר לפני כן, רצה לעשות תהליך מקרב. העובד שלי אמר לי שאין מצב שהאיש הזה היה מהשכבה שלו. החוקר שאל אותו שאלות על בית ההשקעות, בעיקר על הנוסטרו. 'האם ידוע לך על פעילות חריגה בנוסטרו שנראית לך יוצאת דופן?'. העובד ענה בשלילה, אבל החוקר ניסה להמשיך ולדובב אותו במשך שעה לגבי פעילות מול הנוסטרו.

 

"העובד אמר שעד כמה שידוע לו, אין בכלל נוסטרו בחברה. 'יכול להיות שיש ואתה לא יודע?', שאל החוקר, ואז העובד אמר: 'יכול להיות'. בסוף השיחה העובד שלי שאל: 'האם אני מואשם במשהו?'. והחוקר ענה לו: 'לא. זה שום דבר כלפיך. אני אגיד לך את האמת, אנחנו עושים פגישות עם אנשים מהשוק מפעם לפעם, ויש אנשים ששמחים לשתף איתנו פעולה בצורה שוטפת לגבי בתי ההשקעות שבהם הם עובדים, ואנחנו מכירים תודה למי שמשתף איתנו פעולה. הנה כרטיס ביקור וטלפון שלי, ואשמח אם תרצה לשתף איתי פעולה'. בזה זה הסתיים".

 

המלשינון של הרשות

הטקטיקה החדשה של הרשות מצטרפת למהלך נוסף שיושם לפני שנתיים ונקרא "המלשינון". כשפותחים את אתר הרשות, מצד שמאל למעלה ישנו אייקון כתום תחת הכותרת "קו ישיר למסירת מידע" - הרשות מזמינה אנשים לפנות ל"קו החם" כדי למסור מידע בכל פעם שהם נתקלים בחשדות לעבירות על חוקי ני"ע או בחשדות לפעילות לא חוקית אחרת.

 

"באפשרותכם לסייע לנו במילוי תפקידנו לשמירת תקינות המסחר והפעילות בשוק ההון והגינותם. אם ידוע לכם על עבירות בשוק ההון, נודה על קבלת כל מידע הנוגע להן או למבצעיהן, בתחום המסחר בבורסה, דוגמת שימוש במידע פנים, הרצת מניות, פרטים מטעים בתשקיף, מתן ייעוץ או ניהול תיקים ללא רישיון וכו'. ככל שנקבל פרטים מלאים יותר על האירוע או החשד, יקל עלינו לטפל בפנייה", נכתב באתר.

 

הרשות מבהירה כי הפונים אליה אינם חייבים להזדהות, אולם מציינת כי "פרטים להתקשרות חוזרת חשובים לנו כיוון שייתכנו מקרים שבהם נבקש לקבל הבהרות לשם מיצוי הבדיקה או החקירה. אנו מתחייבים לעשות כל שביכולתנו על מנת לשמור על חשאיות מלאה בכל הקשור לפנייתכם". קו חם דומה קיים לגבי עבירות של יועצים או משווקים פיננסיים.

 

טקטיקה מסקרנת נוספת שנוקטת הרשות עולה מדבריו של בכיר אחר. "היתה תקופה שבה היו מגיעים למנהלי ההשקעות שלנו אימיילים מוזרים מכתובות לא מזוהות שכללו משפטים כמו 'תכין חבילה' - כשהמשמעות היתה תכין כסף לפעולת חילוץ לא חוקית. הרעיון היה לנסות להפיל את המנהלים אבל הם לא שיתפו עם זה פעולה".

 

גורמים אחרים בשוק מספרים כי הרשות אף מנסה בעת האחרונה לגייס לשורותיה עובדים שנפלטו מבתי השקעות. "הם מנסים לאתר עובדים לשעבר של בתי השקעות ולשכנע אותם לבוא ולהלשין על המעסיקים הקודמים. פה מדובר ממש בהצעת עבודה בתשלום כעובדים שכירים שחוצים את הקווים כשבדרך הצ'ופר עבור הרשות היא קבלת דיווח על דפוסי פעולה של המעסיק הקודם. הם פנו ללא מעט משווקי השקעות, מנהלי תיקים ואנשי מכירות לשעבר", מספר בכיר בבית השקעות.

 

מרשות ני"ע נמסר בתגובה: "הרשות אינה מוסרת מידע על פעילות איסוף המודיעין שהיא מבצעת".

 

הכתבה המלאה התפרסמה הבוקר ב"כלכליסט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר רשות לניירות ערך, זוהר גושן
צילום: יוסי זליגר
מומלצים