שתף קטע נבחר

עובדי הרווחה ישבתו, "הערבים יפגינו כמו במצרים"

אחרי תוניסיה, מצרים ולוב - המהומות יגיעו גם לכאן? במגזר הערבי מזהירים ששביתת העובדים הסוציאליים, לצד עליות המחירים, עלולה להוביל לפיצוץ: "הממשלה צריכה להתעורר"

בכל הארץ עומדות להיסגר ביום ראשון לשכות הרווחה. העובדים הסוציאליים, שמוחים על תנאי העסקתם וטוענים ש"הגיעו מים עד נפש", יפתחו בשביתה, דווקא בימים של התייקרויות והכבדה בנטל הכלכלי. אבל במגזר הערבי, הבעיה מדאיגה את עובדי הרווחה מבחינה נוספת - החשש מהפגנות בטענה לקיפוח על רקע לאומני.

 

 

"הממשלה צריכה להתעורר לפני שיהיה מאוחר, והציבור הערבי יארגן הפגנות נגד השלטון", אמר

ל-ynet מנהל אגף הקשישים במועצת כפר קנא וחבר ועד באיגוד העובדים הסוציאליים בישראל, נאאיל בטו. "אם לא יהיה מענה לדרישות של הציבור הערבי הפשוט, נראה אלפי אנשים ברחובות שיפגינו נגד הממשל הישראלי, בדומה למה שקרה במצרים, בלוב ובתוניסיה".

 

בטו הזהיר ששביתת העובדים הסוציאליים רק תחריף את הבעיה. "המשפחות שבמצוקה לא יקבלו שירותים וזה יגרום להם לחשוב על מרדנות והפגנות", הסביר, "נטפל רק במקרי חירום דרך ועדת חריגים, וכדאי מאוד לחשוב על פתרונות לפני שתהיה התפרצות זעם".


המחירים עולים - וגם מספר המטופלים בלשכות הרווחה (צילום: עידו בקר)

 

בערערה שבוואדי ערה כ-17 אלף תושבים ב-2,800 בתי אב. יותר מ-1,000 מתוכם מטופלים באגף הרווחה. "עד סוף 2010 היו לנו 890 תיקים", אמרה ל-ynet מנהלת אגף הרווחה במועצה המקומית, קרימה מלחם, "מאז, עם עליות המחירים, המספר הגיע ל-1,115".

 

היא מספרת לדוגמה על משפחה שבאה לפני כמה שבועות וסיפרה שהיא חיה על קצבה של 3,000 שקלים. לדבריה, "הם מתקשים לשלם עבור חשמל, מים וארנונה. הם מתחננים שנעזור להם בדרכים אחרות, אבל התקציב שלנו לא מאפשר".

 

"הציבור הערבי בסכנה" 

מוחמד סמארה, מנהל אגף הרווחה בטירה, סיפר ל-ynet: "אנחנו מרגישים עלייה בפניות. אם המצב יישאר כמו שהוא, האחוז יעלה ויגיע ליותר מ-25 אחוז ויחסית זה מספר גבוה". בטירה 24 אלף תושבים שחיים ב-3,200 בתי אב. 15 אחוז מהם - 2,053 נפשות - מטופלים על-ידי הרווחה.

 

הוא סיפר על משפחה שבשל המצוקה משאירה לפעמים את הילדים בבית ולא שולחת אותם ללימודים: "לצערי אין ברווחה תקציב שייתן לנו יכולת להעניק להם עזרה. במקרים כאלה מראה לנו כמה שהציבור הערבי נמצא בסכנה".


עובדים סוציאליים מפגינים. "תוצאות קשות לשביתה" (צילום: גיל יוחנן) 

 

"התחלתי לשמוע מאנשים שהם מחפשים להשתתף בהפגנות שיתקיימו במגזר הערבי, כי הם לא יכולים להתמודד עם עליות מחירים ומשכורות נמוכות", סיפר סמארה, "אני חושב שהשביתה שלנו תגרום נזק להרבה גופים ותוצאותיה יהיות קשות מאוד". 

 

ראש מועצת בועיינה-נג'ידאת, סאלח סולימאן, הזהיר בשיחה עם ynet מפני "אינתיפאדה גדולה שתתפרץ במגזר הערבי, עקב הזלזול בפיתוח המגזר והמצב הכלכלי והחברתי הקטסטרופלי. לצערי הרב, הגענו למצב שהגברים לא יכולים להתחתן בגלל שאין מספיק חלקות אדמה לבנות עליהן בתים".

 

"השביתה תביא צרות"

סולימאן הוסיף כי לא מן הנמנע שהמהומות באזור יגיעו גם לישראל. "אצלנו בכפר חצי מהמשפחות פונות לאגף הרווחה. אני מודאג מאוד מהשביתה של העובדים הסוציאליים שתביא לנו עוד צרות עם המשפחות האלו. לכן אני פונה למשרד האוצר, שיעשו כל מאמץ כדי לקדם את משכורות הפקידים שעובדים ברווחה, כי הם גופים עיקריים וחייבים לתת שירותים סוציאליים בצורה מקצועית ומרצון טוב".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר עושה כל מאמץ על מנת למנוע את השביתה

הצפויה ואת השלכותיה על מטופלי העובדים הסוציאליים. בפגישה שהתקיימה היום הוצגו לעובדים הסוציאליים פתרונות הן בנושא עובדי העמותות והן בנושא חלוקת תוספת השכר המוצעת, כך שתיטיב יותר עם מקבלי השכר הנמוך. במהלך היום יבדקו הצדדים אפשרות לתיאום פגישה נוספת מחר".

 

סולי גופין, רכזת הנהלת משרד הרווחה והשירותים החברתיים, מסרה בתגובה ל-ynet: "בצפון כ-67 מחלקות לשירותים חברתיים במגזר הערבי. בכל רשות אחוז המטופלים שונה, הממוצע הוא כ-20% מטופלים בשירותי הרווחה (המספר דומה לממוצע הכלל-ארצי - ח.ש). במידה ותהיה שביתה, הם לא יקבלו טיפול, להוציא אישורים מוועדת חריגים של איגוד העובדים הסוציאליים. משרד הרווחה תומך במאבק העובדים הסוציאליים, חושב שצריכים להעלות את שכרם כי הם עושים עבודה נאמנה ומסורה".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"יחשבו על מרדנות והפגנות". בטו
מלחם. התקציב לא מספיק
מומלצים