שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

יפן סופרת את מתיה: כ-300 הרוגים רק בעיר אחת

בחלוף שעות מאז רעש האדמה והצונאמי האדיר, מתחילים להתברר ממדי ההרס. 200-300 גופות של תושבים שנלכדו בבתיהם נמצאו בעיר סנדאי והמשטרה מעריכה כי לפחות 1,200 תושבים לא הצליחו להימלט מהנחשול. לראשונה בתולדותיה הוכרז מצב חירום בתחנת כוח גרעינית ביפן, אך ראש הממשלה אמר כי אין חשש לדליפה. התחבורה הציבורית משותקת

מספר שעות לאחר אסון הטבע ביפן , מתחילים לספור את ההרוגים. על פי מניין חדש שערכה המשטרה הערב (יום ו'), כעשר שעות אחרי רעידת האדמה, לפחות 337 בני אדם נספו ו-531 נעדרים. למעלה מ-600 נפצעו. עם זאת, סוכנות הידיעות היפנית קיודו דיווחה כי מספר ההרוגים צפוי לעלות על אלף. מוקדם יותר דווח על 200-300 גופות שנמצאו רק בחוף סנדאי - עיר שבה מתגוררים כמיליון בני אדם. המשטרה מסרה כי אלו הן גופות של תושבים שנלכדו בבתיהם בנחשול בגובה עשרה מטרים שהכה באזור והעריכה כי גופות נוספות יימצאו באזור.

 

מעדכנים את החברים שלכם - בעמוד הפייסבוק של ynet

  • ישראלים ביפן מוזמנים ליצור קשר עם מערכת החדשות של ynet באמצעות האימייל האדום

 

בנוסף, רכבת נוסעים שלמה נסחפה ונעלמה ומשמר החופים מחפש אחר ספינה נעדרת. לראשונה בתולדותיה, הכריזה יפן על מצב חירום בתחנת כוח גרעינית, אך הרשויות הבהירו כי אין חשש לדליפה. גלי צונאמי ראשונים החלו להגיע לחוף המערבי של ארה"ב, אך עד כה לא דווח משם על נפגעים או נזק. אזהרות הצונאמי באזורים נרחבים באוקיינוס השקט הוסרו.

 

אזור פוקושימה, כ-270 קילומטרים צפונית-מזרחית לטוקיו, היה אחד הקרובים למוקד הרעש וספג נזקים כבדים. שעות לאחר הרעידה התמוטט באזור סכר והמים סחפו עמם בתים שלמים. כך דיווחה סוכנות הידיעות קיודו.

 

בנוסף, פונו מבתיהם כ-2,800 בני אדם החיים בקרבת תחנת כוח גרעינית בפוקושימה. ראש ממשלת יפן, נאוטו קאן, הבהיר בנאומו כי לתחנות הכוח לא נגרם נזק משמעותי וכי אין סכנה לדליפת חומר רדיואקטיבי. עם זאת, משרד ההגנה היפני הודיע כי שיגר לאזור עשרות חיילים המאומנים לטפל במצב של אסון כימי, למקרה של דליפה.

 

הרעידה גרמה להפסקת חשמל בכור וגנרטור החירום קרס אף הוא ומערכת הקירור לא הצליחה לספק מים לצינון הכור, שנותר חם גם אחרי הפסקת הפעילות. כ-30 אחוזים מהחשמל ביפן מיוצר באמצעות אנרגיה גרעינית. כורים רבים ממוקמים באזורים שמושפעים לעתים קרובות רעידות אדמה.  

 

דיווחים אחרונים מהנעשה ביפן:

 

התושבים באזור נדרשים לשמור על מרחק של כשלושה קילומטרים מהתחנה ולהישאר בתוך מבנים. מזכיר הממשלה יוקיאו אדנו אמר שההכרזה על מצב החירום והפינוי בעקבותיו הם אמצעי זהירות וכי אין חשש לדליפה. "נקטנו בצעד כדי להיות מוכנים לגרוע מכל", אמר אדנו, "אנחנו עושים שימוש בכל עוצמתנו כדי להתמודד עם המצב".

 

גורם בסוכנות הבטיחות הגרעינית ביפן אמר כי אם התקלה במערכת הקירור תימשך, בסופו של דבר קרינה רדיואקטיבית עלולה לדלוף מהכור ולגרום להמסה כללית. הגורם דיבר בעילום שם בשל "רגישות הנושא".

 

"נראה כאילו יש בעיה רצינית בתחנה בפוקושימה", אמר ל-BBC ד"ר וולט פטרסון, פיזיקאי גרעיני. "זה מסוג הדברים שמהנדסי גרעין רואים בסיוטיהם. אם לא יימצא פתרון בשעות הקרובות זה יהיה רציני. אם הליבה של הכור תיחשף, עלולה להיווצר התחממות שתגרום להתכה".

 

צילום: רויטרס

 

התחנה נמצאת מדרום לאזור מיאגי, שנפגע באופן הגרוע ביותר. באותו אזור פרצה דליקה בתחנת כוח גרעינית אחרת באחת מתחנות הכוח של אונגאווה. השריפה אחזה בבניין שבו טורבינה ולא בכור עצמו, וכובתה כעבור מספר שעות.

 

מדינה בשיתוק: "הרחובות נמלאו באנשים"

אפילו למדינה כיפן, הרגילה לרעידות אדמה, הייתה זו רעידה בסדר גודל יוצא דופן ומעורר אימה, במיוחד בשל הצונאמי שבא בעקבותיה. תופעות הטבע הותירו את המדינה משותקת, על עריה הסואנות. מערכת התחבורה הציבורית בצפון המדינה ובבירה טוקיו, שמשרתת למעלה מעשרה מיליון נוסעים מדי יום, חדלה לתפקד כליל והמונים גדשו את הרחובות בניסיון להגיע לבתיהם ברגל.

 

מיליוני בתים נותרו ללא חשמל, מערכת הטלפון הסלולרי קרסה ופעילות קווי הטלפון הרגילים מוגבלת. מטוסי חיל האוויר היפני מסיירים בצפון-מזרח המדינה, בניסיון לאמוד את הנזק. רוב שיחות הטלפון לאזור צפון-מזרח יפן, היכן שהכה צונאמי בגובה שבעה מטרים, כשלו. בהודעה קולית שהושמעה נאמר שהקווים עמוסים. ברחבי טוקיו נראו תורים ארוכים מול תאי הטלפון הציבוריים המיותמים בדרך כלל. שדה התעופה נריטה בטוקיו נסגר עד הודעה חדשה.

 

קירה טנקה, עובדת מסעדה בת 54, החליטה ללכת ברגל לביתה, מרחק 20 קילומטרים מצפון לטוקיו: "אני הולכת כבר שעה ועשר דקות ויש לי עוד שלוש שעות בערך", אמרה, "זו רעידת האדמה מהסוג שמכה פעם במאה שנים".

 

"הגעתי לעבודה במהירות באופניים", סיפרה תושבת טוקיו אחרת ל-BBC, "היו אנשים ברחובות, תוהים מה לעשות. אנשים לא ידעו מה לעשות. כל התחבורה הציבורית הושבתה. אנשים ניסו להגיע למקום מפלט. לא היו מוניות באופק. אין מספיק מוניות כדי לקחת כל כך הרבה אנשים. אנחנו די מוכנים פה לדברים כאלה. הרבה אנשים יכולים לקבל את המידע הזה די מהר, ולהגיע למקום מבטחים. הפעם הופתעתי, כי חשבתי שזו תהיה סתם עוד רעידה, אבל אז הרעידות התגברו".

 

עובד נוסף בטוקיו סיפר אף הוא כי הופתע ממשך הרעידה: "הייתי בשירותים כשזה התחיל וחיכיתי שהרעידות ישככו, אבל זה היה ארוך יותר ממה שחוויתי בעבר", סיפר ל-BBC. "הרעידה התחילה לאט ונבנתה בהמשך. חזרתי למשרד ואמרתי לאנשים שהתחבאו מתחת לשולחנות שצריך לעזוב.

 

"כולם יצאו מהבניינים. הרחובות היו מלאי אנשים. כל הרכבות עצרו. היו פקקי תנועה פראיים. אנשים היו רגועים יחסית. מכיוון שאשתי בהריון והיא אמורה ללדת החלטתי ללכת הביתה ברגל. בזמן שהלכתי, כל האנשים ברחובות היו מאוד רגועים. אף פעם לא ראיתי משהו כזה בטוקיו".

 

 

 

ענקית האלקטרוניקה "סוני", אחת מהיצואניות הגדולות במדינה, סגרה שישה ממפעליה. הבנק המרכזי של יפן, שנאבק באחרונה לעורר את כלכלת המדינה הנחלשת, הודיע כי יעשה כל מאמץ לשמור על יציבות השוק. נשיא ארה"ב ברק אובמה שיגר את תנחומיו לעם היפני ואמר כי ארצו נכונה להגיש סיוע ליפן.

 

מדענים אומרים כי רעידת הענק היא החמישית בעוצמתה בעולם כולו מאז 1900. כמו ברעשים בסומטרה ב-2004 ובצ'ילה בשנה שעברה, גם במקרה זה מדובר בתזוזה של לוח טקטוני שנדחף מתחת ללוח טקטוני אחר. למעלה משמונים רעידות משנה בעוצמה העולה על חמש בסולם ריכטר הורגשה מאז הרעידה המרכזית ומדענים מסבירים כי זהו מספר נורמלי ברעש בסדר גודל כזה. על פי הערכות, לאחר הרעש הראשוני נמשכה הרעידה כחמש דקות תמימות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המים שטפו את יפן
צילום: AP Photo/Kyodo News
מים ואש בעקבות האסון
צילום: רויטרס
בניינים עלו באש
צילום: רויטרס
מומלצים