שתף קטע נבחר

הרעש הזיז את כדור הארץ, היממה תתקצר

רעידת האדמה האדירה שגבתה את חייהם של מאות בני אדם, הזיזה את איי יפן בכמה מטרים ואת כדור הארץ מצירו. פרופ' שמואל מרקו, מומחה לרעידות אדמה, מסביר כיצד נוצר הרעש ומגלה כי היממה תתקצר בעקבותיו במיליארדית השנייה. ומי יחזה את רעידת האדמה הבאה? כנראה שאף אחד

יממה לאחר האסון ביפן, מגיעים נתונים ראשונים על רעש האדמה. על פי ההערכות שנאספו עד כה, רעידת האדמה שהתרחשה בעוצמה יוצאת דופן של 8.9 בסולם ריכטר, הזיזה את האי היפני בכ-2.4 מטרים והסיטה את ציר כדור הארץ ב-10 ס"מ.

 

פרופ' שמואל מרקו מהחוג לגיאופיזיקה ולמדעים פלנטריים באוניברסיטת תל-אביב, מספר בראיון ל-ynet איך נוצר הרעש ועל המשמעות של התזוזות החריפות שארעו.

 

"רעידת אדמה היא אירוע שבו חל קרע בקרום כדור הארץ, ממש כאילו שמנו בלוק בטון במלחציים והוא נשבר כך ששני החלקים החלו לזוז אחד ביחס לשני. במקרה שלנו, התזוזה התרחשה בין האי היפני לאוקיינוס השקט, בצורה כזו שפיסה מהאוקיינוס נכנסה ממש מתחת ליפן, קצת כמו שני דפים שאחד מהם נכנס מתחת לשני, כשיפן היא העליונה וקרקעית האוקיינוס באה מתחתיה.

 

תזוזה זו התרחשה בבת אחת וחוללה גלים גם בחלק הקשה של כדור הארץ שנמצא מתחת למים. כלומר, נקודת השבירה נמצאה מתחת למים ולכן חוללה גל גדול בים, שמכונה ביפנית 'צונאמי'.

 

התזוזה אינה גדולה במיוחד, שכן בסך הכול מדובר בכמה מטרים בודדים. קצת מוקדם להעריך את גודלה במדויק, שכן החישובים אינם פשוטים ונדרשים לכך כמה ימים נוספים. ובכל זאת אפשר לומר שמדובר בתזוזה יחסית של כמה מטרים על מישור שאורכו כמה מאות קילומטרים, המקביל לחוף של יפן. היא התרחשה לאורך רצועה של כ-600 קילומטרים באורך ו-20 קילומטרים ברוחב, ושינתה את הגיאומטריה של כדור הארץ: אמנם לא בצורה דרמטית, שכן הרדיוס של כדור הארץ הוא כ-6,400 ק"מ, אך בכל זאת נרשמה השפעה על הצורה".

 

הרעש גם הסיט את ציר כדור הארץ בכ-10 ס"מ.

"כדור הארץ מסתובב סביבו צירו כמו סביבון וניתן לומר שמה שהתרחש הוא שינוי של צורת הסביבון תוך כדי סיבובו. כלומר, חל שינוי באוריינטציה של ציר הסיבוב. הוא נע בכמה סנטימטרים בודדים ביחס לציר כולו שאורכו 12,800 ק"מ.

 

על מנת שנוכל לדעת בדיוק בכמה סנטימטרים זז ציר כדור הארץ, דרושים לנו עוד כמה ימים, דהיינו, עוד כמה סיבובים של כדור הארץ. מה שיפה בכול העניין הזה הוא שאמצעי המדידה של היום מסוגלים לגלות תנועה רגישה כזאת בציר, ויש לכך כמה שיטות. אחת מהן היא למשל מדידה ביחס לכוכבים הרחוקים מכדור הארץ, שהם גופים יציבים שניתן לכוון אליהם טלסקופ ועל ידי כך לגלות מה נשתנה".

 

אילו עוד שיטות קיימות?

"באמצעות לווינים או על ידי שיטות המבוססות על חיישנים בכדור הארץ, שמגיעות לרמת דיוק מופלאה. כך למשל, את התנועה של גוש יפן ביחס לגוש האוקיינוס השקט אפשר למדוד באמצעות רשת הג'י.פי.אס שהיום מוכרת לכל אחד מפעולות הניווט הפשוטות.

 

מדובר במערכת לווינית שבמקור הוצבה בחלל לצרכים צבאיים: כדי שטיל שנורה במזרח התיכון יוכל להגיע בדיוק מקסימלי לחלון הבית שאליו הוא יועד בעיראק. אך כשגיאולוגים הבינו את יכולת המערכת לאתר מקום בכדור הארץ באופן מדויק, הם החלו לעשות בה שימוש שונה.

 

היום אנחנו מסוגלים לשים סימן על הקרקע בשני מקומות שונים ולראות עד כמה המקומות זזו אחד ביחס לשני. אפשר לשים איקס בניו-יורק ואיקס בת"א, למדוד את מיקומם עכשיו, ולחזור כעבור שנה ולראות עד כמה המרחק בין שתי הנקודות השתנה.

 

ביפן יש הרבה נקודות כאלו ששמים על מתקנים מיוחדים עליהם ניתן להציב מכשיר ג'י.פי.אס שמודד את הקורדינטות ואת הנקודות ביחס למיקום של נקודות אחרות, למשל בארה"ב או בדרום אמריקה. כך ניתן לראות שבבת אחת היה שינוי של כמה מטרים".

 

מה המשמעות של התזוזות? כיצד הן ישפיעו עלינו?

"התזוזות לא ישפיעו עלינו ברמת היום-יום. השינוי בציר הסיבוב של כדור הארץ יכול לשנות במעט את אורך היממה, אך לא מדובר ביותר ממיליארדית השנייה. זה לא יגרום לאף אחד לאחר או להקדים לפגישה...

 

המשמעות של השינויים הללו נוכחת בכל זאת כשחושבים על מיליוני שנים ועל מיליוני רעידות כאלו, שיוצרות אפקט מצטבר. ישנם חוקרים שחושבים שהשינויים הללו היו כה משמעותיים, עד שבעבר ציר הסיבוב של הארץ היה שונה מזה שבימינו.

 

בהקשר זה כדאי לציין שהיו כבר רעידות בסדרי גודל כאלו בעבר. למשל הרעידה החזקה שהתרחשה בסומטרה בשנת 2004 וחוללה צונאמי ענק באוקיינוס ההודי. גם אז הובחנה תנועה בציר כדור הארץ. רעידות נוספות התרחשו באלסקה ובצ'ילה, אך בסך הכול הן די נדירות ולכן אין לנו הרבה ניסיון איתן".

 

זו הסיבה שהרעידה האחרונה לא נחזתה מראש?

"רעידת האדמה ביפן, כמו כל רעש אדמה, הגיעה בהפתעה. על אף שהמומחים עוקבים אחר התנועות הללו באופן רציף, לא היו שום סימנים מוקדמים לרעש. זה עניין עקרוני: אין שום סימן שאפשר לפרש כסימן מטרים לרעידת אדמה וזהו לקח חשוב מאוד. הסיבה לכך נעוצה במהות התהליך – כלומר, בעובדה שכל רעידת אדמה היא בעצם שבר בכדור הארץ. אחרי שהקרום נשבר במקום מסוים, השבר הבא לא יתרחש באותם תנאים.

 

זה כמו שלוקחים סרגל, שוברים אותו, ומנסים לשבור אותו שוב – הסרגל לא ישבר באותה צורה כי הוא לא שלם כפי שהיה בפעם הראשונה. הוא לא יתנהג אחרי עשר שבירות כמו שהתנהג אחרי תשע, ובמילים אחרות אפשר לומר שכל רעידת אדמה מביאה אותנו למצב חדש שלא היה קודם. אנחנו לא יכולים לחזות על פי רעידות העבר את מה שיהיה בפעם הבאה, וזה מובנה בתהליך. עלינו להשלים עם כך שבטבע יש תהליכים כאוטיים שאינם ניתנים לחיזוי".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלי אדירים מציפים את יפן
צילום: AP
מומלצים