שתף קטע נבחר
צילום: index open

קופץ ראש: לברק על מצע קוסקוס וירקות

דג הוא מנה מצוינת למי שמעוניין לשמור על המשקל, ליהנות מריח הים וגם להתנסות בבישול קל. אלומה בליליוס מצרפת לדג הלברק את הקוסקוס וירקות אפויים והרי לכם מנה צבעונית ומהנה

ברוב המסעדות שבהן אני מבקרת תמיד מופיעה מנת דג טרי. זה לא מפליא, הפופולאריות של הדגים עולה כל שנה ובל נשכח שהמנה פחות משמינה, יותר קלה לעיכול, ואם נפלתם על מסעדה שמעריכה את סועדיה, טעמו של הדג הטרי מדהים והתוספת לא פחות טעימה.

 

נכון, רבים יספרו שמרוב דגה לא נשארו דגים בים, וכן, דג שדגו אותו בים טעמו איכותי יותר, בשרו פחות שמנוני ומחיר יקר בהרבה. לשמחתנו, החקלאות הימית והייבוא הפכו את מבחר הדגים הטריים לעצום וטעים לא פחות, ובמחירים סבירים.

 

מתוך היכרותי עם המטבח הביתי הישראלי, יש פחד המונע מהבשלנים להתעסק עם דגים טריים בביתם, והם מעדיפים לאכול את מנת הדג שלהם במסעדה. מצער אותי שבשלנים מפחדים או נרתעים מחומר גלם כזה פשוט להכנה ומפסידים את טעמו העדין על בסיס יום יומי.

 

כשניסיתי לחשוב מה מונע מהבשלנים להתעסק עם דגים טריים הגעתי לכמה מסקנות:
  • אחת, ישנה שמועה האומרת שדגים מתקלקלים במדינה חמה, אך הדגים לא מתקלקלים אם אתם קונים אותם סמוך לדייג ומוכר הדגים מצייד אתכם בשקית גדולה של קרח ובמקרר תמיד נעים להם (רק למשך יומיים).
  • שניה, קשה למצוא חנות דגים שתמכור לך דג טרי שריחו עדין כמו ריח הים.
  • שלישית, בשלנים לא תמיד יודעים איזה דג מתאים עם מה וכמה זמן יש לבשלו.
  • רביעית, רוב הבשלנים גדלו על דג קפוא מהסופר שממזמן איבד את טעמו המקורי והתוצאה שלו עגומה ובעיקר מלאת נוזלים וריחה אינו כשושנים.

 

החלטתי לתת כמה עצות שאני בעצמי קיבלתי מאינספור קולגות למקצוע, עבור אותם הבשלנים הרבים הרוצים להכין דגים טריים בבית והרוצים לדעת איך לבחור את הדג ואיך לדעת שהדג טרי:

  1. ללכת לחנות דגים שאתם מכירים או שחבריכם וקרוביהם המליצו עליו בחום ולכן תדעו שהמוצר שתקבלו הוא הכי טרי.
  2. רוב חנויות הדגים למדו והפנימו שאנשים לא רוצים להתעסק עם ניקיונו של הדג ופילוטו ולכן תמצאו לא מעט חנויות שבוויטרינה שלהם תמצאו דגים מפולטים ונקיים המוכנים לקבל ברצון את צריבת המחבת.
  3. לשאול מבלי להתבייש את מוכר הדגים מתי דגו את הדג ולבקש ממנו להריח את הפילה המנוקה. אם אין ריח לדג או שאתם מריחים את ריחו המתוק של הים, דעו שדג זה שחה לא ממזמן במים ועל כן הוא מתאים לכם.
  4. לא להגיע עם רשימה מסודרת בראש לאיזה דג אתם מתכווננים. אם הדג שאתם חושבים עליו לא נמשה היום מהמים אך ישנו דג טרי ממנו, תמיד תלכו על הטרי, רוב מתכוני הדגים מתאימים גם לסוגי דגים אחרים.
  5. אתם מוזמנים לשאול את המוכר על דגים שהוא ממליץ ועל אופן הכנתו, אני מבטיחה לכם שהם יתנו לכם בשמחה מתכונים וטיפים שלא תמצאו בשום ספר או כתבה.
  6. רוצים לקנות דג שלם שאינו נקי? רצוי לבדוק שעורו מבריק ונוקשה, עיניו בולטות וצלולות, הזימים אדומים והכי חשוב, שלדג אין ריח של דג אלא ריח של ים.

 

במתכון הנוכחי החלטתי להביא את דג הלברק (סי-בס) שגדל אצלנו בחקלאות הימית ולכן תוכלו למצוא אותו כל ימות השנה טרי. בשרו עדין, והוא משתדך מצויין לשמן זית ולחמאה. שתי דקות מכל צד והדג מוכן לאכילה ותאמינו לי, הוא לא זקוק ללימון, מלח ופלפל יספקו אותו ויוציאו ממנו את טעמו העדין. בנוסף החלטתי לפנק את הדג בסלט קוסקוס מלא וירקות אנטי פסטי היוצר שילוב ים תיכוני ומנה קלילה לצהריים או לארוחת ערב קלילה.


כל דג שאתם אוהבים יתאים למנה (צילום: אסף רונן)

 

לברק על מצע סלט קוסקוס מלא וירקות אנטי-פסטי

המרכיבים (ל-4 מנות):

לסלט קוסקוס:

1 חבילת אינסטנט קוסקוס מלא

2 גמבה, אחת אדומה ואחת כתומה, חתוכות לקוביות בגודל של ס"מ על ס"מ

2 קישואי זוקיני בינוניים חתוכים לקוביות בגודל של ס"מ על ס"מ

2 בצלים סגולים חתוכים לקוביות בגודל של ס"מ על ס"מ

1/2 חציל חתוך לקוביות בגודל של ס"מ על ס"מ

8 שיני שום קלופות וחצויות לחצי

3 כפות שמן זית

1 כפית מלח דק

1/2 כפית פלפל שחור גרוס

2 לימוןנים סחוטים

3 כפות שמן זית

לדג הלברק:

4 פילטים של דג לברק או כל דג אחר שאתם אוהבים טרי וללא עצמות במשקל של 120 גרם לאדם

2 כפות שמן זית

מעט מלח

מעט פלפל שחור גרוס

2 כפות שמן זית

 

אופן ההכנה:
  1. מכינים את הקוסקוס לפי הוראות היצרן.
  2. מניחים את כל הירקות חתוכים בקערה ומערבבים עם שמן הזית, מלח ופלפל.
  3. מניחים את הירקות בתבנית מרופדת בנייר אפייה ומכניסים לתנור שחומם מראש לטמפ' של 200 מעלות למשך 15-20 דקות. הירקות לא אמורים להתרכך יתר על המידה, הם צריכים לשמור על פריכות.
  4. מערבבים את הירקות עם הקוסקוס ומוסיפים לימון, 2 כפות שמן זית מלח ופלפל לפי הטעם.
  5. הכנת הדג: בעזרת מברשת משמנים את שני צידי הדג. רצוי לחתוך כל פילה לשתי חתיכות באלכסון. ממליחים ומפלפלים את הדג טרם הכנסתו למחבת החמה.
  6. מחממים מחבת עד שהיא מעלה עשן, מוסיפים 2 כפות שמן זית, מניחים את פילה הדג על צד העור ומטגנים כ-3 דקות בצד העור ועוד דקה על צידו השני. לא לטגן את כל הפילטים במכה אחת - אסור שיהיו צמודים אחד לשני אחרת טמפרטורת המחבת תרד והדגים לא יקבלו את הצריבה הנחוצה להם.
  7. הרכבת המנה: בצלחת עמוקה מניחים 3-4 כפות מסלט הקוסקוס ומעליו 2 חתיכות פילה לאדם (פילה אחד שמחולק ל-2 טרם הטיגון).

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דג לברק על מצע סלט קוסקוס מלא וירקות אנטי-פסטי
צילום: אסף רונן
מומלצים