שתף קטע נבחר

מעבדות לחירות: אל תקרעו את הכיס לפני הפסח

הניקיונות, ארוחות החג, המתנות, החופשות והבילויים, ישאירו אותנו עם חור גדול בכיס אחרי החג. אל תתביישו, שתפו את האורחים בהכנות לסעודה, המעיטו במתנות למארחים ותכננו היטב את החופשה עם הילדים - כך נעבור את החג בשלום

בערך בתקופת הזמן הזו, כשאנחנו קולטים פתאום שחג הפסח בפתח, מתחיל שיגעון החג. אצל כל אחד זה בא לידי ביטוי בדרך אחרת, בניקיונות, בקניות או בהחלטות ספונטניות לוותר על כל התענוג של פסח והשלכותיו, לארוז ולנפוש מחוץ לבית.

 

 

חג הפסח מבחינתנו הוא תמרור עצור. השנה באופן מיוחד חשוב שנקדיש תשומת לב מיוחדת ליצירת עצמאות כלכלית. המשבר הכלכלי העולמי עדיין לא חלף ובנוסף, העלאת הריבית בארץ שמייקרת את רמת החיים וגוררת עליה באינפלציה, מותירה פחות כסף פנוי לכל אחד מאיתנו.

 

חג הפסח אינו רק הזדמנות להתחלה מחודשת, הוא מהווה מקור סכנה לפיתויים והוצאות לא מתוכננות: הניקיונות הרבים, ארוחות החג הגדולות, המתנות למארחים ולמשפחות, הבגדים החדשים ש"קוראים" לנו מחלונות הראווה והחופשות האטרקטיביות בפתח העונה החמה.

 

ניתן להגדיר 3 סוגים של אנשים הנדרשים להתמודד עם עלויות החג: המארחים, המתארחים ואלו שפשוט אורזים ונוסעים.

 

מארחים? שתפו בהוצאות

למארחים יש נטייה להגזים. כן, בואו נודה. תמיד יש המון אוכל ומארחת אחת שרוטנת שאף אחד לא אוכל. אז לפני שקונים, כמה צעדים אפקטיביים: שבו בבית ונסו להגדיר תקציב עבור סעודת הסדר ולשאר סעודות החג. תקציב עבור בילויים משפחתיים ועבור הבילויים של הילדים, תקציב עבור מתנות ותקציב עבור הבית.

 

בדקו היטב, שהתקציב עומד במסגרת היכולות הכלכליות שלכם, ללא צורך בהלוואות והגדלת האוברדרפט.

 

קנו בצורה חכמה. תשלומים, הפיתוי של המאה האחרונה, יוצרים תחושת רווחה, אך רק לכאורה. קנייה בתשלומים גורמת לנו לשגות באשליה ולקנות מעל ומעבר ליכולתנו.

 

נסו לחלק הוצאות החג עם האורחים. משפחות רבות עברו לשיטה הגיונית ונוחה: בכל שנה כולם מתכנסים, אבל לוקחים חלק בהכנת הסעודה. כל אחד מתנדב להכין את מה שהוא מומחה בו. ומי שלא יודע לבשל, יקנה או ידאג למשקאות. הסעודה טעימה להפליא ומגוונת, כולם רגועים והתקציב הגיוני.

 

מומלץ שלא לדחות את הקניות לרגע האחרון, אז המחירים, בעיקר של הפירות והירקות, קופצים. לחץ של הרגע האחרון גם לא משאיר פנאי לצרכנות נבונה ומסירי כל רסן תקציבי. כדאי גם להכין רשימת קניות מראש ולהיצמד אליה וכך להיזהר מ"מבצעים" ופיתויים.

 

מתארחים? לא חייבים מתנות לכולם

המתארחים הם האנשים שנדמה שהכי קל להם בחג. הם לא מבשלים רק מתלבשים ומגיעים. אבל לא. כל הסיטואציה הזו גורמת למצב ה"לא נעים". לא נעים לי לבוא בידיים ריקות, לא נעים להביא מתנה קטנה, לא נעים להביא רק למארחת, נביא גם לדודים, לאחים, לילדים ולשכנה המקסימה שמגיעה.

 

אז די. על מנת שלא לחרוג מהתקציב, הימנעו מה"לא נעים לי" ונסו להשקיע יצירתיות במקום הרבה כסף. לדוגמא: צנצנת יפה עם אגוזים או עוגיות כשרות לפסח, ספל ועליו תמונה של הנכדים, קרמים או נר ריחני וכן הלאה, כיד הדמיון הטובה וככל שמאפשר התקציב.

 

לא לשכוח להחליט מראש למי כן מביאים מתנה ולהחליט בצורה נחרצת למי לא ולהרגיש נעים.

 

שובל הוצאות בדרך לחופש

חלקנו נערך לכך מבעוד מועד ודאג להפריש מדי חודש סכום מיוחד. אלה שלא עשו זאת, יצטרכו לחיות על חשבון האשראי. אבל גם אם לא הכנתם תקציב מיוחד, עדיין תוכלו לבצע מספר פעולות פשוטות כדי לחזור מהחופשה בלי חור בכיס.

 

החופשה הממושכת מבתי הספר והגנים, המופעים הנוצצים עם כל הכוכבים והקניונים העמוסים, מהווים סכנה לכל תקציב. תכננו מראש את הפעילות המשפחתית לחג.

 

חפשו מקומות שניתן לבלות בהם ללא תשלום, או בתשלום נמוך כמו: חופי הים הנפלאים, יערות הקק"ל המטופחים, בדקו מתי המוזיאונים מקיימים ימים פתוחים לקהל ללא תשלום, ברובם מתקיימות פעילויות מיוחדות לחג כולל הפעלות לילדים. לבילוי עצמו הצטיידו באוכל מהבית. זה טעים, בריא יותר וחסכוני.

 

חפשו קופונים בלשכת התיירות

אם אתם מתכננים לנפוש בחו"ל הגדירו תקציב לחופשה ע"פ נושאים: תקציב לנסיעות וטיסות, תקציב למלונות ולינה, תקציב למסעדות ותקציב לבילויים וקניות.

 

נכון שזה ידרוש מכם להכין שיעורי בית ולברר מראש עלויות, אך כיום בעידן האינטרנט אין קל מזה. תוכלו ליצור לעצמכם טבלת הוצאות עתידיות מדויקת ותאמינו לי, לא תצטערו על כך.

 

הגדירו תקציב יומי לבזבוזים לכל אחד מבני המשפחה ואל תחרגו ממנו בשום אופן. תנו לכל אחד (גם לילדים) את דמי הכיס לאותו יום בבוקר ותאמינו לי שכולם יסתדרו (הילדים אף ילמדו פרק בהלכות תכנון תקציב).

 

מחפשים מקום לאכול? המנעו ממרכזי התיירות, שם תידרשו לשלם הרבה יותר עבור מנה זהה באחד הרחובות הצדדיים, המרוחקים. הטוב ביותר לשאול בעצת אחד התושבים המקומיים ולקבל המלצה. במסעדה דאגו לבקש את התפריט הקבוע, את היין המקומי, בררו אם יש 'עסקית' ואל תתפתו להזמין דברים מיוחדים מהתפריט.

 

גשו ללשכת התיירות המקומית, יתכן ותוכלו לרכוש דרכם כרטיס משולב למוזיאונים, חנויות ומסעדות, כולל קופונים להנחה באתרי הבילויים.

 

לסיכום, בין אם תהיו אורחים, מארחים או תנפשו בחו"ל, תכנון נכון וראוי עשוי לחסוך לכם כסף רב.

 

הכותב הוא מנכ"ל חברת "יבולים" , העוסקת באימון ותכנון כלכלי למשפחות ולעסקים וראש בית הספר הארצי לכלכלת המשפחה ועסקים בקריה האקדמית אונו.


פורסם לראשונה 01/04/2011 15:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איזו מתנה להביא למארחים בשולחן הסדר?
צילום: הילה וייס
גיל אורלי
מומלצים