שתף קטע נבחר

 

אבו-סיסי מואשם: פיתח את הקסאם המשופר

נחשפה הסיבה לחטיפת המהנדס הפלסטיני מאוקראינה. באישום שהוגש נגדו, נכתב כי אבו-סיסי היה חלק ממערך פיתוח הרקטות והטילים בעזה. הוא הגדיל את טווח הקסאם ל-22 ק"מ וכן עסק בפיתוח טילי נ"ט. הוא מואשם במאות עבירות של ניסיון רצח

איש הרקטות של החמאס מועמד לדין בישראל: המהנדס הפלסטיני, דיראר אבו-סיסי, שברחבי העולם דווח כי נחטף מרכבת באוקראינה באישון לילה - הואשם היום (ב') בבית המשפט המחוזי בבאר-שבע, כי סייע לחמאס בתשע השנים האחרונות להגדיל את טווח הרקטות. כמו כן הוא פיתח את יכולת חדירת הטילים לפלדה, על-מנת שיוכלו לחדור כלים משוריינים של צה"ל. הוא הואשם בתשעה סעיפים של חברות בארגון טרור ומאות עבירות של נסיון רצח וקשירת קשר לפשע, בעבירות של רצח וייצור נשק. 

 

 

מכתב האישום עולה, כי המהנדס הפלסטיני עשה את עבודת הדוקטורט שלו באקדמיה הצבאית להנדסה בחרקוב שבאוקראינה, אצל פרופ' קונסטנטין פטרוביץ, מומחה למנגנוני שליטה בטילי סקאד. במהלך לימודיו רכש אבו-סיסי ידע נרחב בתחום פיתוח טילים, מנגנוני השליטה בהם, הנעתם וייצובם. במקביל לעבודתו כמהנדס בחברת החשמל ברצועת עזה, גויס אבו-סיסי לארגון החמאס בשנת 2002 ופעל בו בחשאי.

 

אבו-סיסי מכחיש את ההאשמות

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

במסגרת פעילותו בחמאס, בין השנים 2002-2008, מילא אבו-סיסי תפקיד בהנהלת הארגון, בהיותו אחראי על נושא החשמל, במסגרת ועדה שבראשה עמד פעיל החמאס הבכיר מוחמד דף. הוועדה עסקה בפיתוח ושיפור טילים ומרגמות מסוגים שונים. בכתב האישום נכתב, כי פעילותו של אבו-סיסי הובילה לפיתוח טילים קטלניים, ששוגרו החל משנת 2002 ועודם משוגרים, לעבר תחומי מדינת ישראל ולעבר כלים משוריינים של צה"ל, מידי יום ביומו לפגיעה בביטחון תושבי המדינה וחיילי צה"ל.

 

בכתב האישום מתואר כיצד הגדיל את טווח הרקטות מ-6 ק"מ ל-22. הוא היה אחראי על תחום החשמל ופיתח תאי שריפה וסנפירים לייצוב רקטות, שני גורמים המשפיעים על טווח הרקטה ועל יכולת החדירה שלה. הוא אף סייע בבחירת המתכות מהן ייצרו את הרקטות. אסו סיסי נאשם כי מסר נתונים לאיש החמאס, ראאד סעד, הדרושים לפיתוח טווח הקסאם, אשר בעזרתם נעשו כל העת ניסויים והטווח שופר ל-15 ק"מ. בסופו של דבר, הודות לפעילות הנאשם, במחצית שנת 2007 פותחה רקטת קסאם, בעלת טווח ירי של כ- 22 ק"מ. בהמשך ביקש סעד מאבו-סיסי כי יפתח וישפר את טווח הירי של רקטת הקסאם למרחק של 37-45 ק"מ. 


אבו-סיסי בבית המשפט, היום. סייע לחמאס בחשאי (צילום: אלברטו דנקברג)

 

אבו-סיסי נעתר לבקשתו ומסר לסעד נתונים לצורך שיפור טווח הירי, אשר באמצעותם יוצרו רקטות קסאם נוספות ונעשו ניסיונות על מנת לבחון האם טווח הירי גדל. אחד הניסיונות בוצע מאזור מרכז עזה, בו השתתפו הנאשם, ראאד תאבת ופעיל חמאס נוסף, עמאר דלול, המכונה "אבו אצבע". בניסוי זה בוצע ירי רקטת קסאם לעבר הים התיכון, אולם ניסיון זה וכן ניסיונות נוספים שבוצעו כשלו, וטווח הירי נותר 22 ק"מ עד היום.

 

מעבר לטיפולו בהגדלת טווח הרקטות, הוא עסק בפיתוח אמצעי לחימה כגון טילים נגד טנקים, וסייע במסירת מידע על טילי טורפדו, ואף בתרגום מרוסית של דפי הסבר לגבי טילי כתף נגד מטוסים מסוג "איגלה".

 

על-פי כתב האישום, בתום מבצע "עופרת יצוקה" מונה אבו-סיסי כאחראי על הקמת אקדמיה צבאית שתכשיר את דרג הקצונה והפיקוד בחמאס לתפקוד בשעת לחימה, ואף הקים אותה בפועל. בכתב האישום נטען כי במהלך בניית תוכנית האקדמיה הצבאית, וכן במהלך פעילותה, הוא נפגש עם פעילים בכירים של חמאס, ונקט צעדי ביטחון כדי שלא יצותתו לו. "הנאשם והפעילים עשו שימוש במסרונים בלבד, אותם שלחו באמצעות טלפונים ניידים שהוחלפו מידי פרק זמן של כחודשיים-שלושה, וזאת על מנת למנוע מכוחות הביטחון הישראליים לחשוף את פעילות האקדמיה".

 

בחקירתו בשב"כ מסר אבו סיסי מידע רב על הזרוע הצבאית של חמאס, מערכיה השונים ותהליכי קבלת ההחלטות בה. גורמי ביטחון ציינו כי אבו סיסי נחשב למקורב לראש הזרוע הצבאית של הארגון ברצועת עזה, אחמד ג'עברי, והשיג מעמד בכיר בארגון במשך השנים. לדברי הגורמים, אבו סיסי היה עמוד תווך מרכזי בחיזוק יכולות מערך הרקטות של חמאס. הוא זכה אף לכינוי "אבי הרקטות" יחד עם עדנאן אל-ע'ול שחוסל באוקטובר 2004. ההערכה היא כי בשל תפקידו וקרבתו לג'עברי, "רמטכ"ל חמאס", מעצרו מהווה מכה קשה לחמאס, והוא עשוי להיות קלף מיקוח משמעותי בעתיד בעניין גלעד שליט.

 

"אין לי קשר לעבירות" 

במהלך הדיון היום נראה אבו-סיסי עייף. הוא אמר שאין לו קשר לגלעד שליט או לכל פעילות עוינת. לדבריו, לאחר שתפסו אותו "הציקו לו". הוא הוסיף: "כתב האישום הזה נועד לחפות על מעצר השווא שלי, כי אין לי קשר לעבירות אלו".

 

עו"ד יונס תמי, המייצג את הנאשם, אמר כי אבו-סיסי מכחיש את כל המיוחס לו והוא חתם מתוך לחץ על כמה מסמכים שהוא לא היה מודע לתוכנם

 

הנאשם, בכיר בתחנת הכוח ברצועת עזה, נעלם ב-19 בפברואר באוקראינה. כשלושה שבועות לאחר מכן האשימה סוכנות הפליטים של האו"ם את ישראל בחטיפתו לארץ. רק לאחרונה אישרה ישראל כי הוא אכן מוחזק בבית סוהר במדינה. על פרטי הפרשה הוטל צו איסור פרסום.

 

באחד הדיונים, בבית המשפט השלום בפתח-תקווה, אמר אבו-סיסי: "אני לא יודע

 כלום על גלעד שליט. שאלו אותי. אני לא יודע כלום. אני מהנדס. חקרו אותי גם בעניין שליט, אמרתי להם שאין לי קשר לזה. אני לא יודע כלום בנושא גלעד שליט".

 

בשבוע שעבר התייחס ראש הממשלה, בנימין נתניהו, למעצר. "אבו-סיסי הוא איש חמאס, הוא מוחזק במעצר בישראל. לא רוצה להתייחס להקשר לגלעד שליט, או להקשרים אחרים. אני רק יכול להגיד שהוא מסר מידע בעל ערך".

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיראר אבו-סיסי. המהנדס של חמאס
צילום: AP
מומלצים