שתף קטע נבחר

צילום: אבי מועלם

שביתה גם בקופות החולים: "שיילכו עד הסוף"

גם במרפאות הכללית והלאומית לא קיבלו החולים שירות מרופאים. כמו בבתי החולים, הם הביעו הבנה: "מזלזלים בשכר של אלה שמצילים את חיינו". בברזילי פועלים במתכונת שבת, אך מטופלים השתאו מהמסירות: "הוא עובד כבר 12 שעות ועדיין מתרוצץ בין המחלקות", הצביע חולה על אחד הרופאים

שביתת הרופאים בקופות החולים תסתיים כבר הערב, אבל לפחות הבוקר (יום ג') היא לא פסחה גם עליהן. בקופות החולים מכבי ולאומית ניכרה תנועה דלילה למדי של לקוחות - שיממון לא אופייני לימים סגריריים כמו זה. "לא זכור לי דבר כזה", סיפרה פקידת קבלה באחת ממרפאות כללית בחולון. "בדרך כלל קשישים רבים מחכים לנו ליד דלת הכניסה כבר ב-07:00, אבל הבוקר כולם מתחשבים, ומראש לא באים".

 

 

המעטים שהגיעו למרפאות הכללית במרכז העיר הסתפקו במעבר זריז בבתי המרקחת או בחדר האחיות לצורך בדיקת דם.  עליזה כהן, בין המעטים שביקרו במרפאת מנסבך, הביעה תמיכה ברופאיה: "אנחנו מניחה שבבתי החולים העומסים גדולים יותר, אבל גם פה לפעמים התורים פשוט לא נגמרים, ורופאי המשפחה מגלים סבלנות נדירה גם כלפי מטופלים בעיתיים". לדבריה, גם לו נמשכה השביתה עוד כמה ימים, הייתה תומכת בה: "אם מזלזלים בתנאי השכר של מי שמציל ומאריך את חיינו, מה עוד נשאר במדינה?".

 

מרפאות ומכוני קופת חולים כללית פתוחים בהתאם לשעות הפעילות הרגילות, אך שירותי רופא ניתנים רק במרפאות התורניות. במרפאות הרגילות ובמכונים ניתנים שירותי אחיות, בתי מרקחת, שירותי מינהל וצוות פארא-רפואי (פיזיותרפיה, רנטגן וכו').


שביתה בבית החולים באשקלון. "המתמחים בורחים למרכז" (צילום: אליעד לוי) 

 

אליעזר, שהגיע עם המטפלת שלו כדי לקחת מבית המרקחת תרופה למחלת מעיים שממנה הוא סובל, העיד - בתור מי שהביקור בקופת החולים הפך לחלק ממסלול הבוקר הקבוע שלו, אחרי הדואר ולפני המכולת - כי הוא אינו זוכר את המרפאה ריקה מאנשים. "אמרתי לרופאה שלי שלא יוותרו ושיילכו עם זה עד הסוף. אבל זה לא מפתיע אותי, עם ממשלה בזבזנית כזו שיש בה יותר מ-30 שרים וסגני שרים בשביל ג'ובים, אבל אף אחד לא רוצה או מקבל את התיק שאמור להגן על זכויות הרופאים והחולים, אין מה להתפלא שככה אנחנו נראים".

 

מטופלת באשקלון: שישבתו כמו העו"סים

בבית החולים ברזילי באשקלון עמדו הבוקר רוב המיטות בחדר המיון - שעבד במתכונת שבת - שוממות. בהמשך החל חדר

המיון להתמלא אט-אט, והצפי היה שככל שינקפו השעות - זרם החולים רק יילך ויגבר בשל העובדה שאין להם מענה במרפאות קופות החולים כללית ולאומית.

 

שושנה איזיקוביץ' הגיעה לחדר המיון בשל בעיות ברגליה, וסיפרה כי בינתיים היא אינה מרגישה את פגעי השביתה. "התקשרתי לפני שבאתי ואמרו לי להגיע, ובינתיים מטפלים בי יפה, אבל אני אצטרך טיפול רפואי בהמשך ואני קצת חוששת. אני חושבת ששכר הרופאים עלוב, וכמו העובדים הסוציאליים הם צריכים לשבות הרבה זמן, עד שימלאו את דרישותיהם".

 

הבוקר ערכו הרופאים בברזילי ישיבת עדכון בנוגע לשביתה, ולאחריה הגיעו חלק מהרופאים למחלקות השונות. "זה כנראה כוחו של הרגל, אבל אני רק מתעדכן", הסביר אחד מהם. במחלקה פנימית ד' מאושפזת זה כמה ימים רחל, והיא סיפרה: "הטיפול פה מסור מאוד, והם באמת עובדים קשה. בינתיים לא מרגישים את השביתה, אולי נרגיש אותה בהמשך. אני מקווה ומאמינה שיהיה בסדר".


 

"הם עובדים מכל הלב". שובתים בברזילי (צילום: אליעד לוי)

 

ציפי, שבתה מאושפזת במחלקה הכירורגית בברזילי, בטוחה גם כן שלרופאים מגיעים תנאים משופרים. "הם עובדים מכל הלב. אני חייבת לומר שגם עכשיו, למרות השביתה, חמישה-שישה רופאים הגיעו לבדוק את הבת שלי". נסים שמאושפז במחלקה אינו מרגיש את השביתה על בשרו, אך מעיד כי חולים שאינם זקוקים לטיפול דחוף שוחררו. "גם לי אמרו שאני יכול להשתחרר, ואני מאמין שאלמלא השביתה לא היו משחררים אותי".

 

אין מיטות, אין רופאים

יהודה שמאושפז גם כן במחלקה הכירורגית הצביע על אחד הרופאים. "הוא עובד פה מאתמול בערב, יותר מ-12 שעות", סיפר, "והוא עדיין מתרוצץ בין המחלקות. לא נראה לי שהם שובתים". מחלקת הסיטי והרנטגן הייתה כמעט ריקה מחולים: "אנחנו עובדים במתכונת שבת, ובינתיים לא הפנו אלינו", הסבירו שם.


מיטה לכל אלף איש. בית החולים באשקלון, היום (צילום: אליעד לוי)

 

יו"ר ועד הרופאים בברזילי, ומי שמנהל בשמם את המאבק, הוא ד"ר אפרים זוהב. "אני עובד כאן כמעט 30 שנה, וכשהתחלתי בתי החולים ברזילי ושיבא היו כמעט אותו דבר. היום שיבא הוא כמעט עיר גדולה, עם כל המשקיעים שתרמו להם. אנחנו דורשים מהממשלה לסייע לנו". לדבריו, המצוקה הגדולה ביותר שבגינה נאבקים הרופאים בברזילי היא זו הנובעת מהיחס בין מספר המיטות במחלקות למספר המאושפזים: "באזור שלנו יש מיטה ל-1,000 איש, במרכז - שתי

מיטות ל-1,000 איש".

 

ד"ר זוהב מספר על מחסור חמור ברופאים. "מספר המאושפזים במחלקות הפנימיות מגיע מדי פעם לתפוסה של 150 עד 200 אחוז. זה סיכון לחיי אדם", הוא אומר. הוא מעלה גם את הבעיה ביחס שמקבלת הפריפריה לעומת המרכז: "מרכזים רפואיים במרכז הארץ מושכים ומפתים מתמחים איכותיים לבוא אליהם. רופאים עושים אצלנו התמחות, מסיימים אותה בהצטיינות, ואז הולכים לבתי חולים במרכז הארץ. זה קרה כבר כמה פעמים בשנה האחרונה. לכן אנחנו דורשים שורה של הטבות כמו מענקי דיור וסיוע כספי כפי שנתנו בזמנו לאילת, כדי למשוך אלינו רופאים טובים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השביתה בתל-השומר. שממה במסדרונות
צילום: מיטל יסעור
הרופאים בברזילי התעדכנו בשביתה, וביקרו במחלקות
צילום: אליעד לוי
מומלצים