שתף קטע נבחר

חשש: הטורקים יסרבו לקבל שגריר ישראלי חדש

המכרז להחלפת גבי לוי הוקפא "משיקולים מדיניים", וברקע המתיחות בירושלים מודים שאנקרה עלולה למנוע את המינוי הבא

לראשונה זה 20 שנה - שגרירות ישראל בטורקיה תישאר ללא שגריר? בעוד כשלושה חודשים צפוי גבי לוי, שגריר ישראל באנקרה, לסיים את כהונתו לאחר ארבע שנים. לרוב, כשידוע כי שגריר עומד לסיים את תפקידו, מקובל במשרד החוץ לפרסם מכרז כמה חודשים קודם לכן, כדי לבחור את המחליף המיועד. אך במקרה הנוכחי, בין היתר עקב המצב המדיני הרעוע עם טורקיה, מתכוננים בירושלים לאפשרות שהנציגות תישאר יתומה.

 

ב-10 באוקטובר אמנם פורסם מכרז, אליו נגשו שמונה מעובדי המשרד, ביניהם עובדים בכירים ומוערכים. שבועיים לאחר מכן, בעיצומה של עבודת ועדת המכרזים, הוחלט לבטל את הדיון בנוגע למחליף, מבלי שסופקו לכך הסברים. לרוב, קיימות שתי סיבות המצדיקות משיכת

 מכרזים למינויים: חוסר התאמה של הניגשים לתפקיד או לחילופין כוונה של השר למנות מינוי פוליטי. אך לא כך הדבר במקרה הנוכחי. "זה נמשך משיקולים מדיניים", מודים גורמים במשרד המעורבים בנעשה.

 

לפי הנוהל הדיפלומטי הבינלאומי, כאשר מאשרת הממשלה מינוי של ועדת המכרזים, נשלח מכתב למשרד החוץ של מדינת היעד ואישור המינוי הסופי תלוי בהסכמתם. למדינת היעד שמורה הזכות שלא לאשר את המינוי, צעד המחייב הליך בחירה חדש לתפקיד השגריר. בפועל, קיים בירושלים חשש כבד שהטורקים לא יאשרו מינוי שגריר חדש, ללא קשר לאדם שייבחר לתפקיד, ולכן טרם נבחר מחליף ללוי.

 

בחודשים האחרונים נעשו ניסיונות לשכנע את השגריר המכהן להאריך את כהונתו, צעד שבאופן תיאורטי יעקוף את ההליך הרגיש והבלתי נמנע, אך בכירים במשרד החוץ מעידים כי נכון לעכשיו לוי מתכוון לפרוש. "בכל מקרה, לא נשאיר שגריר במקום בלי שהטורקים רוצים זאת. זה לא עובד ככה", אמרו הבכירים, המאשרים כי אכן לא ברור מי יעמוד בראש הנציגות באנקרה בעוד כמה חודשים, אם בכלל.

 

היחסים בין ישראל וטורקיה ידעו עליות ומורדות במשך השנים, אך באופן מסורתי נחשבת טורקיה לאחת הקרובות לישראל במזרח התיכון בפרט ובעולם בכלל. טורקיה היתה המדינה הראשונה באזור שכוננה עם ישראל יחסים דיפלומטיים, כאשר פתחה נציגות באנקרה וקונסוליה באיסטנבול, כבר בשנת 1949. בינואר 1992 שידרגה טורקיה את הנציגות הישראלית לדרגת שגרירות ומאז יושב שגריר ישראלי באנקרה באופן רציף.

 

אין שגריר טורקי בתל-אביב

גם השגרירות הטורקית בתל-אביב מתפקדת ללא שגריר מאז תקרית המשט, כאשר מספר 2 בשגרירות מתפקד כממלא מקום השגריר. אם אכן לא ימונה שגריר ישראלי חדש לאנקרה, אזי גם נציג ישראלי בטורקיה יתפקד כממלא מקום, דבר שיהווה למעשה הורדת דרג רשמית ביחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות.

 

כעת, מחכים במשרד החוץ לשתי התפתחויות, שעשויות לשנות את המציאות מול טורקיה לכאן ולכאן: הבחירות לנשיאות ולפרלמנט בטורקיה, שייערכו ב-12 ביוני והגשת הדו"ח של ועדת פאלמר שמינה האו"ם, הבוחנת את אירועי המשט הטורקי לעזה. הדו"ח, שנשען בין היתר על דו"ח ועדת טירקל והדו"ח הטורקי, צפוי להתפרסם בחודש מאי או יוני השנה. בישראל מקווים שמסקנותיו יפתחו צוהר לגישור על המשבר ואולי גם ימנע שפל מדיני חדש ביחסים בין שתי המדינות. בלשכת שר החוץ אביגדור ליברמן סירבו להגיב לדברים.


ריבלין בשגרירות ישראל בניו-זילנד

 

בעוד שבטורקיה ישראל עלולה להישאר ללא שגריר, בניו-זילנד נפתחה מחדש

 שגרירות ישראל, לאחר שבעשר השנים האחרונות היא היתה סגורה. יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, חנך את המבנה בוולינגטון ואמר כי זהו "דף חדש ביחסי ישראל-ניו זילנד. משקעי העבר מאחורינו".

 

בטקס השתתף גם יו"ר הפרלמנט של ניו זילנד, ד"ר לוקווד סמית'. במהלך ביקורו במדינה ייפגש ריבלין עם יו"ר הפרלמנט של ניו זילנד, עם שרי החוץ וההגנה ועם המושל הכללי של המדינה.

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוי. פורש לגמלאות
אבטחה ליד בית השגריר באנקרה, אחרי המשט
צילום: AP
מומלצים