שתף קטע נבחר

ביהמ"ש: לכבד צוואה ולהשתמש בזרע המת

בפסק דין תקדימי אושר להורי צעיר רווק שמת מסרטן להשתמש בזרע שהותיר, על מנת שיוולד להם נכד

לראשונה בישראל אישר היום (יום א') בית המשפט לעשות שימוש ב"צוואה ביולוגית" – ציווי שהשאיר אדם לפני מותו בנוגע לשימוש בזרע שהקפיא בבנק הזרע.

 

 

פסק הדין התקדימי ניתן בבית המשפט לענייני משפחה בחדרה על-ידי השופטת הדס גולדקורן, בעניינו של ברוך פוזניאנסקי, אשר לקה בסרטן והלך לעולמו בגיל 25 לפני שנתיים וחצי. שלושה ימים לפני מותו הספיק הצעיר לכתוב להוריו כי משאלתו האחרונה היא שבעזרת זרעו ייולד להם ממנו נכד.

 

"אני מורה כי התובעים יוכלו לעשות שימוש במנות הזרע של המנוח הנמצאות בבנק הזרע של הנתבע לצורך הפרייתה של התובעת מזרעו של המנוח ויהיו זכאים לקבלם לידם לצורך זה", כתבה השופטת גולדקורן בפסק הדין. 

 

פוזניאנסקי הוא לא היחיד שחתם על צוואה מהסוג הזה, אך צוואתו הייתה הראשונה שבית המשפט אישר, מאחר ששאר החותמים עדיין בין החיים.

 

אביו של פוזניאנסקי, ולד, סיפר בשיחה עם ynet על ההתלבטויות שעברו על בנו זמן קצר לפני מותו ועל רצונו להשאיר אחריו זרע שלימים יביא צאצאים. "הוא כתב לנו את הדברים, שכן הוא היה חולה בסרטן בלשון, שהוא רוצה לעשות 'צוואה ביולוגית', ושיהיה לנו נכד ממנו".

 

"אצל נשים זה תהליך יותר מסובך"

לאחר סדרת התחבטויות, פנו ההורים אל ארגון "משפחה חדשה", שהקים ב-2001 את "בנק הצוואות הביולוגיות". כל אותה עת קיוו ההורים שלא ייאלצו למלא את הטפסים שקיבלו, אך לאחר שהודיע הרופאים שלא נותר לו זמן רב, התיישב פוזניאנסקי וכתב את צוואתו, שלושה ימים בלבד לפני מותו. "תודה רבה לכולכם, אני אוהב אתכם", חתם את הצוואה.

 

במשך הזמן, בעזרת "משפחה חדשה", נמצאה מישהי מתאימה, שגם הביעה רצון להיות אם חד הורית. לאחר המפגש בינה להורים יצאו המשפחות להליך המשפטי. בעקבות אישור בית המשפט, תוכל האם להוציא את הזרע של פוזניאנסקי מהמרכז הרפואי בתל השומר ותתחיל בטיפולי ההפריה.

 

"אין ביום הזה שמחה", אמר האב, "עברנו דרך ארוכה מאז בני נפטר לפני שנתיים וחצי, אבל היום זה קרה. זה היה הרצון של הבן שלי שהביע אותו בכתב, ולמעשה היום קבע בית המשפט שיהיה לנו המשך ממנו". הוא הוסיף בהתרגשות: "הגשמנו את רצונו של הבן שלנו ואני מקווה שזה הסוף לתלאות ונזכה בהמשך לברוך".

 

בעבר כבר נרשם תקדים של שימוש בזרע של אדם לאחר מותו. ב-2007 פסק בית המשפט כי הורים לחייל שנהרג יוכלו לעשות שימוש בזרעו לצורך הפריה, אולם היום קבע לראשונה בית המשפט כי ניתן לעשות זאת גם במקרה של צוואה כתובה.

 

מאחורי פסק הדין התקדימי עומד ארגון "משפחה חדשה", בראשותו של עו"ד אירית רוזנבלום. ב"בנק הצוואות הביולוגיות" שהקים הארגון, מופקדות למעלה מ-500 צוואות של גברים ונשים שהשאירו ליקיריהם הוראות שונות מה לעשות עם זרעיהם או לחילופין ביציותיהן לאחר מותם.

 

"גברים יכולים לבקש שהזרע יוצא מהם לאחר מותם, או שהם מוציאים זרע עוד בחייהם, נשים יכולות להקפיא ביציות, שזה תהליך קצת יותר מסובך, אך יש נשים שכבר עשו זאת והפקידו צוואה ביולוגית אצלנו", סיפרה עו"ד רוזנבלום ל-ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברוך פוזניאנסקי. "אין ביום הזה שמחה"
צילום רפרודוקציה: דורון גולן
מומלצים