שתף קטע נבחר

קולע אבל קצר: "תוכנית אב" של סטיבן הוקינג

בספרו החדש מציג סטיבן הוקינג תאוריה שמאפשרת להסביר את תופעות היקום, כפי שמופיעות בתורת הקוונטים המוזרה. רן לוי נהנה מאוד מההסברים מאירי העיניים, עד שלא הבין מדוע הספר נגמר מהר כל-כך ומותיר את הקורא עם סימני שאלה רבים

'תוכנית-אב', ספרו החדש של סטיבן הוקינג (הוצאת ינשוף), נוגע בשאלות הבסיסיות ביותר בקוסמולוגיה המודרנית, ואולי במדע בכלל: מדוע היקום שלנו קיים? ואם הוא כבר קיים, מדוע חוקי הטבע שבו הם כמו שהם, ולא אחרים? אלו שאלות כל כך עמוקות וראשוניות, עד שממבט ראשון קשה לראות כיצד המדע המודרני מסוגל לענות עליהן, ועל אחת כמה וכמה כיצד ספר מדע שפונה לקהל הרחב יצליח להכניס בהן משמעות אמיתית. זהו אתגר שהספר עומד בו בכבוד.

 

הוקינג ומלודינוב, שותפו לכתיבה, פותחים בהסבר מצוין על האופן שבו תיאוריה מדעית קובעת את תפיסת העולם שלנו. האנלוגיה שהם נותנים היא מאלפת: דמיינו לעצמכם דג זהב החי באקווריום ומשקיף החוצה. הזכוכית העגולה מעוותת את תצפיותיו, וכל תנועה בקו ישר בעולם החיצון נתפסת אצלו כתנועה בקווים עקומים.

 

ובכל זאת, דג זהב מתוחכם מספיק יכול לפתח תורה פיזיקלית שתסביר היטב את התצפיות שלו: היא לא תהיה קלה להבנה, והמתמטיקה שמאחוריה ודאי מסובכת להחריד, אבל זכוכית היא רק זכוכית ואחרי שמסלקים את השפעות העיוות שלה, אפשר להגיע למסקנות הגיוניות. במילים אחרות, התאוריה המשונה של דג הזהב תתאר את היקום באותה מידה של דיוק כמו התאוריות המקובלות שלנו.

 

המסקנה הזו מאפשרת לקורא לעכל טוב יותר את המוזרויות המוצגות בהמשך הספר, שהן חלק ממכאניקת הקוונטים. למשל, ניקח מולקולה כדורית קטנה ונירה אותה אל מסך דרך לוח ובו שני חריצים. דרך מי מהם תעבור? מי ששמע פעם על 'ניסוי החריץ הכפול' יודע שהמולקולה תעבור דרך שני החריצים בו זמנית, מכיוון שהיא מתנהגת כמו גל במים.

 

עובדה זו מעניינת לכשעצמה, אבל הוקינג ומלודינוב מציינים עובדה מרתקת נוספת: אם נמדוד את מיקומה של המולקולה רגע לפני שפגעה בקיר, אחרי שחלפה דרך החריצים, המדידה החדשה תגרום למולקולה להתנהג כחלקיק ולא כגל- ואז היא תחלוף דרך חריץ אחד בלבד.

 

יש משהו משונה במשפט האחרון, לא? הרי מדדנו את מיקומה של המולקולה אחרי שחלפה את החריצים! איך יכלה המדידה להשפיע על משהו שהתרחש בעבר?

 

התורה הזו אכן משונה ולא-אינטואיטיבית, אבל היא מתארת את העולם הנצפה ברמת דיוק מופלאה- ולכן היא קבילה לחלוטין כתאוריה לגבי התנהלותו של היקום בקנה מידה קטן. היא מוזרה לעינינו כמו שהעולם מוזר לעיניו של דג זהב באקווריום, אבל היא אמיתית.

 

כאן נכנסת לתמונה התיאוריה שעשויה לענות על אותן שאלות בסיסיות וראשוניות שהזכרתי קודם, 'תאורית-אם' (M-Theory). תאורית-אם (שם הספר בעברית הוא ודאי משחק מילים על שמה) היא תיאוריה מודרנית ובלתי-מוכחת עדיין, שעשויה להציע ביום מן הימים הסבר מספק למוזרויות של מכניקת הקוונטים וחשוב מכך- להיות 'התאוריה המאוחדת הגדולה' שתסביר את כל הכוחות בטבע בבת אחת.

 

הוקינג ומלודינוב טוענים שאם תאורית-אם נכונה (עניין טעון הוכחה, עדיין) היא יכולה לתת גם תשובות מספקות לשאלה מדוע נברא יקומנו ומדוע הוא כפי שהוא ולא אחרת.

 

הסבריהם של הוקינג ומלודינוב לתופעות הקוונטיות השונות הם מעולים: מזמן לא נתקלתי בספר כל כך קריא.

הספר הוא מהודק ומהוקצע מאד, ואין לי ספק שגם אנשים חסרי ידע קודם בפיסיקה יהנו ממנו. כמעט בכל פרק אפשר למצוא תובנות נפלאות מהסוג שספרים שלמים אחרים מתקשים להגיע אליהן.

 

אני לא אספר כאן מדוע דווקא תאורית-אם עשויה לתת לנו את התשובות לשאלות העמוקות של החיים, היקום וכל השאר כדי לא לקלקל את הפואנטה של הספר. אני רק אומר שהפואנטה היא זו שמדגימה את הבעיה הגדולה ביותר של 'תוכנית-אב': הוא קצר מדי.

 

הספר כולו, מכריכה לכריכה, הוא רק 158 עמודים. מתוכם, בקושי 131 עמודים מכילים את הטקסט עצמו והשאר הם אינדקס, מילון מונחים וכו'. אמנם ספרים לא קונים לפי משקל, אבל במקרה הזה ברור שהאנורקסיה הספרותית הזו פגעה באופן ממשי בהנאה מהספר.

 

שיא הספר, ההסבר שנותנת תיאורית-אם לשאלות הבסיסיות האלה, ניתן בפחות משני עמודים! דווקא במקום שבו אנחנו זקוקים למילים באופן הקריטי ביותר, הן נעלמות והקורא נותר כשחצי תאוותו בידו.

 

כל כך הרבה שאלות נותרו ללא מענה, ואני לא מתכוון לשאלות עמוקות כי אם לשאלות בסיסיות: מה אומר המחקר היום על תאוריית-אם? איפה אנחנו עומדים בשאלת נכונותה? מה המסקנות והניבויים שלה?

 

אפשר להתווכח לגבי הצורך בהסברים מנומקים ומפורטים יותר אפילו קודם לכן בספר, אבל ברור שהספר נגמר מוקדם מדי. אולי הרזון הזה הוא הסיבה שהספר מושקע כל כך מבחינה חיצונית: הכריכה קשה, הדפים באיכות גבוהה, האיורים הצבעוניים משובצים בתוך הטקסט במקום להיות מאוגדים אי שם באיזו פינה נידחת של הספר. גם ההחלטה לבחור בעמנואל לוטם- אחד מהמתרגמים המעולים- לתרגם את הספר, מעידה על ההשקעה בפרטים הקטנים.

 

לסיכום, 'תוכנית אב' הוא ספר נפלא ומומלץ בחום. הוקינג ומלודינוב מצליחים להעניק לקורא- אפילו קורא משופשף כמוני- הארות נפלאות ותובנות עמוקות על היקום והטבע. לצערי, אני בספק אם המחיר המומלץ שניתן על העטיפה, 98 ש"ח, הוא המחיר ההוגן לספר הזה. אם העלות אינו שיקול קריטי עבורכם, הייתי חוטף את 'תוכנית-אב' מהמדף.

 

רן לוי הוא סופר מדע ומגיש את הפודקאסט 'עושים היסטוריה!'- על מדע, טכנולוגיה והיסטוריה. www.ranlevi.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"תכנית אב"
עטיפת ספר
סטיבן הוקינג
צילום: איי פי
מומלצים