שתף קטע נבחר

חששה לחייה אם תגורש - ושוחררה: "כמו חופש"

"ירצחו אותי אם אחזור לניגריה", טענה מ' בעתירה נגד הכוונה לגרשה מישראל - ובית המשפט עיכב את הגירוש. האם ובנה נפלו קורבן להתעללות קשה במצרים, ושהו 4 חודשים במעצר

אחרי למעלה מארבעה חודשים במעצר, הורה בית המשפט המחוזי בפתח תקווה לשחרר אזרחית ניגריה ובנה בן ה-3 שנעצרו במהלך ניסיון להסתנן לישראל. האשה, שנפלה קורבן להתעללות מינית במצרים, עתרה נגד גירושה המתוכנן בטענה כי תירצח אם תשוב למולדתה. היום (ג') הסכים בית המשפט לעכב את הגירוש, והורה לשחררה בערבות עד שמעמדה יוסדר בדיון נוסף בעוד כחודשיים.



מ' ובנה בדרכם לחופש. "לא יודעת אם האמנתי" (צילום: מתי אלמליח)

 

מ' ובנה בן השלוש היו כלואים במשך למעלה מארבעה חודשים, תחילה במתקן "סהרונים" שבנגב ואז במתקן הכליאה שבנמל התעופה בן-גוריון. בעזרת עמותת "אנו פליטים", פנתה האשה לבית המשפט בבקשה לקבל מקלט בישראל. בעתירתה סיפרה כיצד נמלטה מניגריה למצרים בעקבות ההתנגדות לנישואיה לבן שבט יריב, ואיך ספגה איומים על חייה מצד קרוביו של בעלה לאחר מותו. במהלך ניסיונה להגיע לישראל, אף נפלה קורבן לאונס ובנה עבר התעללות.

 

בשיחה עם ynet, זמן קצר לאחר שחרורה, התקשתה מ' לדבר מרוב התרגשות. "אני מאוד שמחה. אני לא יודעת אם האמנתי שזה יקרה, אולי כן", אמרה ולא הפסיקה לספר לסובביה עד כמה היא מתרגשת להיות חופשייה, לראשונה זה חודשים ארוכים. חברי עמותת "אנו פליטים", שליוו אותה בתהליך, אמנם ניסו להסביר לה כי הפרשה עוד לא הגיעה לסופה, אך מ' ובנה דבקו בהתלהבותם. "מבחינתם זה כבר חופש", הסבירה מנכ"ל העמותה, נועה קאופמן.


המתקן בנתב"ג. "מבקשי המקלט נקברים בבתי הכלא" (צילום: אופיר קטון) 

 

בהתאם להחלטת השופט אברהם יעקב, יועברו השניים למקלט של המרכז לקידום פליטים אפריקאים, שם יזכו לטיפול פסיכולוגי ומשפטי. באשר להמשך ההליכים, קבע השופט כי מ' ונציגי העמותה יגישו עתירה נוספת בתוך 30 יום, לאחר שיקבלו את כל המסמכים הדרושים, שמוחזקים אצל שר הפנים.

 

עו"ד יפתח כהן, היועץ המשפטי של עמותת "אנו פליטים", המייצג את מ', ציין לאחר הדיון כי "הדברים היו צריכים להיעשות לפני כמה חודשים, אלא שמבקשי המקלט לא מיוצגים על-ידי עורכי דין, והם נקברים בבתי הכלא". לדבריו, העמותה משתמשת באמצעיה הצנועים כדי "להציל אחד מני אלפים מהתופת. יש רבים אחרים שממשיכים לסבול מהתעללות משרד הפנים, ולהם אנו צריכים לדאוג להם כעת".

 

במקביל, הודיעה רשות האוכלוסין וההגירה כי אמש גורשו חזרה לפיליפינים שבעה בני אדם: שתי עובדות זרות עם בניהן, ובני זוג וילדם המשותף, ששהו בישראל באופן לא חוקי. מתחילת ביצוע החלטת הממשלה בנושא גירוש העובדים הבלתי חוקיים הוצאו מישראל כ-30 בני אדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מ' מתרגשת. "מבחינתם זה כבר חופש"
צילום: מתי אלמליח
עו"ד יפתח כהן. "להציל אחד מני אלפים"
צילום: מתי אלמליח
מומלצים