שתף קטע נבחר

גורם בפרקליטות: "ליברמן פעל בשיטתיות ורימה"

"תמיד פעלתי לפי החוק", אמר שר החוץ לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה המליץ להגיש כתב אישום נגדו, בכפוף לשימוע, אבל בפרקליטות מספרים על "מעשי מרמה מתמשכים ופיתוח שיטה לקבלת כספים". וגם: 15 שנות סחבת או 6 שנות חקירה?

עשור של חקירה הגיע אמש לשיא, אבל הדרך עד לבית המשפט עדיין רחוקה: גורמים בפרקליטות המדינה אמרו אמש (יום ד') ל-ynet כי שר החוץ, אביגדור ליברמן, שהיועץ המשפטי לממשלה הודיע על הגשת כתב אישום נגדו אחרי שנים של חקירות, "פעל באופן שיטתי ומכוון כדי להסתיר את דרכיו, תוך שהוא מבצע מעשי מרמה מתמשכים בניגוד לחוק".

 

כתב אישום נגד שר החוץ - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

היועץ יהודה וינשטיין הודיע אתמול לליברמן כי הוא שוקל להעמיד אותו לדין - בכפוף לשימוע - בגין הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה והטרדת עד. עם זאת, הוא לא יואשם בעבירת שוחד, שבה סברה בתחילה הפרקליטות כי יש להאשימו. בוועידת ישראל ביתנו בבנייני האומה בירושלים, אמר ליברמן בתגובה: "תמיד פעלתי לפי החוק, ואין לי סיבה לדאגה. אחרי 15 שנה תינתן לי סוף-סוף ההזדמנות להוכיח שתמיד נהגתי לפי החוק, אצלי מילה זו מילה".

 

אבל בפרקליטות חושבים אחרת. "מדובר בעבירות חמורות בתחום הפשיעה הכלכלית והצווארון הלבן. לפי חומר הראיות והחקירה, ניתן לראות שליברמן פיתח שיטה יחד עם עורך דינו, יואב מני, כדי לקבל כספים שהועברו אליו ללא כל דיווח ובקרה", אמרו גורמים שם. לדבריהם, אף שליברמן לא הואשם בסופו של דבר בקבלת שוחד, התיק "מריח כמו שוחד".

 

לא יואשם בשוחד: העדים לא יבואו מחו"ל

אותם גורמים הסבירו כי אמנם לא ניתן להוכיח שליברמן נתן טובות כלשהן לאנשי העסקים המוזכרים בפרשה, דוגמת מרטין

שלאף ומיכאל צ'רנוי, בתמורה לסכומי העתק שהעבירו, "אבל העניין מריח לא טוב". "בגלל נסיבות מסוימות לא ניתן לכלול גם את סעיף השוחד, אבל יש לזכור שעדיין מדובר במעשים חמורים", אמרו.

 

בפרקליטות ציינו כי אף שיש מסמכים המצביעים על עבירת שוחד של ליברמן, אחת הסיבות לכך שלא ניתן היה לכלול אותה בכתב האישום, היא הקושי להביא אנשים הקשורים בפרשה להעיד בבית המשפט, מה שיקשה מאוד להוכיח אשמה של שוחד. הם ציינו כי חיקורי דין רבים נעשו בחו"ל, ותהיה בעיה להביא את העדים ארצה כדי להעיד. בפרקליטות אמרו עוד כי לא ניתן להוכיח שהכסף שהועבר אינו כסף נקי, וכי יש קושי רב להוכיח שמבצע עבירת השוחד אכן התכוון לבצע אותה.


ליברמן בבנייני האומה. עד 10 שנים על הלבנת הון (צילום: אוהד צויגנברג)

 

ל-ynet נודע כי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה זימנה גם את השגריר לשעבר בבלארוס, זאב בן-אריה, לשימוע על חלקו בפרשה, בנוגע לעבירה של הפרת אמונים. בשנה שעברה נחקר ליברמן בחשד שקיבל מידע חסוי על חקירתו באוקטובר 2008 מבן-אריה.

 

בתקופה שבה ליברמן היה חבר כנסת, בן-אריה קיבל ממשרד המשפטים בקשה להעביר מסמך באופן דיסקרטי וישיר לרשויות בבלארוס על חקירת ליברמן. המסמך שבן-אריה התבקש להעביר הכיל פרטים מהותיים על אודות החקירה, ולפי החשד בן-אריה שמר עותק מהמידע ולקראת הגעת ליברמן לביקורס בבלארוס לפני כשנה וחצי, העתיק מידע חסוי מתוך הבקשה, והעביר אותו אליו.

 

הפרקליטות: "לא חקרנו 15 שנה"

בפרקליטות דחו אמש את טענות ליברמן, לפיהן החקירה נגדו נמשכה 15 שנה. לדברי הפרקליטות, החקירה הנוכחית נמשכה שש שנים. עם זאת, גם שם מודים שמדובר במצב לא-נוח, ושראוי היה - הן מבחינה ציבורית והן עבור ליברמן - לסיים את החקירה מוקדם יותר. ובכל זאת, הם ציינו כי מדובר בתיק מורכב שכלל עשרות אלפי מסמכים, חיקורי דין רבים שנעשו בחו"ל והיעדר שיתוף פעולה משמעותי מצד המעורבים בפרשה.

 

העונשים הקבועים בחוק על העבירות שבהן החליט היועץ המשפטי לממשלה להאשים את ליברמן הם: עד 3 שנות מאסר על מרמה והפרת אמונים, עד 3 שנות מאסר על הטרדת עד, עד 5 שנות מאסר על קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ועד 10 שנות מאסר על הלבנת הון.


היועץ וינשטיין נכנס לישיבת הפרקליטות בעניין ליברמן (צילום: גיל יוחנן)

 

העבירות שעליהן המליץ היועץ המשפטי לממשלה להעמיד את ליברמן לדין בנוגע להן נעברו על פי החשד בהתייחס לשליטה בחברות שאליהן הועברו כספים בהיקף של מיליוני דולרים, שמקורם באנשי עסקים פרטיים. אותם כספים התקבלו בין השנים 2001-2008 בתאגידים שהיו בשליטתו, במהלך כהונתו כחבר כנסת וכשר.

 

ברגע האחרון: אישום גם על קבלת דבר במרמה

תיק ליברמן הועבר לפני כמה חודשים לעיונו של היועץ המשפטי וינשטיין, והוא קרא כל מסמך בו כדי לקבל תמונה עדכנית ומפורטת. וינשטיין ובכירי הפרקליטות התכנסו לישיבות פעם אחר פעם, והציגו את הבעיות הרבות העולות מהתיק. עד לרגע האחרון התלבטו בפרקליטות אם לכלול בכתב האישום גם את העבירה של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, אולם לאחר שכל הגורמים המעורבים הציגו את דעתם, החליט וינשטיין לכלול גם את הסעיף הזה בטיוטת כתב האישום.

 

אמש אמרו עורכי דינו של ליברמן, יעקב וינרוט וירון קוסטליץ: "לאחר 15 שנים, שבמהלכן התנהלה החקירה הארוכה ביותר

בתולדות מדינת ישראל נגד אדם בכלל ואיש ציבור בפרט, חקירה שלא היה כדוגמתה עד כה, אנו מברכים על-כך שסוף סוף ניתנת עתה ההזדמנות לשר אביגדור ליברמן להציג את טיעוניו בפני היועץ המשפטי לממשלה ולשכנעו כי לא נפל בו רבב".

 

עורכי הדין של ליברמן הוסיפו: "אנו משוכנעים כי בסופו של יום תוסר עננת החשדות נגד השר, כפי שאירע במהלך השנים האחרונות לכל חשדות השווא שהוטחו בשר ליברמן - שנסגרו כלא היו. לא בכדי אין בהודעת הפרקליטות זכר לעבירה המרכזית שבעניינה נחקר השר ליברמן כל השנים - והיא עבירת השוחד. אנו משוכנעים כי כך יהיה בסופו של דבר גם עם יתר הטענות שנותרו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליברמן. "אצלי מילה זו מילה"
צילום: אוהד צויגנברג
היועץ וינשטיין. עבר על כל מסמך
צילום: נועם מושקוביץ
השגריר לשעבר בבלארוס. הדליף מידע?
צילום: אלכסנדרה טולוצ'קו, בלטה
מומלצים