שתף קטע נבחר

אשה יכולה להתקין מזוזה?

שאלה:

 

האם אשה יכולה לקבוע מזוזה, ואם כן, מהי התפילה שאומרים בעת ההתקנה? (דפנה, חיפה)

 

תשובה:

 

דפנה שלום וברכה,

 

מצוות המזוזה היא אחת המצוות המלוות את האדם באופן קבוע. חיובה נכתב בפרשיות התורה המבטאות קבלת עול מלכות שמים – פרשיית "שמע ישראל" (דברים פרק ו') ופרשיית "והיה אם שמוע" (דברים פרק י"א). בשתי פרשיות אלו נאמר: "וּכְתַבְתָּם עַל מְזוּזוֹת בֵּיתֶךָ וּבִשְׁעָרֶיךָ".

 

וכך מסביר הרמב"ם בחובת הזהירות במצווה: "חייב אדם להִזהר במזוזה, מפני שהיא חובת הכל תמיד, וכל זמן שיכנס ויצא יפגע בייחוד השם שמו של הקדוש ב"ה, ויזכור אהבתו, ויֵעור משנתו ושגִיותָיו בהבלי הזמן, ויֵדע שאין דבר העומד לעולם ולעולמי עולמים, אלא ידיעת צור העולם, ומיד הוא חוזר לדעתו והולך בדרכי מישרים" (הלכות תפילין ומזוזה פרק ו, יג).

 

בגלל מיקומה של מצווה זו, בצד החיצוני של הפתח, נחשבת קיום מצוות המזוזה כסגולה לשמירה על הבית.

 

עם ישראל הקפיד מאוד בכל הדורות, גם כאשר הדבר היה כרוך בסיכון, לקיים מצווה זו, שיש לה כאמור ערך של שמירה, וכן כותב ר' מאיר מרוטנבנרג: "מובטח אני, שכל בית מתוקן במזוזה כהילכתו

אין שום נזק יכול לשלוט בו..." (שו"ת מהר"מ מרוטנברג חלק ב, קסא).

 

חיוב התקנת המזוזה חל על כל יהודי שגר בבית. מכיוון שאין זו מצווה התלויה בזמן – אין הבדל בחיובה בין גברים ובין נשים. לכן, אישה יכולה להתקין את המזוזה בבית, ואם היא גרה לבד היא חייבת לעשות זאת.

 

לפני קביעת המזוזה מברכים: "בָּרוּךְ אַתָּה יְי אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לִקְבוֹעַ מְזוּזָה".

 

כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים