שתף קטע נבחר

מי הרעיל את שני הדורסים הנדירים בישראל?

צמד עיטמים לבני זנב, דורסי ענק בסכנת הכחדה ששוחררו לטבע ב-2007, נמצאו מתים השבוע באזור חדרה, יחד עם חיות בר נוספות. הערכה: נפגעו מרעל חקלאי. הזוג החל להקים קן ביחד והיוו תקווה לאחד הקינונים הראשונים בארץ מאז שנות ה-50

מכה קשה לטבע בישראל. שני עיטמים לבני זנב, זכר ונקבה, בני ארבע שנים, ששוחררו לטבע במסגרת פרויקט להשבת הדורסים אל הטבע המקומי, נמצאו השבוע מתים באזור חדרה, ככל הנראה כתוצאה מהרעלה. השניים הספיקו להקים קן יחד והיוו תקווה לקינונים ראשונים בטבע מאז שנות ה-50 של הדורסים הנדירים. לצד פגרי העיטמים נמצאו גם נמיות ותנים מתים באזור ביצת זיתא.

 

הגילוי של העיטם הראשון שנמצא ללא רוח חיים הגיע תודות למשדר הלוויני שהוצמד לגופו ושידר אותות שהראו כי החיה איננה בתזוזה מזה זמן רב. פקח של הרשות הגיע למקום ואסף את הפגר. שלשום (ד') בעקבות דיווח שהגיע לרשות נמצא פגר של נקבת עיטם ובסביבתה גם נמיות ותנים מתים, מספר מטרים מהמקום בו נמצא בתחילת השבוע העיטם הראשון.

 

צילום: Thomas Krumenacke

 

 

נעלמו בשנות ה-50 מישראל

עיטם לבן זנב נחשב לדורס הגדול והנדיר ביותר בישראל ויש לו תפקיד משמעותי בשרשרת המזון. הוא נחשב לצייד מיומן ואגרסיבי, הניזון מדגים, צבי ביצה ושפמנונים. בנוסף, הוא צד קורמורנים ועופות אחרים. עד אמצע שנות החמישים העיטמים דגרו בשמורת הטבע החולה ובעמק בית-שאן. 

 

לאחר ייבוש החולה נפסק הקינון באיזור והעיטמים כמעט נכחדו לחלוטין בישראל. פרוייקט השבת עיטמים לבני זנב לטבע החל בשנת 1992 על ידי רשות הטבע והגנים בחי-בר כרמל. המאבק להצלתם של דורסים נדירים נמצא בעיצומו ובשנים האחרונות אף בקעו מספר עיטמים ששוחררו בחזרה לטבע, וחלקם לא שרדו. כיום מוערכת האוכלוסיה שהושבה לטבע בפחות מ-10 פרטים בלבד. 

 

 

הזכר בקע בשנת 2007 בחי-בר בכרמל ואילו הנקבה בקעה בגרעין רביה בגן חיות באירופה והובאה לישראל יחד עם גוזלים נוספים באותה השנה. השניים שוחררו לאחר מספר חודשים לטבע, נפגשו והתחברו זה לזו.

 

הזכר, שזכה לתג כנף מספר T02 והנקבה עם תג כנף מספר R05, ניצפו פעמים רבות עפים יחד באזור גן שמואל ועמק חפר, תועדו צדים דגים בקיסריה ובעמק החולה. לאחרונה, הם הקימו קן בסמוך לנחל חדרה וברשות הטבע והגנים הגדירו את הקינון שלהם כמקום הדרומי ביותר בעולם בו ידוע על קינון של עיטמים לבני זנב. 

 

ברשות מעריכים כי מדובר בהרעלה של חקלאי נגד חיות בר הגורמות נזקים לגידולים. "העיטמים נעלמו מהארץ בגלל השימוש בחומרי הדברה בשנות ה-50 ועצוב לראות שעשרות שנים אחרי זה, למרות השקעה עצומה של הרשות בפרויקט להשבתם לטבע וניסיונות שלנו לטפל במניעת הרעלות בתחום החקלאות, הם לא שרדו", אומר ל-ynet אוהד הצופה, אקולוג העופות של רשות הטבע והגנים.

 

יגאל מילר, אחראי על רביית דורסים ברשות הטבע והגנים וטיפל בשני העיטמים עד לשחרורם לטבע, מציין בכאב כי "עבודה של שנים ירדה לטמיון. זה פשוט רצח. כנראה שלאנושות לא מגיעה הפריווילגיה ליהנות מקיומם של הדורסים המופלאים האלה".

 

ברשות מציינים כי ללא פעילות פיקוח ואכיפה נגד שימוש בחומרי הדברה קטלניים מקרב משרדי הממשלה, וטיפול בבעיות של פסולת חקלאית, הפגיעה בחיות בר תימשך ועלולה גם לפגוע בבני האדם. "העיטמים הם מין דגל להצלחה של שמירת טבע וברגע שהם נעלמים, מה הסיכוי לנשרים ולדורסים אחרים לשרוד כאן בטבע המקומי בשנים הקרובות?", תוהה הצופה.

 

בעקבות ההרעלה, בוחנים כעת ברשות להקפיא את פרוייקטי ההשבה לטבע של דורסים נדירים. ד"ר יהושוע שקדי, ראש חטיבת המדע ברשות ציין כי במידה שלא ינקטו ב"פעולה רב מערכתית לטיפול בנושא ההרעלות ניאלץ לשקול להפסיק את תוכנית ההשבה לטבע של הדורסים, שהיא מהגדולות ומהמוצלחות בעולם כולו. במצב הדברים הנוכחי אין תכלית למאמץ העצום שמושקע במטרה חשובה זו". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נקבת העיטם לבן הזנב
צילום: Thomas Krumenacke
דורס ענק ונדיר
צילום: איל ברטוב
צילום: אורי שפירא, רשות הטבע והגנים
פגר העיטם שנמצא השבוע
צילום: אורי שפירא, רשות הטבע והגנים
מומלצים