שתף קטע נבחר

נאום נתניהו: "אותם תכנים, רק באנגלית משובחת"

"ראש הממשלה הביא כבוד למדינה", בירך השר כץ את נתניהו, אבל ח"כים אחרים הזכירו: "ההיסטוריה נוצרת במעשים - לא בנאומים". במפלגות הערביות זועמים: "נתניהו לא יכול לזרוע גזענות ובו זמנית לשווק דמוקרטיה"

דברי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בפני הקונגרס האמריקני התקבלו הערב (ג') בקונצנזוס של תמיכה, אך גם הוא הודה בנאומו כי "הכנסת שלנו יותר קשה". ואכן, עם תום הנאום נרשמו דעות חלוקות בקרב חברי הכנסת והשרים שעקבו אחריו מקרוב - חלקם בירכו על הכבוד שהביא לישראל, אחרים מחו: "הנאום ההיסטורי התגלה כלא יותר מחזרה על דבריו ישנים, הפעם באנגלית משובחת".

 

"ראש הממשלה נשא נאום היסטורי בקונגרס והציג בו את הזכויות ההיסטוריות והבסיסיות של מדינת ישראל בצורה חדה וברורה. עמדותיו זכו לתמיכה מקיר לקיר בקונגרס ובסנאט", ציין שר ההסברה, יולי אדלשטיין. "לצערי, עוד בטרם פסקו מחיאות הכפיים והתשואות בגבעת הקפיטול, חזרו הפלסטינים על עמדותיהם המסורתיות החותרות לחיסולה של מדינת ישראל, וזאת באמצעות החזרת הפליטים לתוכה ודחיפה לעבר קווי 67' שאינה ברי הגנה.

 

"הסיטואציה הזו מבהירה מעל הכל, כי רצונם של הפלסטינים אינו להקים מדינת פלסטינית לצדה של מדינת ישראל, אלא להקים מדינה פלסטינית במקום מדינת ישראל", הוסיף השר.

 

גם שר התחבורה, ישראל כץ, בירך את נתניהו על הופעתו המוצלחת: "ראש הממשלה הביא כבוד רב למדינה, טוב שהופיע וחידד את הדברים", אמר. "הוא שמר על העמדות הבסיסיות ויחד עם זאת קרא להנהגה הפלסטינית לבוא למשא ומתן. שישה ראשי ממשלה מאז אוסלו עשו זאת ונענו בשלילה מצד הפלסטינים, לא בגלל שאלות טריטוריה אלא בגלל התנגדותם להכיר במדינה יהודית".

 

נתניהו חזר ואמר בנאומו הערב כי ישראל לא תהיה מוכנה לשוב לגבולות 1967, וגם בארץ חיזקו את עמדתו. "אלו שרצו שנסכים לגבולות 67' לא ירפו גם אם נסכים לגבולות 48", ציין שר הפנים, אלי ישי,

 וקרא: "לא לוויתורים טריטוריאליים כל עוד יש אי ודאות במדינות ערב ובין חמאס לפתח. כל שיח מדיני, נכון שיהיה מתוך עוצמה ואחריות ולא מתוך חולשה והפקרות".

 

לדבריו, "הפלסטינים הפכו מסרבני שלום לסרבני משא ומתן. עוצמות ההסתה לא פחתו וטרם הכירו במדינת ישראל. למרות חוסר תום הלב הפלסטיני, ממשיכה ממשלת ישראל במאמצים רבים לפעול ליצירת שיח מדיני שאין בו אלא כדי לסכן את קיומה של מדינת ישראל".

 

למרות התנגדותו לרבות מהדרישות הפלסטיניות, כמו חלוקת ירושלים וזכות השיבה, אמר ראש הממשלה בנאומו כי הוא מוכן לקבל פשרות כואבות כדי להשיג שלום. בתגובה, הבהיר ח"כ דני דנון, כי "כשראש הממשלה ינחת מחר בישראל הוא יבין שלוויתורים בבקעת הירדן וביהודה ושומרון אין רוב בליכוד. נבחרנו כדי לשמור ולא כדי למסור", הוסיף. "לא ניכנע לקמפיין הפוליטי של אובמה".

 

המבחן האמיתי מתחיל עכשיו

"נאום נתניהו היה נאום שלום הקואליציה", ציינה יו"ר סיעת קדימה, ח"כ דליה איציק, "צופיו היו חברי הקונגרס האמריקני אבל דבריו כוונו לחברי הקואליציה וכנסת ישראל. הנאום ההיסטורי התגלה כלא יותר מחזרה על דבריו ישנים הפעם באנגלית משובחת".


נתניהו, היום. בקונגרס הוא דווקא זכה למחיאות כפיים (צילום: רויטרס) 

 

בקרב האופוזיציה זכרו לנתניהו לא את קבלת הפנים החמה בקונגרס, אלא דווקא את האי-נעימות שקדמה לה בבית הלבן. "אחרי שבוע קשה ששיאו עימות מיותר עם ארה"ב, אשר חידד את מערכת היחסים העכורה אליה דרדר נתניהו את יחסי המדינות בשנתיים האחרונות, הגיע הזמן להתחיל במעשים", ציין דובר מפלגת קדימה, ח"כ יוחנן פלסנר.

 

הוא ביקש להזכיר לראש הממשלה: "ההיסטוריה נוצרת במעשים - לא בנאומים, וזה יהיה מבחנו של נתניהו כראש ממשלת ישראל. לאחר שנתיים של קיפאון וסרבנות, ישראל נותבה לאחת מנקודות השפל המדיניות הקשות בתולדותיה", הוסיף הח"כ, "על נתניהו לממש מיידית את מחויבותו לציבור ביצירת המעשים שישנו מגמה עולמית זו, וירתמו את הקהילה הבינלאומית וארה"ב בראשה, לאינטרסים החשובים לישראל, במקום לגרום לניכור הולך וגובר. זהו מבחנו האמיתי של נתניהו ועליו הוא יישפט".

 

"בקונגרס יחשבו בטעות שאנו חיים בשווייץ"

"אחרי נאום כזה, חברי הקונגרס יכולים לחשוב בטעות כי אנו חיים בשווייץ המשגשגת ולא בטייבה המדשדשת במקום", ציין חבר הכנסת אחמד טיבי. בקרב המפלגות הערביות התייחסו במורת רוח לדברי

נתניהו בקונגרס, ובמיוחד להדגשת אופייה הדמוקרטי של ישראל. "נתניהו הטעה את חברי הקונגרס בדברו על זכויות המיעוט הערבי והציג מצג שווא. אין תחום אחד שיש בו שוויון בין יהודים לערבים. מחיאות הכפיים הנשנות לנתניהו הן ביטוי של מוסר כפול וחנפנות של מי שחושבים שלתת לערבים לאכול ולשתות ולקבל משכורת, זה דמוקרטיה ושוויון.

 

ח"כ טיבי יצא גם נגד התנאים שהציב נתניהו לתהליך המדיני: "ראש הממשלה מוביל למבוי סתום שימיט אסון על כולם, לרבות על הציבור בישראל. תנאיו של נתניהו הם בלתי קבילים ולכן הפנייה לאו"ם היא בלתי נמנעת. משחקי המלים של נתניהו אין בהם חדש, והם תעלול סמנטי שמטרתו להשאיר על כנה את הקואליציה הימנית שלו. הם מרחיקים את ההסדר ולא מקרבים אותו".

 

חבר הכנסת טלב אל-סאנע ציין בעקבות נאום נתניהו כי בכוונתו להזמין את השגריר האמריקני לעמוד על מצב האזרחים הערבים ביישובים הלא מוכרים וממצב המקומות הקדושים למוסלמים, "כדי להיווכח בשוויון והדמוקרטיה שמהם נהנים האזרחים הערבים בישראל".

 

יו"ר חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה, הגיב לנאום בחריפות רבה יותר: "נתניהו, אבי הגזענות והחקיקה הגזענית, לא יכול לדבר על הדמוקרטיה", טען, "מדינת ישראל היא היחידה בעולם שמקיימת שני משטרים: משטר העדפה לרוב ומשטר אפליה לאומית. היא היחידה בעולם שמקיימת משטר כיבוש תוך שלילת זכויות אנושיות ולאומיות מעם שלם. נתניהו לא יכול לזרוע זרעי גזענות ובו זמנית לשווק כביכול דמוקרטיה מעבר לאוקיינוס".

 

בהכנת הכתבה השתתפו רונן מדזיני, בועז פיילר וחסן שעלאן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו נואם
צילום: רויטרס
ישראל כץ
צילום: ניב קלדרון
יולי אדלשטיין
צילום: חיים צח
צילום: דודי וקנין
דליה איציק
צילום: דודי וקנין
אחמד טיבי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים